真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
HKU Sowk 歡迎發問

想問FOSS其實係點 想轉過黎 但係見到FOSS好似好煩

Trans既話睇dse分同gpa 想轉就轉 唔好嫌煩啦

但係依排睇到FOSS又要報intern定唔知點
我如果就咁double maj就可以唔洗FOSS
31號前要交表
HKU Sowk 歡迎發問

想問FOSS其實係點 想轉過黎 但係見到FOSS好似好煩

Trans既話睇dse分同gpa 想轉就轉 唔好嫌煩啦

但係依排睇到FOSS又要報intern定唔知點
我如果就咁double maj就可以唔洗FOSS
31號前要交表

Sosci double maj sowk好似冇牌
有冇人可以講下CS
同埋UST想year2入CS會唔會好難

Year 1嘅comp course有3個,揀一個嚟讀
COMP1021: Introduction to Python, 呢個course啲嘢唔難,prof勁好人,上堂氣氛好正。冇中學ICT底都聽得明
COMP1022Q: Introduction to Excel VBA, 同1021同一班prof,又係好開心又學到嘢
COMP1022P: Introduction to Java, 難同爛 成9x%都得A-

唔熟CS,唔肯定使唔使讀埋COMP2011先有得揀CS
COMP2011: Introduction to object-oriented programming, 就係用嚟學C嘅,加少少C++. 我個frd話有Java底唔難,唔知讀咗1021/1022Q嘅再追會唔會好吃力

CS就都係多人爭,僅次於Civil, Mech,所以GPA都要加油喇

利申:MAEC,唔太熟CS,有錯勿屌
HKu science/science and education 有冇人講下 收生要求同情況等等
CU ARCH留名

一句講晒咪撚讀archi
未讀完已經肝都爛
認真,考咁高分大把野讀無謂cls走去讀archi,屋企唔係好撚有錢、要等你開飯既千其唔好讀,不過有錢當然係出去讀好過
如果鍾意design (特別平面設計個類graphic野)寧願你去讀poly,archi係兩個世界黎,亦更加唔係art
不過都無人主動問即係無人想知
前面好似有個問landscape

Landscape 同archi好似,係以前master 既stream 拆出黎開bachelor
人好少,小班教學咁,都係design studio 不斷做野交野通頂比人crit,印像中要背樹名
隔離登好似有人講過,同archi模式差唔多但讀/design既野唔同

不過都係無決心無覺悟屋企無乜錢千其唔好讀design,壓力好大而其他正常讀U既人唔會理解到你,只會知你「忙」
有冇人可以講下CS

COMP1021: Introduction to Python, 呢個course啲嘢唔難,prof勁好人,上堂氣氛好正。冇中學ICT底都聽得明
COMP1022Q: Introduction to Excel VBA, 同1021同一班prof,又係好開心又學到嘢
COMP1022P: Introduction to Java, 難同爛 成9x%都得A-

COMP2011: Introduction to object-oriented programming, 就係用嚟學C嘅,加少少C++. 我個frd話有Java底唔難,唔知讀咗1021/1022Q嘅再追會唔會好吃力

CS就都係多人爭,僅次於Civil, Mech,所以GPA都要加油喇

CS邊有人爭
有無人可以分析下ust math cs track同cs優劣

math cs track 要讀多啲數 偏向theory 少啲elective

cs 唔洗讀咁多數 多啲elective
Shitty Information Systems
個人覺得同hku課程好唔同
CityU EnF

我都係啱啱讀完year1,有錯嘅地方希望大家能夠指正
EnF 其實係一個department,入到嚟可以揀以下兩個major: Business Econ (BE) or Finance (Fin)

基本上,你揀左其中一個major 之後,只會讀少量(大約 2-3個)同另一個major 相關嘅courses. 例如Fin學生只會讀 intro micro&macro econ, econometrics。當然你可以minor econ,甚至double major BE and Fin (不過city 好似好少人會double major)。所以cityu 所謂嘅EnF,未必好似HKU UST咁,可以更全面讀Econ Finance。

以下講講BE嘅課程內容

Business Economics (商業經濟)
cityu econ 讀數比 CU UST 少好多,甚至HKU 都多過city,所以基本上係到讀經濟,未必幫到你上econ postgrad,個人認為揀得BE嘅,一係純粹為興趣,一係成續未必揀到其他major(以往city用學院制收生,揀BE嘅GPA通常較低)
以下附圖顯示商院各major GPA median
https://www.facebook.com/pg/CityUSecretsPage/photos/?tab=album&album_id=867988570002234
https://www.facebook.com/CityUSecretsPage/photos/a.697875840346842.1073741856.291296904338073/697876090346817/?type=3&theater

除左唔太重數之外,提供嘅electives亦比較少,唔似CU HKU咁多
你只可以揀
International Economics stream or;
Banking and Financial Economics stream 做你嘅專修,分別用15credit 讀
international trade, Economic Growth and Development, Regulatory Economics etc
或者Money and Banking,Real Estate Economics and Finance etc

係core course方面,始終city econ under 商學院,你第一年要讀 marketing, management, accounting等等 college requirement courses。另外BE本身都有啲courses讀finance 野,除左上面講左可以自由選擇嘅Banking and Financial Economics stream外,無論咩stream 嘅BE學生都要讀Security Analysis and Portfolio Management。

至於Finance方面無乜深入研究,同埋相信大家比較關注econ program多啲 所以懶得打

我自己就之前驚數,所以無揀中大經濟。入到城大,發覺BE有少少伏(主要都係唔重數,幫唔到上去讀postgrad,又對工作未必有幫助),最後無左對經濟嘅熱誠,嚟緊打算揀Finance做major。
有冇人可以講下CS

CS邊有人爭

真嘅? 我仲以為啲人爭崩頭
有冇人想知poly radio 想嘅可以留底問題 答到盡答
Shitty Information Systems
個人覺得同hku課程好唔同

可唔可以詳細講下
hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下
想知Poly三種surveying(JS3789/JS3753/JS3442)同CU嘅hospitality&real estate(JS4226) + Geography and resource management (JS4836)
有冇得介紹下入面讀咩同幾多分左右穩陣
HKu science/science and education 有冇人講下 收生要求同情況等等

lowest 好似21定22
但入黎會好辛苦
最好有m1 m2 底
不過都唔好入黎啦
唯一天文又執埋
其他科其他u 係更好選擇
講下 poly bem (building engineering and management)

一科幾職業導向既科目,出嚟多數做main con
主要係manage 成個建築project
聽呀sir講出面公司本身係請d bba既做
但係佢地唔識engine 野 淨係識睇數字

Bem 就學曬structural, building service, landscape 等等有關construction 既engine 科
再加project and contract administration, project management 等

讀既野好全面 出到嚟可以即刻埋位做野
所以起薪都成22k (sources: 2017 poly graduates 起薪表)

想讀engine 但只係讀左m2冇讀phy(中三揀左中史
BEM 同BSE Civil EE之類比較 冇讀phy係咪冇咁輸虧
千其唔撚好入Poly HD
係咪有人想知CU Econ

係啊係啊

你擔心咩

係咪真係四大頹科

頹科又真係好難否認既
始終呢科好多時都係mid-term final就完事
不過近呢一兩年都feel到department想洗走頹科呢個名
多左Career support
上堂既assessment感覺上都比以往多元化

不過好似有人問過CU Econ係咪比較多數?
對比其他U的確係

但係讀左咁耐來講 D數唔係想像中咁難
只要花少少時間都會理解得到
有一部份Electives 甚至係好少機會掂到數
所以 大家可以按住自己既強弱項去簡科

不過DSE Econ拎唔高分既人真係要諗清楚入唔入來
中學程度既野 只係好基礎既野
無Econ mindset 讀上去都幾吃力
一句講曬
cu econ定cu engg
有冇人想知poly radio 想嘅可以留底問題 答到盡答

讀得呢科係咪預咗無仔生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞