真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下

想問下唔住hall有無辦法參加到校內嘅比賽?
Faculty同街莊嘅分別又起邊?

1. 可以, 靠fd搭路
2 Workload, 資源, 上下莊人事關係
通常faculty莊既莊務, campaign會較chur
hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下

想打波入sports club都打到比賽
Fac莊嘅財政權大過街莊好多
而且喺評議會有票投
不過而家到畢業都冇必要知道哂

咁果d非住宿嘅hall係咪都可以照參加hall嘅比賽?定係不嬲唔侵佢哋玩?
同埋我黎緊係入BA 想知文科仔有無必要上下莊 加少少non academic嘅嘢落cv度?

可唔可以講下math有幾爛grade 同埋如果揀major想揀maec大概要拎幾多gpa? 唔該曬!

Marc gpa 要 at least 3.3 平均b+咁上下

點爭

畀啲掙扎,數course好撚輕鬆㗎

如果唔洗讀phy chem bio都輕鬆d 真係完全冇底
同埋巴打點睇cu econ

我都冇底其實

巴打唔係直入maec既咩 唔該曬巴打你先

就係冇底所以讀唔到phy chem bio先直入
係咪有人想知CU Econ

係啊係啊

你擔心咩

係咪真係四大頹科

頹科又真係好難否認既
始終呢科好多時都係mid-term final就完事
不過近呢一兩年都feel到department想洗走頹科呢個名
多左Career support
上堂既assessment感覺上都比以往多元化

不過好似有人問過CU Econ係咪比較多數?
對比其他U的確係

但係讀左咁耐來講 D數唔係想像中咁難
只要花少少時間都會理解得到
有一部份Electives 甚至係好少機會掂到數
所以 大家可以按住自己既強弱項去簡科

不過DSE Econ拎唔高分既人真係要諗清楚入唔入來
中學程度既野 只係好基礎既野
無Econ mindset 讀上去都幾吃力

同學
不過下半part唔係幾認同你
CU Econ 其實真係幾多數
就咁睇一睇outline
係hku ust 2字頭course教既數
質哂入econ1111
另外2大可能教得深入d既 但始終係中大質哂入同一個course真心好吃力
話就話2 cre但workload似4cre
我呢d冇m2底既廢柴 每上完一堂都要用好多時間去理解
另外maec巴打講到cu econ好似教數教到要apply埋落econ theory我係同意
Econ1111有時係無啦啦問返micro macro d野
真心有時已經唔係好記得
(ps cu econ math course係econ department 教)
我認同勤力波黎 可以用努力追
但如果你數底唔好 又唔係話好有興趣既話 真心會灰機

最後
我覺得入cu econ最需要既係m2底
Core math & dse econ個底其實幫唔到太多
(當然,想大學讀econ既你 最好真係了解下大學econ同dse econ既分別 ,以為大學econ好似dse econ咁背下野操下卷既你會死得好慘

其他留返比各位econ高手補充

加油啊,我嗰陣都諗過入中大econ,最後都係諗maec
有冇巴絲可以講下city CEM 同埋 poly advertising design

係啊係啊

你擔心咩

係咪真係四大頹科

頹科又真係好難否認既
不過近呢一兩年都feel到department想洗走頹科呢個名

對比其他U的確係

同學
質哂入econ1111
另外2大可能教得深入d既 但始終係中大質哂入同一個course真心好吃力
另外maec巴打講到cu econ好似教數教到要apply埋落econ theory我係同意
Econ1111有時係無啦啦問返micro macro d野
真心有時已經唔係好記得
(ps cu econ math course係econ department 教)

最後
(當然,想大學讀econ既你 最好真係了解下大學econ同dse econ既分別 ,以為大學econ好似dse econ咁背下野操下卷既你會死得好慘

求存求得好辛苦
我反而有諗過入ust maec
最後揀左中大

如果依家一係就cu econ 一係就ust sci 揀major入maec
點揀好 同埋中大有冇可能可以minor到數學?
hku

想打波入sports club都打到比賽
Fac莊嘅財政權大過街莊好多
而且喺評議會有票投
不過而家到畢業都冇必要知道哂

咁果d非住宿嘅hall係咪都可以照參加hall嘅比賽?定係不嬲唔侵佢哋玩?
同埋我黎緊係入BA 想知文科仔有無必要上下莊 加少少non academic嘅嘢落cv度?

1. 住hall既有priority, 除非你有fd住hall既要你頂上, 否則都應該拒諸門外
2. 上莊未必個個by, 反而你寫有咩skills同經驗仲穩陣

係啊係啊

你擔心咩

係咪真係四大頹科

頹科又真係好難否認既

對比其他U的確係

同學
質哂入econ1111
真心有時已經唔係好記得

最後

其實cu econ個2個math course都係用chiang本textbook, 印象中兩個course夾埋都係教得本書2/3內容, 連d同in都唔知係咩係大鑊啲嘅,完全冇讀過暑假最好睇下先
岩岩Grad CS HD
科名同學院唔公開 廢事相認
學既科有
中文英文
數(M2 , 電腦計算)
Programming
Graphics and desgin
Database
Web
Multimedia
Networks
Game Engine and Design

重要既係要真係好有興趣先好揀
我自己就叫做有少少興趣所以揀左
但中間都有d moment係想quit
不過到最後都捱到Grad
話伏既其實就唔算好伏
只係如果真係未接觸過相關既野就會辛苦d
我自己中學無讀ICT 亦都無自學相關既野
所以一路讀會好多野唔明 但花少少時間追都唔會話唔合格 如果想爆GPA就要付出好多好多 因為會有好多好勁既人 甚至有d係讀過類似既科/自學過再黎讀
professor方面full time既好好人 好比心機教 比分都唔算緊
d part time professor就好多都係killer 所以都要靠一靠自己

Overall其實個course學到既野算係好多
同埋學既野比較專門
同埋算多元化
唔會話淨係program/graphics
變左鐘意寫code/畫畫都可以體驗下
前提係要有興趣 大概對呢科有70%興趣先好揀
如果唔係都會有少少辛苦

黎緊都會有Openday 我都有份幫手
如果有興趣知更多既可以tg
https://t.me/Wrwr43

知道邊間既勿相認
講下 poly bem (building engineering and management)

一科幾職業導向既科目,出嚟多數做main con
主要係manage 成個建築project
聽呀sir講出面公司本身係請d bba既做
但係佢地唔識engine 野 淨係識睇數字

Bem 就學曬structural, building service, landscape 等等有關construction 既engine 科
再加project and contract administration, project management 等

讀既野好全面 出到嚟可以即刻埋位做野
所以起薪都成22k (sources: 2017 poly graduates 起薪表)

想讀engine 但只係讀左m2冇讀phy(中三揀左中史
BEM 同BSE Civil EE之類比較 冇讀phy係咪冇咁輸虧

讀得engine當然有phy最好
無讀過入到去都會再讀過 預左要比其他人左努力

難度嚟講 civil >>>bem>bse
Civil 會係structural,建築物料上會讀得深入好多,d thermo,數學應用好多

BEM 就係要讀成個建築流程,好表面咁讀civil同bse野,相對上比較少接觸design 野

Bse 就要背例,跟code of practice 去design符合法例又節能既屋宇設備,d數好多都係sub數,加加減減,不過就好繁複 e.g. 每層用水量要逐個逐個discharge point 用design flow rate 搵返相對應既pipe size
UST ENVS
頹科 比其它major輕鬆grad
如果無Science底讀UST Science
一係簡Maths 一係就呢科啦
有人想知再講

利申:仲考緊final (雖然遲完sem 但遲人一個月先開sem

你擔心咩

係咪真係四大頹科

頹科又真係好難否認既

對比其他U的確係

同學
質哂入econ1111
真心有時已經唔係好記得

最後

求存求得好辛苦
我反而有諗過入ust maec
最後揀左中大

如果依家一係就cu econ 一係就ust sci 揀major入maec
點揀好 同埋中大有冇可能可以minor到數學?

個人認為
你完全冇理科底
入乜鬼science
我自己文科底 接觸過下d sci入門野 都覺得唔係我個範
始終浸少左幾年
Scientific mindset輸蝕好多(可能係我廢啦
同埋最後你唔夠gpa
Major唔到你想要既major既話
你就真係可以含撚等quitu
(唔清楚ust sci 揀major既criteria ,等其他巴打補充)

Cu econ真係頹
頹在好多course都唔計attendance
又淨係得mid term final
變相好多人走堂
你個人唔yo唔玩其他野既話 真係日日返學等放學 仲要識唔到d咩人(個個都走哂堂
你會變到單機mode咁

retaker 有讀m2 都讀過半年hd既engg phy都覺得ok但chem bio真係未掂過咁係咪唔應該搏 我就係驚好似你咁講到時揀唔到maec真係做垃圾
而cu econ social個part我又唔係咁介意既 反而爬唔少文話好空閒我見到覺得依樣野正 反而係我驚我讀唔到我想讀既野
水泡科UST Science 都唔差
就算無Science底 入黎會有BB班讀
有d又open notes 又靚grade
有無人可以講下City marketing
HKU Sowk 歡迎發問

聽行內人講多喇請人都唔睇好hku點解?其實sowk係咪poly比較好
you sowk chur唔chur 你嗰陣幾分入?
有冇人想知poly radio 想嘅可以留底問題 答到盡答

可唔可以講下大概4年入面會學啲咩?
chur唔chur?
東華依家都出rd 會唔會影響前景就業
得一科BIO係理科 輸weighting係咪唔洗諗

頭2 年會有啲basic science 例如anatomy physiology physics pathology 同埋揀major (MI or RT)

之後會開始有啲special 啲嘅科 MI 就學點樣照普通X 光嘅擺位 去到yr 3~4 就學(掂下)其他specialty 例如CT MRI Ultrasound 等

RT 就學放射治療唔同嘅specialty 例如linac afterloading

yr 1 會輕鬆 慢慢愈黎愈chur

東華暫時只係出咗RT 所以對MI 冇影響 不過RT 黎講都唔大(事關聽過啲師兄過東大啲質素麻麻 暫時唔洗太驚 好似係)不過成個就業前景黎講就好難講 有人睇好 有人睇淡 不過我都有啲驚

呢度講多少少 平時啲人以為RD = 放射治療其實只係啱咗一半 RD 有2 個major 一個就係MI (Medical imaging 醫療影像)另一個就RT(Radiation therapy 放射治療)而MI 就多啲位有8x 到 RT 就1x 到

得一科理科係輸蝕啲 不過夠weighted score 就得
HKU Sowk 歡迎發問

聽行內人講多數請人都唔睇好hku點解?其實sowk係咪poly比較好
hku sowk chur唔chur 你嗰陣幾分入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞