[百屌成才] 寫左隻主打 widget 嘅 iPhone app! 唔洗開App自動Refresh!

1001 回覆
804 Like 61 Dislike
有冇得加選項係巴士小巴eta嗰頁個地圖可以長着路況同放大
呢2個feature未必好有關連
如果一齊同一個screen見到會有d亂
想了解下點解想兩樣野一齊見到?
多謝絲打課金支持!
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩推出左2.3.0版本
主要更新項目如下:

新增『設計你嘅Widget』功能 (多謝大量用戶提議,特別係#662, #640巴打)
- 去iPhone Widget頁面就會見到,自訂教學可以睇呢度 : (https://youtu.be/8ecf0LXaCo8)

新增『機場出入境人數』於統計圖表

改善『巴士小巴』:
- 修復Pull to refresh有時會閃退問題 (多謝#730巴打)
- App內加入refresh制 (多謝#672課金巴打)

改善『路面情況』:
- 重新加入『行車速度牌』(多謝#631巴打)
依家可以揀用行車速度牌定行車時間顯示器
- widget會跟返你揀ge排序顯示路面情況 (多謝#737巴打)
- 提高『路面情況』Widget穩定性

稍微調整『輕鐵』內頁廣告

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
2.3.0版本有得改相啦
多謝意見提供
2.3.0版本有得自訂顏色啦
多謝意見提供
2.3.0版本加左refresh制啦
個refresh制隔黎仲有好多空位
遲d方便轉車用家功能都會係果度加
2.3.0版本我地加返似番真路牌果個行車速度牌落去啦
多謝意見提供
2.3.0版本fix返好個次序啦
多謝報bug
巴打記得我cm
2.3.0版本出左 widget有得改色啦
其實冇咩點解
純粹我慣咗會睇埋附近路況有冇塞車嗰啲影響巴士班次
好似咁 兩樣其實又冇咩關連但我會開晒 有啲就可能淨係着埋路況睇
Widget 自訂顏色有冇得backup?
我怕遲啲轉機又要再set 過,搵唔返隻色
好抱歉由於我地唔會將任何設計上傳去server
唔會知道你地用左咩顏色同圖片
所以就都無做到backup功能

不過理論上如果係轉iPhone呢
如果你係用返佢個itunes backup的話
應該係可以keep到資料帶去新手機

未來我地可以做d方便user import export ge野
但都要睇下反應多唔多人會玩widget自訂先

多謝你玩widget自訂阿!
IG有giveaway 你可以去攞個code免廣告阿
明白 可能需要你去實用地圖度睇
果度係一個collection
就會同時有巴士站同埋交通快拍

首先係map度揀filter

然後就會係地圖上面有得淨係睇巴士站同交通快拍
想問下路線資料嘅data source喺邊度
城巴依幾日多咗條新路線Datatone仲未有
但明明城巴app都係喺返政府Server拎
https://data.gov.hk/tc/
所有巴士資料都係由資料一線通到拎返黎
Datatone會隔一段時間先更新

你想搵邊條路線?我地望望睇下有無問題
今日睇見到喇 唔該曬
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞