真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
真係唔好讀biomedical sciences 有同學明明個陣夠分入mbbs又唔揀 依家讀完4年grad左又入返mbbs 讀十年書 有興趣又夠分嘅不如直接考慮mbchb/mbbs

想補充下mbbs
1. PBL
係一組人做case study, 主要跟返lecture進度,幾得意同真係幫到手清concept

2.enrichment year
今年yr 1嘅轉左syllabus, 有成年yr 3可以9fing, 有幾多選擇下
可以跟faculty俾嘅做intern, medical attachments, exchange programme
或者自己出去搵ngo都得,比以往得一個summer嘅enrichment 正好多
無知一問
bu傳理定cu journal好

可以叫係打和
考到>30分 中大for sure
<24分嘅咪浸大囉
因為呢行唔太care係咪三大
好多知名傳媒人都係浸大出身
以前嘅新聞主播會係你嘅lecturer

頹科又真係好難否認既
始終呢科好多時都係mid-term final就完事
不過近呢一兩年都feel到department想洗走頹科呢個名
多左Career support
上堂既assessment感覺上都比以往多元化

不過好似有人問過CU Econ係咪比較多數?
對比其他U的確係

但係讀左咁耐來講 D數唔係想像中咁難
只要花少少時間都會理解得到
有一部份Electives 甚至係好少機會掂到數
所以 大家可以按住自己既強弱項去簡科

不過DSE Econ拎唔高分既人真係要諗清楚入唔入來
中學程度既野 只係好基礎既野
無Econ mindset 讀上去都幾吃力

同學
不過下半part唔係幾認同你
CU Econ 其實真係幾多數
就咁睇一睇outline
係hku ust 2字頭course教既數
質哂入econ1111
另外2大可能教得深入d既 但始終係中大質哂入同一個course真心好吃力
話就話2 cre但workload似4cre
我呢d冇m2底既廢柴 每上完一堂都要用好多時間去理解
另外maec巴打講到cu econ好似教數教到要apply埋落econ theory我係同意
Econ1111有時係無啦啦問返micro macro d野
真心有時已經唔係好記得
(ps cu econ math course係econ department 教)
我認同勤力波黎 可以用努力追
但如果你數底唔好 又唔係話好有興趣既話 真心會灰機

最後
我覺得入cu econ最需要既係m2底
Core math & dse econ個底其實幫唔到太多
(當然,想大學讀econ既你 最好真係了解下大學econ同dse econ既分別 ,以為大學econ好似dse econ咁背下野操下卷既你會死得好慘

其他留返比各位econ高手補充

加油啊,我嗰陣都諗過入中大econ,最後都係諗maec

求存求得好辛苦
我反而有諗過入ust maec
最後揀左中大

如果依家一係就cu econ 一係就ust sci 揀major入maec
點揀好 同埋中大有冇可能可以minor到數學?

個人認為
你完全冇理科底
入乜鬼science
我自己文科底 接觸過下d sci入門野 都覺得唔係我個範
始終浸少左幾年
Scientific mindset輸蝕好多(可能係我廢啦
同埋最後你唔夠gpa
Major唔到你想要既major既話
你就真係可以含撚等quitu
(唔清楚ust sci 揀major既criteria ,等其他巴打補充)

Cu econ真係頹
頹在好多course都唔計attendance
又淨係得mid term final
變相好多人走堂
你個人唔yo唔玩其他野既話 真係日日返學等放學 仲要識唔到d咩人(個個都走哂堂
你會變到單機mode咁

retaker 有讀m2 都讀過半年hd既engg phy都覺得ok但chem bio真係未掂過咁係咪唔應該搏 我就係驚好似你咁講到時揀唔到maec真係做垃圾
而cu econ social個part我又唔係咁介意既 反而爬唔少文話好空閒我見到覺得依樣野正 反而係我驚我讀唔到我想讀既野

樓上有巴打講過
如果你冇讀過put Chem bio 會有bb班都可以一試既
不過你真係要keep住chur
否則含撚就無撚謂

Cu黎講
Minor math冇乜限制
Cu都幾易minor

Btw冇讀過 phy chem bio但揀過engine hd?!
究竟你係咪真係了解/想讀大學econ
建議你拎d大學econ入門notes睇下先
Retake過再揀錯就食屎架啦

其實原本都一心想 入engg 但就係冇physics升學係一大問題
就算讀得幾好都入唔到hku/ust/poly engg cu就有機會但我又唔想行it個邊
落就只係得返econ依條路 我知好多數計 所以最近買左本thomas calculus同再自修下m1 有冇咩econ ug level既書可以推薦
CU ARCH留名

一句講晒咪撚讀archi
未讀完已經肝都爛
認真,考咁高分大把野讀無謂cls走去讀archi,屋企唔係好撚有錢、要等你開飯既千其唔好讀,不過有錢當然係出去讀好過
如果鍾意design (特別平面設計個類graphic野)寧願你去讀poly,archi係兩個世界黎,亦更加唔係art
不過都無人主動問即係無人想知

Archi 的一條線都可以有唔同表達手法
加埋學砌model既技巧物料, software, presentation skills, vocabulary...
想報既諗下自己係咪清楚了解archi既workload 同 pressure

不過studio 裹面會同同學師兄姐熟絡啲, 算係少數讀archi既普遍著數

可唔可以講多些
讀左1001覺得一舊舊咁

btw 有沒人讀uban studies

想知Poly三種surveying(JS3789/JS3753/JS3442)同CU嘅hospitality&real estate(JS4226) + Geography and resource management (JS4836)
有冇得介紹下入面讀咩同幾多分左右穩陣

等我講下poly 野先
Js3789 Bsc (Hons) in Surveying
測量學主要分三隻 QS(quality survey) BS(building survey) LS(land survey)
讀既野係唔同engine
3789 主力讀qs bs 另一科叫LSGI (js3727) 就讀LS
QS 主要關錢同資源事 起數用幾多成本就係qs要讀同控制既野
BS 就似驗樓 去睇下樓宇建成後合唔合符原本design
因為survey 係有牌 將來做野要簽字孭法律責任
所以個分都幾高 ~27分左右

Js3753 Beng (Hons) in Building Services Engineering
呢科係engine野 唔係survey
Bse 要讀既係一座大廈入面大部分既device 傳統叫風火水電
分別係hvac 消防系統 供水去水系統 電力供應
呢一科係要讀點樣去design 合適既device 去比occupants 用 詳細版本我上面都有講過 可以碌上去睇
收分唔高 好多都係入唔到me/EE 先入嚟或者當水泡
收~21 22分

Js3442 Bsc (Hons) in Property Management
Prop man 就讀點樣去manage 物業入面既設施(好似講緊廢話 )亦都唔係純survey 嚟
例子就好似點用電腦 sensor 去monitor 設施等等
亦有少少同錢銀有關 (econ, finance 等)
聽講都好似比HKIS 認可 睇下有無prop man/ bre 巴打補充
收分:23 24
hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下

想問下唔住hall有無辦法參加到校內嘅比賽?
Faculty同街莊嘅分別又起邊?

想打波入sports club都打到比賽
Fac莊嘅財政權大過街莊好多
而且喺評議會有票投
不過而家到畢業都冇必要知道哂

咁果d非住宿嘅hall係咪都可以照參加hall嘅比賽?定係不嬲唔侵佢哋玩?
同埋我黎緊係入BA 想知文科仔有無必要上下莊 加少少non academic嘅嘢落cv度?

1. 住hall既有priority, 除非你有fd住hall既要你頂上, 否則都應該拒諸門外
2. 上莊未必個個by, 反而你寫有咩skills同經驗仲穩陣

假如你係有興趣唔住hall打inter hall既話係可以,但一來你要識間hall入面既人先得,二來要hall搵外援,除非你自己係打得好強,否則大多都係因為間hall支team水平參差或者唔齊腳先要搵你

上莊係一定唔會幫到你寫cv,除非你係上大莊大位(eg Union Councillor),唔係既話就多數因爲想識人/有興趣/想搵野做先上

Fac莊同街莊分別都幾大,不過最簡單分法,fac莊係你讀個faculty個莊黎,入面又有細分唔同莊 (e.g. 你入黎讀ba既話,文學院學生會 arts association就係fac莊,入面又有唔同莊係affiliated to 佢 e.g. English society, linguistic society, 中文學會之類)
而街莊就係非academic既莊,例如有關sports既莊/social service group/danso 呢D偏向興趣性質既莊
你入到黎想報ocamp既話,係academic莊先到街莊搞
hku, cu, ust science講左咁多,咁有冇人可以講下bu science? 佢個bio major有細分biotech同environmental science,想問下bu biotech同其他u嘅biotech有乜分別,讀完可以做乜?
有冇人講下POLY EE點
利申ENGINE YR1
想聽多啲poly building engineering and management
hku, cu, ust science講左咁多,咁有冇人可以講下bu science? 佢個bio major有細分biotech同environmental science,想問下bu biotech同其他u嘅biotech有乜分別,讀完可以做乜?

hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下

想問下唔住hall有無辦法參加到校內嘅比賽?
Faculty同街莊嘅分別又起邊?

1. 可以, 靠fd搭路
2 Workload, 資源, 上下莊人事關係
通常faculty莊既莊務, campaign會較chur

究竟hall culture 有幾洗腦同有幾令人不識分是非黑白 特別傳hall
同埋住hall有幾淫亂
hku

想知Hall既野
想聽多啲poly building engineering and management

上面打左d 有無話邊分面想我講多少少?

係啊係啊

你擔心咩

係咪真係四大頹科

頹科又真係好難否認既
始終呢科好多時都係mid-term final就完事
不過近呢一兩年都feel到department想洗走頹科呢個名
多左Career support
上堂既assessment感覺上都比以往多元化

不過好似有人問過CU Econ係咪比較多數?
對比其他U的確係

但係讀左咁耐來講 D數唔係想像中咁難
只要花少少時間都會理解得到
有一部份Electives 甚至係好少機會掂到數
所以 大家可以按住自己既強弱項去簡科

不過DSE Econ拎唔高分既人真係要諗清楚入唔入來
中學程度既野 只係好基礎既野
無Econ mindset 讀上去都幾吃力

同學
不過下半part唔係幾認同你
CU Econ 其實真係幾多數
就咁睇一睇outline
係hku ust 2字頭course教既數
質哂入econ1111
另外2大可能教得深入d既 但始終係中大質哂入同一個course真心好吃力
話就話2 cre但workload似4cre
我呢d冇m2底既廢柴 每上完一堂都要用好多時間去理解
另外maec巴打講到cu econ好似教數教到要apply埋落econ theory我係同意
Econ1111有時係無啦啦問返micro macro d野
真心有時已經唔係好記得
(ps cu econ math course係econ department 教)
我認同勤力波黎 可以用努力追
但如果你數底唔好 又唔係話好有興趣既話 真心會灰機

最後
我覺得入cu econ最需要既係m2底
Core math & dse econ個底其實幫唔到太多
(當然,想大學讀econ既你 最好真係了解下大學econ同dse econ既分別 ,以為大學econ好似dse econ咁背下野操下卷既你會死得好慘

其他留返比各位econ高手補充

加油啊,我嗰陣都諗過入中大econ,最後都係諗maec

求存求得好辛苦
我反而有諗過入ust maec
最後揀左中大

其實我無讀過m2 呢個maths course又真係爛左grade既
但係讀上去學Econometrics 我覺得唔算太難接受
同埋我上過大部份3字頭既course 都是唔洗用太多數 反而比較著重你理唔理解到個內容
有D科更加唔洗講 背完入去就得

上面打左d 有無話邊分面想我講多少少?

Chur唔chur?前景又係點?唔該巴打
想知city linguistics and language applications
有冇讀緊hotel management 嘅巴絲分享吓

Hkuspace讀緊,岩岩收到PolyU hotel management offer
too long didn't read
有冇人講 HKU Surveying?

Surveying主要分6隻,gp,bs,qs,planning,property and facility management, land surveying
主流都係講gp bs qs
hku除左land surveying其他都有教,gp bs qs有測量師學會認可
GP主要負責real estate valuation, investment, leasing等
BS主要負責驗樓,申請牌照,審核圖則,工程管理等,主要負責handle加建改建項目,樓宇維修,都有負責new build project
QS主要負責建築工程有關錢同合約既野
其實各stream既範圍仲有好多,有興趣可上測量師學會睇

課程方面,jupas得三間大學有測量讀,主要圍繞law, construction, management and practice等,感覺hku比較著重gp, gp範疇既師資比較好,bs同qs教得冇其他學校咁多,課程重理論而多數唔教practical野(相比poly同city)

有野仲想知可以再講

利申:讀過
講下 poly bem (building engineering and management)

一科幾職業導向既科目,出嚟多數做main con
主要係manage 成個建築project
聽呀sir講出面公司本身係請d bba既做
但係佢地唔識engine 野 淨係識睇數字

Bem 就學曬structural, building service, landscape 等等有關construction 既engine 科
再加project and contract administration, project management 等

讀既野好全面 出到嚟可以即刻埋位做野
所以起薪都成22k (sources: 2017 poly graduates 起薪表)

想讀engine 但只係讀左m2冇讀phy(中三揀左中史
BEM 同BSE Civil EE之類比較 冇讀phy係咪冇咁輸虧

讀得engine當然有phy最好
無讀過入到去都會再讀過 預左要比其他人左努力

難度嚟講 civil >>>bem>bse
Civil 會係structural,建築物料上會讀得深入好多,d thermo,數學應用好多

BEM 就係要讀成個建築流程,好表面咁讀civil同bse野,相對上比較少接觸design 野

Bse 就要背例,跟code of practice 去design符合法例又節能既屋宇設備,d數好多都係sub數,加加減減,不過就好繁複 e.g. 每層用水量要逐個逐個discharge point 用design flow rate 搵返相對應既pipe size

唔該巴打 不過呢我冇讀phy/chem/bio 入唔到 UST engine
得番CU Poly City有得揀? 如果係既話邊個好啲
ps 數學m2唔差,不過英文坐2望3
2022年人力資源推算報告
http://www.lwb.gov.hk/report/mp2022_tc.pdf

DSE雞建議睇下呢份野先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞