[百屌成才] 寫左隻主打 widget 嘅 iPhone app! 唔洗開App自動Refresh!

1001 回覆
804 Like 61 Dislike

點解未開工已經有時間
有D返工放工時間先有既巴士會係同一number, 但有唔同既站同埋唔同地方開出 例如城巴咁

有冇得咁樣揀埋?
如果Android 都有就好
屯馬線向烏溪沙方向係咪睇唔到
我地留意到港鐵今日岩岩開放左屯馬綫數據

所以原有西鐵綫數據有變

我地最快星期二會有新版本支援屯馬綫

如果有新版本 我再係度通知你阿
可唔可以加埋個手動refresh 制
到站時間成日係咁變動,後台update 太慢
你係指app入面定widget?
我地計劃緊
暫時港鐵巴士並無開放數據
我地做埋下個feature 會開始send信問下可唔可以開放埋數據
我諗你個case應該係特別班次?
你可以留意下寫住 繁忙時段或特別班次 可能係你要ge路線
如果係城巴/新巴 佢地無分特唔特別班次 只要係同一個number就會顯示哂所有屬於同一個number ge站
因為佢過左尾班車一段時間之後 (即係如圖所示凌晨3點幾)
就會識得出返聽日首班車ge數據
但佢又唔一定每一條線都有
我都留意到港鐵開放數據有咁ge pattern
歷史性的一刻, 我地都睇左好多次 🥺 🍎
多謝支持
好 都有好多巴打有提出過
我地會放佢入to-do list 會再諗下點樣再方便d
widget更新頻率由iOS控制
iOS會嘗試學習你睇果個widget ge頻率去決定更新得幾密
所以我地控制唔到
我地會留意iOS15會唔會開放多d控制俾app 去更新得密d
好 都有其他巴打講話想加 2.2.0會加
Sorry遲左覆
電車暫時無開放到數據出黎
我地做埋下個feature 會開始send信問下可唔可以開放埋電車數據
widget
2.1.3版本已經出左 更新如下

改善『巴士小巴實時預報』:
新增90條專線小巴路線!
修復附近路線報時不準確問題

改善『地鐵實時預報』:
支援屯馬綫,取代原來的西鐵綫!
舊有嘅西鐵站widget需重新選擇車站

略略交代一下近況
黎緊2.2.0打算加多d駕駛人士有用嘅開放數據
1至2星期內應該會有testflight link出到黎
到時希望有渣車嘅巴打可以俾下意見
多謝支持!

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
widget更新頻率由iOS控制
iOS會嘗試學習你睇果個widget ge頻率去決定更新得幾密
所以我地控制唔到
我地會留意iOS15會唔會開放多d控制俾app 去更新得密d

你一㩒個widget開app個widget自己都會刷新
所以唔想睇app入面的話可以即刻跳返出去
不過如果要最新又refresh得密 就建議用app入面果個
新版本2.1.3 加左啦
如果九巴個個整個長方形版一次show 幾條線,同埋有粒手動更新制就好
想問下加widget係左邊果版會唔會好食電?因為我每日只係需要check一兩次
城巴循環線又出問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞