[百屌成才] 寫左隻主打 widget 嘅 iPhone app! 唔洗開App自動Refresh!

1001 回覆
804 Like 61 Dislike
多謝哂每一位推post ge 巴打/絲打
問siri嗰個要點整先做到
同埋依家可唔可以較更新頻率
多謝你既付出!! THX 巴打~
問Siri功能暫時只係得testflight版本有
https://testflight.apple.com/join/9An2cOxC

正式AppStore版本未來幾日會有,到時會有教學片教大家點用

而家可以粗略講下
其實加入Siri係透過講一句關鍵字,之後Siri會讀返果個站ge報時
我default set左 『XXX巴士幾時到』/『輕鐵天瑞』/『東涌線荔景』
你可以改佢做『樓下架巴士』『返屋企架車』都得

設定步驟:
1. 先確定電話已開啟Siri功能: “設定“ > “Siri與搜尋” > “聆聽「喂Siri」”
2. 開datatone app去返果條路線 > 對應果個站
3. 撳“加入Siri“
4. 如果你係iOS14,佢會有打字位俾你去改果句關鍵字
如果你係iOS15,佢會自動加左我default set左果句字,你可以作出更改
4. 完成設定,你可以隨時『喂 Siri』然後講果句關鍵字, Siri就會讀出報時

可能文字未必講得咁清楚, 遲d有教學影片再reply你阿

另外widget更新頻率依然都係由iOS控制
所以都未有得改
我地需要你喺設定授權通知你
先可以就黎到站之前通知你

呢句野好累贅
地鐵讀6個時間會唔會太多分返方向啦
地鐵幾時會有觀塘荃灣線
Android人表示路過支持
果籽最後一日有出介紹你地片
想要android版
支持下
多謝你ge意見
我地會係2.4.1正式AppStore版執好佢
地鐵有d難分方向 因為港鐵有時會停中途站
如果加左篩選方向我地處理唔到中途會停ge班次
例如東涌線香港往東涌方向 如果班車只係中途停青衣
揀左往東涌方向應唔應該顯示埋呢班車?

暫時未諗到應該點handle

另外 讀6個時間太多呢個comment
呢個都可能係部分用戶想法
我地遲d可以加個Siri設定 俾用家選擇同一條路線最多讀幾多班車
Siri呢個好似幾正下
可以喺捷徑度set好 一禁就有
唔使驚更新頻率
交通時間有apple watch版就好
Pish.
用左幾個月, 好用

之前啲 6 個字車站名可以一行睇哂,但係 2.4.0 就斷開咗
係 bug 定先 intended design 嚟?想好在以前咁一行過睇哂
多謝你阿
因為我地新版本中/大型widget支援動態字體
但係唔小心連小型widget都支援埋

我地將會係AppStore 2.4.1版本fix好呢個問題
真係好感謝你!
點解update 左最新ios 後, 個siri 建議delete 完又會出現番係datatone 個widget 到?
唔係好明白
Siri同widget係兩樣分開ge野

你係唔係想講 delete左Siri捷徑之後入返app會見到
「你已加入Siri」?

siri 建議個d 電池, 運動記錄會係datatone 個疊加widget 到
del 過好幾次都會出番黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞