真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
呢度有冇文科jj對UST GCS有興趣?

理科jj表示有興趣

超多女
男女比例 1:2
Engine 82:17

睇前幾年salary report gcs好似得13k

文人講金嗎?

(其實我都唔熟GCS,純粹睇下有冇人想讀

理科jj表示有興趣

超多女

Science 1:1
講下理大設計,
分傳意、產品、廣告同室內設計
由面試個刻已經要簡定條路

適合唔鍾意考試既你
逢Studio堂就要交功課,一星期交兩次到啦
Workload 好大,尾班車走就例牌既
唔多Lecture上,上Tutorial大多只係聽Tutor單對單咁畀評語,講五至十分鐘咁啦,其他人可以繼續做自己野

每年都有Annual Show有興趣入既同學建議去睇

附上Studio既相,一人一張大檯做野,好似Office咁 八成堂都留係度上

基本上對住班同學四年,Yr1-2 廿幾個,Yr3計埋Non Ju就40人左右

校園生活同中學班房無異,幾開心

點解理大 speed part time media course requirement 有 asso/HD 都要讀 4 年
上面有巴打講左mbbs vs mbchb,咁我就講下medicine generally讀咩啦:
preclinical years 有9大科, Anatomy 解剖學 , physiology 生理學 , pharmacology 藥理學 , microbiology 微生物學, embryology 胚胎學, histology 細胞學, pathology 病理學, immunology 免疫學, haematology 血液學 .
再加d public health (epidemiology, statistics) 同ethics

個人認為解剖學最難, 3d sense要強有少少講天份.

Clinical years 大部分時間去唔同醫院attach,跟醫生睇症,亦都學唔同clinical skills,如history taking skills 病歷, examination skills 檢查, 當然唔少得落手落腳做如injections 打針,venipuncture抽血, ng tube 插胃喉果d.
科目會涉及唔同專科如medicine內科,surgery外科,psychiatry精神科, obs and gynae 婦產科, paediatrics兒科, family medicine家庭科, orthopaedics 骨科, emergency med 急症科 etc

year 6 考個大試,叫final mb, pass左就可以做醫生(Houseman,即on call 36)啦
想做專科醫生就Houseman後再讀+train多5至6年啦
醫路漫長,有興趣先好揀!

好似要讀math 1014 #

1012/1013都唔使啦(好似係)

好似要 因為要用stat 唔肯定 因為太少人讀 簡直係ust嘅稀有物種

理科jj表示有興趣

超多女

Science 12k

理科jj表示有興趣

超多女

Science 12k

Ust qfin 40k
有無人可以分享下city translation and linguistics果科 想讀linguistics
文科啊屌

得啦乞食我知唔洗講

唔該揾人講下
CU QFIN 留名

巴打可唔可以講下QF課程同出路方面

課程方面自由度都幾大
必修部分:
1. Faculty Package
Micro & Macro Econ 同埋Financial Accounting
大部分都係DSE學過既野

2. Major Course
FINA2010 Financial Management
- 基本既time value of money, bond pricing, capital budgeting等等
算係最入門既FINA Course

FINA3080 Investment and Portfolio Management
- 呢個course教既野好廣, 但最主要有CAPM同埋EMH
數底唔好可能會有D吃力

MATH1010,1030,2010
- 1010會教返M2既Calculus加埋Taylor Series
- 1030就有基本既linear algebra (vector, matrix個D)
- 2010就係multi variable calculus (我仲未讀 )

CS
只需要係C, C++, Java入面揀一種讀, 都係非常basic既programming

STAT要讀兩個course
- 可以揀DSME (同bba一齊讀既stat) 或者 STAT (science faculty個邊)

DSME2011&2021: 教probability同埋regression, 基本上唔會接觸到proof

STAT2001&2006: 2001係入門course,主要教唔同既distribution model,
2006難過2001好多,講confidence interval, hypothesis test, maximum likelihood estimation等等

選修部分
Quantitative Method (3 courses) 呢part可以揀唔同既野讀
e.g. CS Math Stat Econ 通常都會minor埋其中一樣

Business (4 courses)
通常都係讀返FINA既course e.g Financial Markets, Corporate Finance
對數比較有興趣既話,可以係呢part揀一D精算course嚟讀

Core and Capstone (4 courses)
話就話有得揀, 但其實大部分人都一定係讀FINA4110同4120 剩低兩個courses先揀其他
4110 Options and Futures
教唔同derivative既payoff, pricing, arbitrage opportunities, Option Pricing (Black-scholes Model)會教得深入D
4120 Fixed Income Analysis
主要教bonds, e.g. duration and convexity, callable and convertible bonds, risk and hedging等等

出路就大部分都係Ibank, Commercial bank架啦, 小部分可能做Consultancy, big4, Insurance

好詳盡
今年同ifaa拆夥,希望入到

其實兩科拆返開係好
因為Yr 1既course根本幫唔到你去揀
好多時都係聽組爸媽同prof講
除非你入嚟之前已經諗得好清楚

原來今年拆左?
文科啊屌

得啦乞食我知唔洗講

唔該揾人講下

UST GCS, interested?
城大政政
走堂必選

想知更多
DO NOT STUDY MEDICINE UNLESS YOU REALLY LIKE IT

我覺得又唔可以一句說話簡單地好generalised咁講。我想加少少補充。

如果"studying medicine"係狹義地指「醫學知識」,其實醫學知識都有再細分唔同嘅範疇。醫學專科當然係一個例子。唔同嘅專科有佢哋唔同嘅way of thinking,呢個係從知識層面上嘅不同。仲有另一種宏觀啲嘅分法: 學醫(利申CU)頭三年基本上都係學basic science,例如基本人體解剖學、基本人體生理學、基本藥理學、Basic Biochemistry、遺傳學。之後三年就係學多啲同病有關嘅嘢同埋procedures,可以話係applied/clinical science,當然你要有basic science底先學到落去。而基本上幾乎所有basic science lecturers都係科學家出身。要去到後期先多接觸醫生,way of thinking又同scientist有啲唔同。

我自己就唔係每一個範疇嘅「醫學知識」都鍾意,really like就更加難。身邊唔係medic嘅同學以為我真係識晒份notes嘅野/識好多野/好著迷啲好深嘅野。其實真係唔係,我都只係普通人。例如我最唔鐘意背Biochemistry pathway,有志讀醫嘅巴絲可以去google下glycolysis, pentose phosphate pathway, Krebs cycle嘅pathway。我就見身邊某部分同學好鍾意背足晒呢啲,亦都有好強嘅記憶力。我就好抗拒背呢類野,我都最盡只記main steps,有clinical relevance,咁就夠合格。而好多醫生、師兄姐都話頭三年Medic 一 真係合格就足夠。所以從「醫學知識」而言,如果只單論頭三年我唔覺得頭三年對住一大堆科學理論要"really like",含晒成條撚先比讀medicine

如果"studying medicine"係廣義地指「醫學」,其實就唔只包括醫學知識lu,仲包括心態、待人處事呢啲野,有人想我講多啲先再講,只係個人看法。另外我覺得醫學範圍其實十分大,係十分適合唔同個性/性格/思考模式嘅人,所以除左"really like"之外,我覺得讀醫以致揀專科之前都要好好認識自己係一個點嘅人。
文科啊屌

得啦乞食我知唔洗講

唔該揾人講下

想知,UST入邊既社科到底係讀咩
文科啊屌

得啦乞食我知唔洗講

唔該揾人講下

Of course
識人係bu讀中國研究
其實都唔知實際讀咩
求介紹

利申:英數rubbish
DO NOT STUDY MEDICINE UNLESS YOU REALLY LIKE IT

我覺得又唔可以一句說話簡單地好generalised咁講。我想加少少補充。

如果"studying medicine"係狹義地指「醫學知識」,其實醫學知識都有再細分唔同嘅範疇。醫學專科當然係一個例子。唔同嘅專科有佢哋唔同嘅way of thinking,呢個係從知識層面上嘅不同。仲有另一種宏觀啲嘅分法: 學醫(利申CU)頭三年基本上都係學basic science,例如基本人體解剖學、基本人體生理學、基本藥理學、Basic Biochemistry、遺傳學。之後三年就係學多啲同病有關嘅嘢同埋procedures,可以話係applied/clinical science,當然你要有basic science底先學到落去。而基本上幾乎所有basic science lecturers都係科學家出身。要去到後期先多接觸醫生,way of thinking又同scientist有啲唔同。

我自己就唔係每一個範疇嘅「醫學知識」都鍾意,really like就更加難。身邊唔係medic嘅同學以為我真係識晒份notes嘅野/識好多野/好著迷啲好深嘅野。其實真係唔係,我都只係普通人。例如我最唔鐘意背Biochemistry pathway,有志讀醫嘅巴絲可以去google下glycolysis, pentose phosphate pathway, Krebs cycle嘅pathway。我就見身邊某部分同學好鍾意背足晒呢啲,亦都有好強嘅記憶力。我就好抗拒背呢類野,我都最盡只記main steps,有clinical relevance,咁就夠合格。而好多醫生、師兄姐都話頭三年Medic 一 真係合格就足夠。所以從「醫學知識」而言,如果只單論頭三年我唔覺得頭三年對住一大堆科學理論要"really like",含晒成條撚先比讀medicine

如果"studying medicine"係廣義地指「醫學」,其實就唔只包括醫學知識lu,仲包括心態、待人處事呢啲野,有人想我講多啲先再講,只係個人看法。另外我覺得醫學範圍其實十分大,係十分適合唔同個性/性格/思考模式嘅人,所以除左"really like"之外,我覺得讀醫以致揀專科之前都要好好認識自己係一個點嘅人。

我原本想讀醫但我中五參加完scap 發覺做醫生好chur 所以決定放棄讀science 做下research 算
係咪應該有人講左英國u同llb啦

我原本想讀醫但我中五參加完scap 發覺做醫生好chur 所以決定放棄讀醫呢個目標 讀science 做下research 算

數學4都冇想讀econ真係要諗清楚

Agger

數學無4入黎ibba啦
你完全唔識數都可以輕鬆過ibba既一個stat course
只要你簡吹水concentration
四年可以淨係得一個course真係掂數字
(當然有d course會加減乘除下)

ibba個mean 好似成27 好難入啊

識人上年25分入左

佢係咪interview表現好好?

咁我唔sure
但mean應該無27咁高
ibba係用佢條formula計

24 分夠做啦ibba
文科啊屌

得啦乞食我知唔洗講

唔該揾人講下

其實真係你expect文科會讀啲咩,就係讀嗰啲
Humanities: 文學、語言學、哲學等等
Social science: 政治、心理學等等
我今個sem有科social science就係讀人口統計學嘅,個prof係oxford嚟嘅,有料嘅。
唔好以為科大文科啲師資唔好,其實都唔差
只不過係科大個名唔襯文科
(科大最勁夠唔係科技啦屌,係咪先)
想問UST揀major個時QFIN睇cv,係咪要好鬼勁拎哂獎先得?
文科啊屌

得啦乞食我知唔洗講

唔該揾人講下

其實真係你expect文科會讀啲咩,就係讀嗰啲
Humanities: 文學、語言學、哲學等等
Social science: 政治、心理學等等
我今個sem有科social science就係讀人口統計學嘅,個prof係oxford嚟嘅,有料嘅。
唔好以為科大文科啲師資唔好,其實都唔差
只不過係科大個名唔襯文科
(科大最勁夠唔係科技啦屌,係咪先)

入咗GCS仲可以揀你嘅research field
以下送上pdf
http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/gcs.pdf
睇唔明啲科讀乜,照copy course code, e.g. HUMA1250 去google. 有人review就會有資理睇,或者直接睇下有冇syllabus睇
有無巴打可以講下HKU BA

想知咩 只可以講呢科你想hea可以好hea咁輕鬆second low second up grad 想搏盡讀都可以好搏盡咁過3爆4 好睇你個人有無自我推動既能力

其實想知呢科嘅global creative industry讀d乜同埋year1未揀major之前嘅安排係點

Agger

數學無4入黎ibba啦
你完全唔識數都可以輕鬆過ibba既一個stat course
只要你簡吹水concentration
四年可以淨係得一個course真係掂數字
(當然有d course會加減乘除下)

ibba個mean 好似成27 好難入啊

識人上年25分入左

佢係咪interview表現好好?

咁我唔sure
但mean應該無27咁高
ibba係用佢條formula計

24 分夠做啦ibba

真係有咁低咩 佢個mean高得嚇人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞