真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
想問如果想係city cs trans去e and f有無可能?

真心要tran去ef?!三思呀 十個讀ef十個都叫你唔好讀ef 同埋你要tran去邊個major? city econ好似勁過finance

無,今次覺得自己個分好飄,不幸地得20分。。咁無計。。。
自己對econ finance, math 同acct有興趣,但耐何一分就一分

另外仲想知中大讀econ有無得minor acct?

20分嘅我寧願你讀asso(因為20分入到去應該都穩入返ugc)或者retake 你入cs係冇可能夠gpa tran科 加油啦 條條大路通羅馬
有冇人可以講下city cs 同 poly computing?
利申:估計20分邊緣人......

city cs易入 但讀到仆街 gpa要過2先有cert

可唔可以詳細d,譬如有咩伏位
有無巴絲可以分享下幼教 唔該哂
jupus/non-jupus都好

你想了解咩 收分 出路?
真係唔好讀biomedical sciences 有同學明明個陣夠分入mbbs又唔揀 依家讀完4年grad左又入返mbbs 讀十年書 有興趣又夠分嘅不如直接考慮mbchb/mbbs

想補充下mbbs
1. PBL
係一組人做case study, 主要跟返lecture進度,幾得意同真係幫到手清concept

2.enrichment year
今年yr 1嘅轉左syllabus, 有成年yr 3可以9fing, 有幾多選擇下
可以跟faculty俾嘅做intern, medical attachments, exchange programme
或者自己出去搵ngo都得,比以往得一個summer嘅enrichment 正好多

巴打 MBBS 22? 想知多啲enrichment year 同埋係咪可以用嚟讀intercalated MSc?

我係絲 係呀m22
可能因為係第一年 好多細節faculty都未firm intercalated programmes 係有 大部分暫時都係講緊hku自己嘅 例如public health嗰啲 始終未grad其他u唔會俾你讀master
同埋跟成績分 好似得好少quota 不過我自己冇諗過讀 用一年做下humanitarian work好過
有冇巴打可以講下物理系

半個physics 人
入到黎多痴線佬
冇咁上下視死如歸既決心唔好入黎
讀唔算辛苦
但身邊啲人都好勁
利申hku
有冇巴打可以講下物理系

半個physics 人
入到黎多痴線佬
讀唔算辛苦
但身邊啲人都好勁
利申hku

痴線佬留名
有冇人可以講下city cs 同 poly computing?

cs前途就真係幾好嘅 性價比高 唔洗好高分就入到 不過讀唔讀到又係另一回事
不過有fd本身擺city bba mgt science a1 最後失手跌咗入city cs(佢擺呢科係band c都入)入到cs都係讀唔掂 所以quit咗u retake dse 佢話cs淨係core嘅cred都已經100-110 cred(唔記得實質數字 可以上返cs個網睇返課程嘅介紹)留意返 city理論上讀夠120cred已經可以畢業(一個學期讀15-18cred左右)我哋讀bba呢啲core得80cred 其他free cred讀下中英文 讀下啲GE course儲夠120就畢業 但係cs嗰班自己啲core已經多嘢讀到仆街 仲要讀多30幾cred讀啲大學必修科(中英文嗰啲)所以cs要讀嘅嘢真係好多

利申唔係讀cs 講錯唔好屌 留返俾city cs jj介紹

cs前途就真係幾好嘅 性價比高 唔洗好高分就入到 不過讀唔讀到又係另一回事
不過有fd本身擺city bba mgt science a1 最後失手跌咗入city cs(佢擺呢科係band c都入)入到cs都係讀唔掂 所以quit咗u retake dse 佢話cs淨係core嘅cred都已經100-110 cred(唔記得實質數字 可以上返cs個網睇返課程嘅介紹)留意返 city理論上讀夠120cred已經可以畢業(一個學期讀15-18cred左右)我哋讀bba呢啲core得80cred 其他free cred讀下中英文 讀下啲GE course儲夠120就畢業 但係cs嗰班自己啲core已經多嘢讀到仆街 仲要讀多30幾cred讀啲大學必修科(中英文嗰啲)所以cs要讀嘅嘢真係好多

唔該ching先

你個fd幾分?
有冇人想知ust civil

gpa幾多先入到?
有冇人想知ust civil

gpa幾多先入到?

過3啦你預
講下 poly bem (building engineering and management)

一科幾職業導向既科目,出嚟多數做main con
主要係manage 成個建築project
聽呀sir講出面公司本身係請d bba既做
但係佢地唔識engine 野 淨係識睇數字

Bem 就學曬structural, building service, landscape 等等有關construction 既engine 科
再加project and contract administration, project management 等

讀既野好全面 出到嚟可以即刻埋位做野
所以起薪都成22k (sources: 2017 poly graduates 起薪表)

比喺civil嗰啲數係咪容易啲?
因為我core同physics都ok但m2就爭啲
有冇巴打可以講下物理系

半個physics 人
入到黎多痴線佬
讀唔算辛苦
但身邊啲人都好勁
利申hku

痴線佬留名

hku physics同maths 係咪會摺埋?
有冇巴打可以講下物理系

半個physics 人
入到黎多痴線佬
讀唔算辛苦
但身邊啲人都好勁
利申hku

痴線佬留名

佢淨摺左math and physics 呢一個major,即係一個single major讀晒兩科,好似combined science咁
你可以major math, 可以major phy, 可以double major math + phy, 但係唔可以single major math + phy
有冇巴打可以講下物理系

半個physics 人
入到黎多痴線佬
讀唔算辛苦
但身邊啲人都好勁
利申hku

痴線佬留名

佢淨摺左math and physics 呢一個major,即係一個single major讀晒兩科,好似combined science咁
你可以major math, 可以major phy, 可以double major math + phy, 但係唔可以single major math + phy

正解
不過讀phys 去cu 啦
hku 冇埋astron 冇咩吸引力
有冇巴打可以講下物理系

半個physics 人
入到黎多痴線佬
讀唔算辛苦
但身邊啲人都好勁
利申hku

痴線佬留名

巴打可唔可以留個tg傾下 我想知多啲
講下 poly bem (building engineering and management)

一科幾職業導向既科目,出嚟多數做main con
主要係manage 成個建築project
聽呀sir講出面公司本身係請d bba既做
但係佢地唔識engine 野 淨係識睇數字

Bem 就學曬structural, building service, landscape 等等有關construction 既engine 科
再加project and contract administration, project management 等

讀既野好全面 出到嚟可以即刻埋位做野
所以起薪都成22k (sources: 2017 poly graduates 起薪表)

比喺civil嗰啲數係咪容易啲?
因為我core同physics都ok但m2就爭啲

我會話Engine 數難度差唔多 不過civil 係深入d 讀有關structural 野
Bem 就係好wide咁讀

上到去仲會有科叫ama既數學等緊你
有冇巴打可以講下物理系

半個physics 人
入到黎多痴線佬
讀唔算辛苦
但身邊啲人都好勁
利申hku

痴線佬留名

巴打可唔可以留個tg傾下 我想知多啲

有冇人講下CITY FINANCE/POLY FINANCE???
唔係個科,但聽得同睇得太多
有得揀唔好入BU中研
有冇人講下CITY FINANCE/POLY FINANCE???

Poly finance? 你指financial service?

YES
我收到POLY FS既YR1 OFFER同埋FINANCE YR3 OFFER
諗左好耐究竟POLY值唔值得我遲兩年畢業
如果差別唔太大我會簡CITY FINANCE
利申:ASSO仔+GAP YEAR左一年

Poly finance? 你指financial service?

YES
我收到POLY FS既YR1 OFFER同埋CITY FINANCE YR3 OFFER
諗左好耐究竟POLY值唔值得我遲兩年畢業
如果差別唔太大我會簡CITY FINANCE
利申:ASSO仔+GAP YEAR左一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞