[百屌成才] 寫左隻主打 widget 嘅 iPhone app! 唔洗開App自動Refresh!

1001 回覆
804 Like 61 Dislike
Preview

TestFlight有冇得玩?
有阿
https://testflight.apple.com/join/9An2cOxC

入去跟step做download testflight就ok
多謝beta testing
肯比錢呢個主要係base on 唔同survey,大部分都會指出ios user 肯買app啲

易寫啲係因為唔會有太多variation, 唔會有冇盡咁多部機,所以容易啲test 同debug
而且大部分apple documentation 都唔錯,有beat practice 俾你跟,要做到個見得街嘅version出黎唔太難
幾好喎

但timestamp 需唔需要去到ss 秒數呢
或者將佢改做AM PM 會日常化啲?

雖然我估Google Trend widget update timestamps 應該同bus 一樣
但最希望都係佢有timestamp. 麻煩考慮下

同埋可以考慮成個app 仲有Google Trend widget 加入dark theme
ok 學到野
thank you
我都明你個濫用權限污名化concern 因為我都係會proactively 開著low power mode 同逐個app 審核值唔值有background app refresh (bgr)嘅人

最battery life concern 嘅用家分分鐘成個bgr 熄咗或者24/7 用shortcuts 開著low power mode 其實阻唔到佢地

我覺得做好自己本份, 跟住official bgr guideline 去開發呢個feature 就得.
iOS device 本身有efficiency CPU cores 同埋OS 嘅timer coalescing 盡量group 埋其他background tasks 一齊run 仲有OS判斷幫隻app refresh 嘅interval / frequency. 所以跟足guideline 去用呢個功能應該唔會對電量有好大影響

如果隻app 一直係ram 度,例如隔咗2個鐘check 再下google trend 或者bgr 呢啲情況或者可能快半秒load 到content 嘅
可能都要做profiling 先知值唔值加落去

btw 你點fetch google trend data? 好似冇public API
Google Trend而家已經support dark theme

成隻app support dark theme呢個都會做

至於timestamp我以為每1秒都緊要 因為有時追車差幾秒就送車尾
至於唔係實時報時ge app, 我以為個timestamp唔係咁緊要

我明白每個人都有唔同需要 我可以加返個config俾人點set都得
可以再下個版本試下整到佢configurable

多謝意見 可以幫助我做一隻多d人用得舒服ge app
巴士循環線總站頭站開出同尾站到達個時間放埋咗一齊
麻煩可唔可以fix下

例子:

Thank you 冇留意到

Default theme settings 我覺得跟system 最好
(而我個system 係自動夜晚dark, 日頭Light)
期待app store快啲有得update
想要輕鐵widget
參考置頂post 加入TestFlight 就可以搶先用到
點解九巴同龍運係同一隻色
係咪因為新巴搶咗隻橙色走
係bor ... 醒唔起可以自動轉theme..
因為呢我自己係dark mode user, 但用張wallpaper就鬼死咁光
果陣我就諗 如果我跟default其實反而唔襯
咁我就好私心地認為light mode係最靚 所以就整左『推介』

咁我終於明點解有d app係俾人揀『系統』啦
我諗呢個做法應該係make sense d, 我研究下
發現bug了
home screen add widget 見唔到datatone widget 嘅
67M都係有呢個問題
多謝報bug, 我諗我知係咩問題
呢個問題只係testflight build會出錯

Testflight build有beta user測試真係好緊要
我而家汁汁佢再出個新build

Testflight link唔會變
我出左新build可以再down
巴士隻底色有啲深色, 尤其係九巴隻紅
希望能夠用淺色啲
之後正式出咗洗唔洗uninstall返TestFlight?定佢會直接cover
唔洗uninstalll
遲d去左Appstore版之後去返appstore更新就得

如果無更新到
Testflight build都會出d soft/force update
即係類似咁樣

會提示user download返appstore版
多謝
假期倒數係我第一個做ge widget
因為我好想倒數仲有幾耐放假
有關add唔到widget問題
望望呢度
https://lih.kg/aPdgQrV
而家d尾班車走哂
暫時驗唔到係唔係真係fix好左
我聽朝會再試真d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞