真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
Poly nursing有無人想知
想知poly physio

想知咩?
有冇人可以講下cu同hku social work?
想知點先入到

仲有poly bu都想知 不過應該冇乜連登仔讀sw
有無巴打可以講下HKU BA

想知咩 只可以講呢科你想hea可以好hea咁輕鬆second low second up grad 想搏盡讀都可以好搏盡咁過3爆4 好睇你個人有無自我推動既能力

英文廢 毒撚
係咪唔好諗hku ba

入hku ba 想讀中文 點睇? 唔夠分入中大中文
想問cs係咪要讀好深數? cs洗唔洗識飄math?

同埋,不如各巴打講下有咩科20分就入到

Cu engine ust science
想問cs係咪要讀好深數? cs洗唔洗識飄math?

同埋,不如各巴打講下有咩科20分就入到

CS應該淨係要識基本calculus + linear algebra
ust 唔好maj finance

好爛grade

夠math 爛

1014好grade course wor

唔好咁啦

你想major chem?

好爛grade

夠math 爛

唔好咁啦

好爛grade

夠math 爛

唔好咁啦

我係chem垃圾

數學4都冇想讀econ真係要諗清楚

Agger

數學無4入黎ibba啦
你完全唔識數都可以輕鬆過ibba既一個stat course
只要你簡吹水concentration
四年可以淨係得一個course真係掂數字
(當然有d course會加減乘除下)

ibba個mean 好似成27 好難入啊

識人上年25分入左

佢係咪interview表現好好?

咁我唔sure
但mean應該無27咁高
ibba係用佢條formula計

但始終都係想讀專啲 想讀econ但又好似好多數計

想知咩 只可以講呢科你想hea可以好hea咁輕鬆second low second up grad 想搏盡讀都可以好搏盡咁過3爆4 好睇你個人有無自我推動既能力

英文廢 毒撚
係咪唔好諗hku ba

我major中文 坦白講其實都幾垃圾
kongu 72 cred就major到一科(即係讀12個course,讀一年就可以讀哂)
所以一般人都會double major
但入面有啲course真係hea到仆街
每堂聽個prof係到做語譯
所以我覺得有心讀可能唔double maj,剩係讀中文course會仲好 如果唔係出到黎都對唔住major中文呢個名

Agger

數學無4入黎ibba啦
你完全唔識數都可以輕鬆過ibba既一個stat course

識人上年25分入左

咁我唔sure

你唔想讀數就唔好讀Econ,睇嚟你唔知大學Econ係點樣

好爛grade

夠math 爛

唔好咁啦

我係chem垃圾

上過chem1004
好靚grade

數學4都冇想讀econ真係要諗清楚

Agger

數學無4入黎ibba啦

識人上年25分入左

咁我唔sure

ibba有個con叫business economics
對數既需求會細d
poly ot pt
港大天文
就執啦
有問題問我盡答

好爛grade

夠math 爛

唔好咁啦

我係chem垃圾

我係商科垃圾 所以夠分都唔會讀 business 相關嘅科

Agger

數學無4入黎ibba啦

識人上年25分入左

咁我唔sure

你唔想讀數就唔好讀Econ,睇嚟你唔知大學Econ係點樣

cu econ under social science school
唔係busi school
中大中文有冇人想知

講左先 實有人想知既

有啊 有啊
Ust
入得唔上莊唔好諗住有hall
hall分
Distane最多得50分(政府垃圾App計2個鐘車程)
但今年cutoff 好似>50
意思長州都未必有hall

英文廢 毒撚
係咪唔好諗hku ba

我major中文 坦白講其實都幾垃圾
kongu 72 cred就major到一科(即係讀12個course,讀一年就可以讀哂)
所以一般人都會double major
但入面有啲course真係hea到仆街
每堂聽個prof係到做語譯
所以我覺得有心讀可能唔double maj,剩係讀中文course會仲好 如果唔係出到黎都對唔住major中文呢個名

不過kongu好既地方係佢真係好自由
讀ba但係可以讀好多唔同科既野eg social science/bba
所以鍾意讀唔同野既人(又唔介意乞食)應該會讀得幾開心
CU QFIN 留名

巴打可唔可以講下QF課程同出路方面

課程方面自由度都幾大
必修部分:
1. Faculty Package
Micro & Macro Econ 同埋Financial Accounting
大部分都係DSE學過既野

2. Major Course
FINA2010 Financial Management
- 基本既time value of money, bond pricing, capital budgeting等等
算係最入門既FINA Course

FINA3080 Investment and Portfolio Management
- 呢個course教既野好廣, 但最主要有CAPM同埋EMH
數底唔好可能會有D吃力

MATH1010,1030,2010
- 1010會教返M2既Calculus加埋Taylor Series
- 1030就有基本既linear algebra (vector, matrix個D)
- 2010就係multi variable calculus (我仲未讀 )

CS
只需要係C, C++, Java入面揀一種讀, 都係非常basic既programming

STAT要讀兩個course
- 可以揀DSME (同bba一齊讀既stat) 或者 STAT (science faculty個邊)

DSME2011&2021: 教probability同埋regression, 基本上唔會接觸到proof

STAT2001&2006: 2001係入門course,主要教唔同既distribution model,
2006難過2001好多,講confidence interval, hypothesis test, maximum likelihood estimation等等

選修部分
Quantitative Method (3 courses) 呢part可以揀唔同既野讀
e.g. CS Math Stat Econ 通常都會minor埋其中一樣

Business (4 courses)
通常都係讀返FINA既course e.g Financial Markets, Corporate Finance
對數比較有興趣既話,可以係呢part揀一D精算course嚟讀

Core and Capstone (4 courses)
話就話有得揀, 但其實大部分人都一定係讀FINA4110同4120 剩低兩個courses先揀其他
4110 Options and Futures
教唔同derivative既payoff, pricing, arbitrage opportunities, Option Pricing (Black-scholes Model)會教得深入D
4120 Fixed Income Analysis
主要教bonds, e.g. duration and convexity, callable and convertible bonds, risk and hedging等等

出路就大部分都係Ibank, Commercial bank架啦, 小部分可能做Consultancy, big4, Insurance
Ust
hall分

前幾頁有人話下年yr1 一定有hall
Ust
hall分

所以year 234無
Ust
hall分

yes
但係yr2-4準備日日來回4粒鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞