真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
英國野同llb
我可以儘答
有冇人想知英國同llb

Hi

想知啲咩 儘量答
不過可能會晏少少 一個鐘後exam

Hi有興趣lm
想知如果我係香港讀ba之後grad左去uk讀llb好唔好
因為我想讀llb 但我dse應該入唔到

睇你aim咩學校 其實唔太難
中等至中上學校好多都係收554-5*55 (通常唔計LS, 有一大部分淨係睇一科core+兩科electives) IELTS 6.5 - 7.0左右 (每個domain都要過6.5)
Between第一輪UCAS已過
依家有少少學校已經截左龍
另外LLB有啲學校要你考個叫LNAT嘅試 例如bristol同Nottingham 好似係
另外睇你運氣 我識人間學校開555佢544都入左

上面嗰位巴打 擔心用太多錢依方面幫你唔到
Between你會唔會有可能係EU/UK國民

補充 好多都會喺555依類conditional offer中加埋 pass maths之類 即係3定4唔記得

上面個位巴打應該唔係refer to me
我應該唔會用dse成績報英國u 冇同屋企人傾過又擔心未必有呢個成績 唉俾科數拉到
應該會係讀完ba degree先再報post grad
如果有呢個分我同屋企人考慮下都好
Ielts又未考 我再睇睇多啲資料先 唔該哂巴打
BU Journalism

1. 拆得好細
CJ(中文新聞)、IJ(國際新聞)、FJ(財經新聞)
而CJ底下又有BJ(廣播新聞)專讀電視同電台
黎緊唔知邊年仲會同sci fac合作,開多科專讀data
揀左major之後,基本上由yr2開始就係全神貫注讀果樣野

2. 超級chur
如果對新聞冇興趣嘅人,真心唔好揀呢一科
無論你揀咩J,工作量都係極大
新報人 (CJ)、BNN (BJ)、TYR (IJ)
成日都要出去訪問、拍野
同埋成件事係好認真,
好多時都聽到啲編輯同記者因為一份報道互屌

3. 建立人脈關係
講真,如果有志於呢行,呢科可以幫你搭到路
你成日出去採訪,都會識到一啲行家,
加上有強制intern,
基本上你正正常常,grad左係唔會搵唔到一份記者嘅工
(當然人工就...... 讀得jour就預左啦 )

Hihi我有放bu journal落band a
可唔可以講下你係maj邊科同埋有咩感受
冇咩想問但好想聽多啲
好想了解更多bu ba讀d咩 同埋繼來可以從事咩行業

乞食囉
HKU glaw
我只可以講如果你只係對poli有興趣嘅話,就唔好夾硬揀glaw,會讀到好頹的

利申:讀到好頹
Psycho
我係HKU qfin
HKU vs CU vs UST QFIN
UST QFIN>>>CU QFIN>>>>>>>>>>>>>>>HKU QFIN
你去google 打ust qfin salary
第1條link已經係ust qfin recruitment talk 2016
BSc QFIN School of Business & Management
Mean 28,421
Median 25,000
2014 survey

2015果年朋友話mean 30k
計前途計出路完全收唒hku同cu皮
>50% 入ibank (冇Ops/Hr) 上年拎全港最多ibank IBD
MBB都有1個嘅 不過今年就仆街ust gbus拎撚哂MBB
Mckin 請1個= hkust gbus *1
BCG 請4個= hkust gbus + hkust e&f + hkust fina + cuhk gbus
Bain 請1個= hkust gbus *1
HKU? SORRY今年 intake MBB冇HKU
IBGM?BBALAW

依家成日後悔當初冇揀ust qfin
不過ust qfin多mainland
所以先咁把炮

cu qfin數就一定深過hku同ust
career support唔錯

HKU QFIN = WORST

https://lihkg.com/thread/142545/page/2

Hku所謂business神科真係得個名,唔明點解仲咁高分
本身fbe就已經係伏既代名詞

咁我又唔係話佢好差
not bad but definitely not the best
正如hku最top果幾個qfin咪又係入到BB ibd
不過in general計真係輸哂

認真
Global:
CU GBS~=UST GBUS>>>>>>>>>>>>>>>>>>>HKU IBGM>>IBCE
Qfin:
UST QFIN>>>>>>CU QFIN>>>>>>>>>>>>>>>HKU QFin

ECOF唔撚知
見到大家成撚日拎qfin 做比較但係大家又唔主動去查
自己上網睇下employment stat linkedin admission talk ppts official fb page
事實放在眼前

Qfin+risk management同qfin又有咩分別?

乞食囉

想更了解
有冇巴絲可以講下cu既hotel and tourism同poly既shtm

乞食囉

想更了解

有無話想讀邊科
第一年全free elective 唔會強制逼你讀曬所有major嘅入門course

乞食囉

想更了解

有無話想讀邊科
第一年全free elective 唔會強制逼你讀曬所有major嘅入門course

想讀創意寫作 or 中國語言文學
Poly computing係咪真係咁差?
Psycho

千祈唔好以為學到讀心術
英文數學Bio屎嘅話就唔好揀
乞食不在話下 而且workload唔輕
有心讀嘅話會發掘到箇中趣味
如果純粹係想試下嘅就唔好major
廢事入到嚟後悔4年
HKU是但一科都好容易major到
中大都可以minor到
有人問再講
冇追 想問下asso gpa幾多左右入到lingu中文?

本身讀邊間?咩系?

hkcc 文科
Psycho

千祈唔好以為學到讀心術
廢事入到嚟後悔4年
中大都可以minor到
有人問再講

其實ff做到讀心神探 林保怡都幾正
英國野同llb
我可以儘答

Lse 同 Cambridge llb 邊間好。
兩間都有offer

你應該去青山讀
英國野同llb
我可以儘答

Lse 同 Cambridge llb 邊間好。
兩間都有offer

你應該去青山讀

Ff太多傷身
Ust mech
垃圾
連登成班都係ust毒撚/engine仔

Psycho

千祈唔好以為學到讀心術
廢事入到嚟後悔4年
中大都可以minor到
有人問再講

其實ff做到讀心神探 林保怡都幾正

Psycho其實好偏向Pseudoscience
學到嘅理論好多都係鳩吹為主
買本揭穿你內心想法的50個小動作仲學到野
又要讀Master先做到臨床
而且又唔多位 (好似30個)
HKU CU LingU同EdU加埋幾百人一齊爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞