真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
文科啊屌

得啦乞食我知唔洗講

唔該揾人講下

UST GCS, interested?

想知,UST入邊既社科到底係讀咩

其實真係你expect文科會讀啲咩,就係讀嗰啲
Humanities: 文學、語言學、哲學等等
Social science: 政治、心理學等等
我今個sem有科social science就係讀人口統計學嘅,個prof係oxford嚟嘅,有料嘅。
唔好以為科大文科啲師資唔好,其實都唔差
只不過係科大個名唔襯文科
(科大最勁夠唔係科技啦屌,係咪先)

入咗GCS仲可以揀你嘅research field
以下送上pdf
http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/gcs.pdf
睇唔明啲科讀乜,照copy course code, e.g. HUMA1250 去google. 有人review就會有資理睇,或者直接睇下有冇syllabus睇

資料*
有冇asso既過來人分享下?

Agger

數學無4入黎ibba啦
你完全唔識數都可以輕鬆過ibba既一個stat course
只要你簡吹水concentration
四年可以淨係得一個course真係掂數字
(當然有d course會加減乘除下)

ibba個mean 好似成27 好難入啊

識人上年25分入左

佢係咪interview表現好好?

咁我唔sure
但mean應該無27咁高
ibba係用佢條formula計

24 分夠做啦ibba

真係有咁低咩 佢個mean高得嚇人

median 25咋喎,會唔會係你睇錯?
CU ARCH留名
想知
speech hearing
biomedical science
science (biochemistry)
archaeology
傳理
DO NOT STUDY MEDICINE UNLESS YOU REALLY LIKE IT

我覺得又唔可以一句說話簡單地好generalised咁講。我想加少少補充。

如果"studying medicine"係狹義地指「醫學知識」,其實醫學知識都有再細分唔同嘅範疇。醫學專科當然係一個例子。唔同嘅專科有佢哋唔同嘅way of thinking,呢個係從知識層面上嘅不同。仲有另一種宏觀啲嘅分法: 學醫(利申CU)頭三年基本上都係學basic science,例如基本人體解剖學、基本人體生理學、基本藥理學、Basic Biochemistry、遺傳學。之後三年就係學多啲同病有關嘅嘢同埋procedures,可以話係applied/clinical science,當然你要有basic science底先學到落去。而基本上幾乎所有basic science lecturers都係科學家出身。要去到後期先多接觸醫生,way of thinking又同scientist有啲唔同。

我自己就唔係每一個範疇嘅「醫學知識」都鍾意,really like就更加難。身邊唔係medic嘅同學以為我真係識晒份notes嘅野/識好多野/好著迷啲好深嘅野。其實真係唔係,我都只係普通人。例如我最唔鐘意背Biochemistry pathway,有志讀醫嘅巴絲可以去google下glycolysis, pentose phosphate pathway, Krebs cycle嘅pathway。我就見身邊某部分同學好鍾意背足晒呢啲,亦都有好強嘅記憶力。我就好抗拒背呢類野,我都最盡只記main steps,有clinical relevance,咁就夠合格。而好多醫生、師兄姐都話頭三年Medic 一 真係合格就足夠。所以從「醫學知識」而言,如果只單論頭三年我唔覺得頭三年對住一大堆科學理論要"really like",含晒成條撚先比讀medicine

如果"studying medicine"係廣義地指「醫學」,其實就唔只包括醫學知識lu,仲包括心態、待人處事呢啲野,有人想我講多啲先再講,只係個人看法。另外我覺得醫學範圍其實十分大,係十分適合唔同個性/性格/思考模式嘅人,所以除左"really like"之外,我覺得讀醫以致揀專科之前都要好好認識自己係一個點嘅人。

我原本想讀醫但我中五參加完scap 發覺做醫生好chur 所以決定放棄讀science 做下research 算

Research唔chur咩 我好怕呢啲
想知
speech hearing
biomedical science
science (biochemistry)
archaeology
傳理

召喚科大science jj
UST
大部分科都唔洗上堂 唔計任何attendance (language科 除外)
有d 科仲有video睇返
grading 同其他u比較 算爛, mean 都係 C range
男女比例 99:1
交通 無地鐵, 朝早好多人等小巴
飲食 無野好食
workload: 都幾多assignment

因為我自己懶, 所以都唔會點上堂, 只上language
考試前花3~4日 睇下notes / video 都可以穩陣過到mean
所以我覺得唔算好chur
UST
大部分科都唔洗上堂 唔計任何attendance (language科 除外)
grading 同其他u比較 算爛, mean 都係 C range
飲食 無野好食

考試前花3~4日 睇下notes / video 都可以穩陣過到mean

邊有人敢入黎讀 想chur多4年麼
有冇人可以講下hku cu 同bu geography
讀緊CU earth system science
不過應該冇人想知

大把dse geog友夢想科目
點會唔想知
UST
飲食 無野好食

邊有人敢入黎讀 想chur多4年麼

傻豬嚟嘅,科大其實真係唔算chur,我幾enjoy個氣氛,玩嘅時候一齊玩,一齊hea,要chur嘅時候成班人一齊摺拉
DO NOT STUDY MEDICINE UNLESS YOU REALLY LIKE IT

我覺得又唔可以一句說話簡單地好generalised咁講。我想加少少補充。

如果"studying medicine"係狹義地指「醫學知識」,其實醫學知識都有再細分唔同嘅範疇。醫學專科當然係一個例子。唔同嘅專科有佢哋唔同嘅way of thinking,呢個係從知識層面上嘅不同。仲有另一種宏觀啲嘅分法: 學醫(利申CU)頭三年基本上都係學basic science,例如基本人體解剖學、基本人體生理學、基本藥理學、Basic Biochemistry、遺傳學。之後三年就係學多啲同病有關嘅嘢同埋procedures,可以話係applied/clinical science,當然你要有basic science底先學到落去。而基本上幾乎所有basic science lecturers都係科學家出身。要去到後期先多接觸醫生,way of thinking又同scientist有啲唔同。

我自己就唔係每一個範疇嘅「醫學知識」都鍾意,really like就更加難。身邊唔係medic嘅同學以為我真係識晒份notes嘅野/識好多野/好著迷啲好深嘅野。其實真係唔係,我都只係普通人。例如我最唔鐘意背Biochemistry pathway,有志讀醫嘅巴絲可以去google下glycolysis, pentose phosphate pathway, Krebs cycle嘅pathway。我就見身邊某部分同學好鍾意背足晒呢啲,亦都有好強嘅記憶力。我就好抗拒背呢類野,我都最盡只記main steps,有clinical relevance,咁就夠合格。而好多醫生、師兄姐都話頭三年Medic 一 真係合格就足夠。所以從「醫學知識」而言,如果只單論頭三年我唔覺得頭三年對住一大堆科學理論要"really like",含晒成條撚先比讀medicine

如果"studying medicine"係廣義地指「醫學」,其實就唔只包括醫學知識lu,仲包括心態、待人處事呢啲野,有人想我講多啲先再講,只係個人看法。另外我覺得醫學範圍其實十分大,係十分適合唔同個性/性格/思考模式嘅人,所以除左"really like"之外,我覺得讀醫以致揀專科之前都要好好認識自己係一個點嘅人。

我原本想讀醫但我中五參加完scap 發覺做醫生好chur 所以決定放棄讀science 做下research 算

巴打有無報sbs research intern 試下?
between scap我嗰陣又唔覺好chur,反而更多係啟發你對呢個profession嘅興趣,同埋點番起你心邊想幫人嗰團火可能係比人洗咗腦
讀醫係咪year 4,5實習 year6番學校?
想讀中大中文,由細到大都好有興趣,好鍾意睇書同作文,中文成績都唔錯
但係好怕追唔上,因為我讀phy chem bio m2
同埋出嚟搵咩做係重點
其實ust bba黎講真係唔算chur
間間u既workload都係幾份assignment 1個project 1midterm 1final咁架啦
不過grade就真係爛左d
想讀中大中文,由細到大都好有興趣,好鍾意睇書同作文,中文成績都唔錯
同埋出嚟搵咩做係重點

完全唔會追唔上

做咩 咁大個人板Yylam
同埋出嚟搵咩做係重點

同埋想知埋dental
CU engine: 起碼有唔少女
同埋出嚟搵咩做係重點

完全唔會追唔上

唔係個個都做到yy lam嘛
我之前睇個post話中文系理科出身啲人好難跟得上
同埋出嚟搵咩做係重點

完全唔會追唔上

唔係個個都做到yy lam嘛
我之前睇個post話中文系理科出身啲人好難跟得上

其實最理想一定係dental + Chinese free elective
因為有興趣 =/= 岩讀中文系所有野

有空間簡點都好d

巴打有無報sbs research intern 試下?
between scap我嗰陣又唔覺好chur,反而更多係啟發你對呢個profession嘅興趣,同埋點番起你心邊想幫人嗰團火可能係比人洗咗腦

intern year1嗰陣抽唔中我,之後都冇報,不過其實當時以至依家對做research興趣都不大。
Hku mech仔
當初係鐘意物理應用現實生活先選
讀落好撚似applied physics 加 applied maths再加專少少既disciplinary elective
讀緊CU earth system science
不過應該冇人想知

你dse best5 幾多先入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞