真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
Hello
宜家DSE生揀科既時候好多時只可以參考一啲好資訊性既資料(如升學指南、info day既leaflet)
單靠呢d資料,佢地未必好清楚自己想入既科究竟讀咩,間學校文化係咩
呢個post就想提供一個平台俾大專生分享一d自己讀緊果科or學校既資訊,DSE有咩問題都可以係度問(eg想知d咩資訊?)

等我share下先
關於嶺南中文系
有七個core要讀:音韻、文字、古典文學、現代文學、各類文體寫作、文學概論、文獻研究
其他比較特別既course:有關於神話既course、武俠小說專題course、兒童文學
我覺得有好多course都係睇professor既專業同意願而決定開定唔開,所以呢d course 唔一定年年都開到
長期都有既electives:台灣文學、明清小說、明清戲曲、香港文學等

嶺南中文特別之處:
1 駐校作家計劃
以往一路有公司sponsor,但間公司由後代接手左就決定唔再sponsor,唔可以一直搞落去,但學校有盈餘既時候都試過撥款搞主要係請一d名作家返嚟教一個學期既寫作course

2.畢業論文
唔一定要做研究,都可以揀做創作(劇本、小説)

3.師生關係
中文系大部分老師都幾平易近人,容易搵到佢地,甚至有啲學生同老師好fd
科大cs:
日日係圖書館訓教
lingu,狗也不屌
lingu,狗也不屌

同樣分數入中大工程好過
ustbba,有mean都C+
lingu,狗也不屌

同樣分數入中大工程好過

各人有各人興趣姐
中文同工程完全兩回事
Hello
宜家DSE生揀科既時候好多時只可以參考一啲好資訊性既資料(如升學指南、info day既leaflet)
單靠呢d資料,佢地未必好清楚自己想入既科究竟讀咩,間學校文化係咩
呢個post就想提供一個平台俾大專生分享一d自己讀緊果科or學校既資訊,DSE有咩問題都可以係度問(eg想知d咩資訊?)

等我share下先
關於嶺南中文系
有七個core要讀:音韻、文字、古典文學、現代文學、各類文體寫作、文學概論、文獻研究
其他比較特別既course:有關於神話既course、武俠小說專題course、兒童文學
我覺得有好多course都係睇professor既專業同意願而決定開定唔開,所以呢d course 唔一定年年都開到
長期都有既electives:台灣文學、明清小說、明清戲曲、香港文學等

嶺南中文特別之處:
1 駐校作家計劃
以往一路有公司sponsor,但間公司由後代接手左就決定唔再sponsor,唔可以一直搞落去,但學校有盈餘既時候都試過撥款搞主要係請一d名作家返嚟教一個學期既寫作course

2.畢業論文

3.師生關係
中文系大部分老師都幾平易近人,容易搵到佢地,甚至有啲學生同老師好fd

再share多少少
intern方面,實習唔係畢業requirements,,每年暑假中文系office都會幫學生tran CV過不同公司,公司有報館同出版社等等

宜家中文系新生需要考到ielts 6分先可以grad
留名
對lingu中文有興趣 可唔可以再講多d
有冇讀緊hotel management 嘅巴絲分享吓
有冇比陳雲教過
HKU Econ and Finance
JS 6767 HKU Econ 數學 Requirements唔高,dse 英文同 math 至低要4。

入到去要 Take Math1009 (Business math) 同埋 (Introductory Statistics)。

Math1009包括基本 logic (p and q, p or q...) ,m1版嘅 calculus,Single constraint Lagrange Multiplier同埋少量Optimization. 仲有中學版嘅AS-GS 同埋基本 matrix。

Introductory Statistics包括 m1 仲有discrete/ continuous probability distribution,Estimation。

唔太爛 grade ,不過Econ/Finance/Math course有溫書至少會比B你(除咗 Econometric) 。

六常
HKU Econ and Finance
JS 6767 HKU Econ 數學 Requirements唔高,dse 英文同 math 至低要4。

入到去要 Take Math1009 (Business math) 同埋 (Introductory Statistics)。

Math1009包括基本 logic (p and q, p or q...) ,m1版嘅 calculus,Single constraint Lagrange Multiplier同埋少量Optimization. 仲有中學版嘅AS-GS 同埋基本 matrix。

Introductory Statistics包括 m1 仲有discrete/ continuous probability distribution,Estimation。

唔太爛 grade ,不過Econ/Finance/Math course有溫書至少會比B你(除咗 Econometric) 。

六常

六常
lm
HKUST Mathematics and Economics (MAEC)
JS5813

入嚟嘅requirement要英文4,數學都要4。不過廢話啦呢啲,入MAEC得4就唔好入啦。冇記錯係要求有M1/M2

Math嗰方面:
Year 1就兩個calculus course
Fall sem MATH1013 (for 中學有讀過M1/M2嘅人) 就全個科大year 1嘅學生都要讀。內容就同中學M1/M2差唔多,多幾個theorem, 例如:L'Hopital Rule, mean value theorem etc.

Spring sem MATH1014 就係1013嘅下集。midterm前就學埋M2啲嘢(integration為主)之後會學series, vector。

之後就會有
MATH2411 (Applied statistics),係輕鬆嘅stat course,同m1差唔太多。

MATH2023 (Multivariable calculus) 就係喺 xyz-space度嘅calculus, partial differentiation, triple integral嗰啲啦。

MATH2121 (linear algebra) 就係matrix同一啲m2冇嘅內容(可以google下)

MATH2033 呢個就係一個analysis course嚟嘅。唔知咩係analysis嘅可以google下

MATH3033 就係real analysis,著重喺real number嘅analysis

以上係core math course

Econ嗰方面:
ECON2113 (Microeconomics) 就係一個micro course. 學啲嘢都同中學差唔多,又係多啲嘢咁,冇乜特別

ECON3113 AND ECON3133 (Microeconomics theory I + II) 就係有大量數學嘅一科micro,將學過嘅theory 加上mathematical tools 去計返啲嘢,prove返啲嘢咁
(未讀到,有錯屌細力啲

ECON3123 AND ECON3143 (Macroeconomics theory I + II)
MAEC唔需要同business school嗰邊一樣讀ECON2123 (Macroeconomics),我地直接就會讀 Macro theory。內容都係普通Macro嘢, 加多啲數學咁。

ECON3334 (Econometrics) 其實就有啲似statistics, 未讀到都唔係太識講

大概係咁

咁科大都仲有其他嘢要讀嘅
Humanities
Social science
Science foundation course
Year 1 MAEC 要讀account + finance
English for university (勁人唔使讀)
中文(一個course only)

打住咁多先,有咩想問就留言
Hello

等我share下先
關於嶺南中文系

嶺南中文特別之處:
1 駐校作家計劃

2.畢業論文

3.師生關係

再share多少少
intern方面,實習唔係畢業requirements,,每年暑假中文系office都會幫學生tran CV過不同公司,公司有報館同出版社等等

宜家中文系新生需要考到ielts 6分先可以grad

諗起游蕙禎比人refer去文匯報,其實做左報intern係咪common既事
CU IBBA 狗也不ㄱ一丿一丨丨
UST BSc(ECOF) Economics and Finance

入到黎要讀at least 4個數course
MATH1003/MATH1013: Calculus I
1003 係for 無m1/2 底,會教TVM, Matrix, Single Variable Calculus, Optimisation 同application to econ theory
1013 係for m1/2 同學, AL pure math野

ISOM2500: Business Statistics
cdf, pdf, normal/student-t, hypothesis testing, t-stat, z-stat, regression, multiple regression 同CAPM, SLP

ECON2174: Math for Economist /MATH2023 Multivariable Calculus
Matrix, Multivariable derivitives, constrained opt, Lagrange multiplier, Envelope Theorem

ECON3334: Introduction to Econometrics
Use of STATA/R (all assignments), 關於regression 嘅proof, OLS regression, non-linear regression, multiple regression, robust, bias, hypothesis testing etc 主要focus cross-section and panel data

無m1/2 基本上只要唔怕數學都會讀到,好多同學都會minor 埋maths
CU IBBA 狗也不屌
有心讀BBA既話去ust city仲好
HKUST Mathematics and Economics (MAEC)
JS5813

入嚟嘅requirement要英文4,數學都要4。不過廢話啦呢啲,入MAEC得4就唔好入啦。冇記錯係要求有M1/M2

Math嗰方面:
Fall sem MATH1013 (for 中學有讀過M1/M2嘅人) 就全個科大year 1嘅學生都要讀。內容就同中學M1/M2差唔多,多幾個theorem, 例如:L'Hopital Rule, mean value theorem etc.

Spring sem MATH1014 就係1013嘅下集。midterm前就學埋M2啲嘢(integration為主)之後會學series, vector。

之後就會有
MATH2411 (Applied statistics),係輕鬆嘅stat course,同m1差唔太多。

MATH2023 (Multivariable calculus) 就係喺 xyz-space度嘅calculus, partial differentiation, triple integral嗰啲啦。

MATH2121 (linear algebra) 就係matrix同一啲m2冇嘅內容(可以google下)

MATH2033 呢個就係一個analysis course嚟嘅。唔知咩係analysis嘅可以google下

MATH3033 就係real analysis,著重喺real number嘅analysis

Econ嗰方面:
ECON2113 (Microeconomics) 就係一個micro course. 學啲嘢都同中學差唔多,又係多啲嘢咁,冇乜特別

ECON3113 AND ECON3133 (Microeconomics theory I + II) 就係有大量數學嘅一科micro,將學過嘅theory 加上mathematical tools 去計返啲嘢,prove返啲嘢咁
(未讀到,有錯屌細力啲

ECON3123 AND ECON3143 (Macroeconomics theory I + II)
MAEC唔需要同business school嗰邊一樣讀ECON2123 (Macroeconomics),我地直接就會讀 Macro theory。內容都係普通Macro嘢, 加多啲數學咁。

ECON3334 (Econometrics) 其實就有啲似statistics, 未讀到都唔係太識講

大概係咁

Humanities
Year 1 MAEC 要讀account + finance
English for university (勁人唔使讀)

Econ 3123 3143唔多數
反而要識畫下diagram
3334 讀就難
唔考prove 就幾簡單
JS5813

Math嗰方面:

之後就會有

Econ嗰方面:

(未讀到,有錯屌細力啲

大概係咁

Humanities

Econ 3123 3143唔多數
反而要識畫下diagram
3334 讀就難
唔考prove 就幾簡單

ECON3334 嘅prove 一年比一年多
有冇比陳雲教過

對lingu中文有興趣 可唔可以再講多d

想知邊一方面既嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞