真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
Hello
宜家DSE生揀科既時候好多時只可以參考一啲好資訊性既資料(如升學指南、info day既leaflet)
單靠呢d資料,佢地未必好清楚自己想入既科究竟讀咩,間學校文化係咩
呢個post就想提供一個平台俾大專生分享一d自己讀緊果科or學校既資訊,DSE有咩問題都可以係度問(eg想知d咩資訊?)

等我share下先
關於嶺南中文系
有七個core要讀:音韻、文字、古典文學、現代文學、各類文體寫作、文學概論、文獻研究
其他比較特別既course:有關於神話既course、武俠小說專題course、兒童文學
我覺得有好多course都係睇professor既專業同意願而決定開定唔開,所以呢d course 唔一定年年都開到
長期都有既electives:台灣文學、明清小說、明清戲曲、香港文學等

嶺南中文特別之處:
1 駐校作家計劃
以往一路有公司sponsor,但間公司由後代接手左就決定唔再sponsor,唔可以一直搞落去,但學校有盈餘既時候都試過撥款搞主要係請一d名作家返嚟教一個學期既寫作course

2.畢業論文
唔一定要做研究,都可以揀做創作(劇本、小説)

3.師生關係
中文系大部分老師都幾平易近人,容易搵到佢地,甚至有啲學生同老師好fd

上年報左唔收,今年再報
有冇可以講下cultural studies同埋英文系?

鐘意諗事物背後代表嘅嘢 唔驚讀完乞食可以一試
利申minor cs
CU QFIN 留名

巴打可唔可以講下QF課程同出路方面

課程方面自由度都幾大
必修部分:
1. Faculty Package
Micro & Macro Econ 同埋Financial Accounting
大部分都係DSE學過既野

2. Major Course
FINA2010 Financial Management
- 基本既time value of money, bond pricing, capital budgeting等等
算係最入門既FINA Course

FINA3080 Investment and Portfolio Management
- 呢個course教既野好廣, 但最主要有CAPM同埋EMH
數底唔好可能會有D吃力

MATH1010,1030,2010
- 1010會教返M2既Calculus加埋Taylor Series
- 1030就有基本既linear algebra (vector, matrix個D)
- 2010就係multi variable calculus (我仲未讀 )

CS
只需要係C, C++, Java入面揀一種讀, 都係非常basic既programming

STAT要讀兩個course
- 可以揀DSME (同bba一齊讀既stat) 或者 STAT (science faculty個邊)

DSME2011&2021: 教probability同埋regression, 基本上唔會接觸到proof

STAT2001&2006: 2001係入門course,主要教唔同既distribution model,
2006難過2001好多,講confidence interval, hypothesis test, maximum likelihood estimation等等

選修部分
Quantitative Method (3 courses) 呢part可以揀唔同既野讀
e.g. CS Math Stat Econ 通常都會minor埋其中一樣

Business (4 courses)
通常都係讀返FINA既course e.g Financial Markets, Corporate Finance
對數比較有興趣既話,可以係呢part揀一D精算course嚟讀

Core and Capstone (4 courses)
話就話有得揀, 但其實大部分人都一定係讀FINA4110同4120 剩低兩個courses先揀其他
4110 Options and Futures
教唔同derivative既payoff, pricing, arbitrage opportunities, Option Pricing (Black-scholes Model)會教得深入D
4120 Fixed Income Analysis
主要教bonds, e.g. duration and convexity, callable and convertible bonds, risk and hedging等等

出路就大部分都係Ibank, Commercial bank架啦, 小部分可能做Consultancy, big4, Insurance

好詳盡
今年同ifaa拆夥,希望入到
呢度有冇文科jj對UST GCS有興趣?

好似要讀math 1014 #

Gxxxxxx computer science?

No

理科jj表示有興趣
Poly pt想知咩
有冇人可以講下cu同hku social work?
想知點先入到

仲有poly bu都想知 不過應該冇乜連登仔讀sw

cu sw 揮手

Global china study
有冇人可以分享下English
詩君巴打,請問神話科幾時有,我想sit吓堂

Poly pt想知咩

讀得辛唔辛苦?

記憶力需求好大?

一年收幾多non jupas? 係唔係好難經nj入?

mpt又如何?

會唔會好快飽和?

前景來講,pt定ot好?

Global China Studies

理科jj表示有興趣

超多女
男女比例 1:2
Engine 82:17

1012/1013都唔使啦(好似係)
有冇hku 可以講下landscape?
CU QFIN 留名

巴打可唔可以講下QF課程同出路方面

課程方面自由度都幾大
必修部分:
1. Faculty Package
Micro & Macro Econ 同埋Financial Accounting
大部分都係DSE學過既野

2. Major Course
FINA2010 Financial Management
- 基本既time value of money, bond pricing, capital budgeting等等
算係最入門既FINA Course

FINA3080 Investment and Portfolio Management
- 呢個course教既野好廣, 但最主要有CAPM同埋EMH
數底唔好可能會有D吃力

MATH1010,1030,2010
- 1010會教返M2既Calculus加埋Taylor Series
- 1030就有基本既linear algebra (vector, matrix個D)
- 2010就係multi variable calculus (我仲未讀 )

CS
只需要係C, C++, Java入面揀一種讀, 都係非常basic既programming

STAT要讀兩個course
- 可以揀DSME (同bba一齊讀既stat) 或者 STAT (science faculty個邊)

DSME2011&2021: 教probability同埋regression, 基本上唔會接觸到proof

STAT2001&2006: 2001係入門course,主要教唔同既distribution model,
2006難過2001好多,講confidence interval, hypothesis test, maximum likelihood estimation等等

選修部分
Quantitative Method (3 courses) 呢part可以揀唔同既野讀
e.g. CS Math Stat Econ 通常都會minor埋其中一樣

Business (4 courses)
通常都係讀返FINA既course e.g Financial Markets, Corporate Finance
對數比較有興趣既話,可以係呢part揀一D精算course嚟讀

Core and Capstone (4 courses)
話就話有得揀, 但其實大部分人都一定係讀FINA4110同4120 剩低兩個courses先揀其他
4110 Options and Futures
教唔同derivative既payoff, pricing, arbitrage opportunities, Option Pricing (Black-scholes Model)會教得深入D
4120 Fixed Income Analysis
主要教bonds, e.g. duration and convexity, callable and convertible bonds, risk and hedging等等

出路就大部分都係Ibank, Commercial bank架啦, 小部分可能做Consultancy, big4, Insurance

好詳盡
今年同ifaa拆夥,希望入到

其實兩科拆返開係好
因為Yr 1既course根本幫唔到你去揀
好多時都係聽組爸媽同prof講
除非你入嚟之前已經諗得好清楚
想問下cityu ee
Poly pt想知咩

讀得辛唔辛苦?

記憶力需求好大?

mpt又如何?

會唔會好快飽和?

1.辛苦但可接受 睇你個人有幾多課外活動
2.大
3.應該無?係
4.mpt一樣但pt ha已經飽左七成得返ngo
5.pt

理科jj表示有興趣

超多女
男女比例 1:2
Engine 82:17

睇前幾年salary report gcs好似得13k
Poly pt想知咩

讀得辛唔辛苦?

記憶力需求好大?

mpt又如何?

會唔會好快飽和?

1.辛苦但可接受 睇你個人有幾多課外活動
2.大
3.應該無?係
4.mpt一樣但pt ha已經飽左七成得返ngo
5.pt

城大政政
走堂必選

1012/1013都唔使啦(好似係)

讀個math1003/sosc1100/comp fulfill cc qr就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞