真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
BU政治及國際關係系學生幫助解答
有冇人想問問題

你9成做通識教蓄

你都on撚9 讀政治系就教通識?
你知唔撚知教通識個系統係點樣?
你讀生物化學物理一樣可以去讀通識教育課程
申報返個系既就業報告最多人去私人商企
仲講9成 笑大人個口咩
你咁既智力就唔好曬錢讀大學喇
我係HKU qfin
HKU vs CU vs UST QFIN
UST QFIN>>>CU QFIN>>>>>>>>>>>>>>>HKU QFIN
你去google 打ust qfin salary
第1條link已經係ust qfin recruitment talk 2016
BSc QFIN School of Business & Management
Mean 28,421
Median 25,000
2014 survey

2015果年朋友話mean 30k
計前途計出路完全收唒hku同cu皮
>50% 入ibank (冇Ops/Hr) 上年拎全港最多ibank IBD
MBB都有1個嘅 不過今年就仆街ust gbus拎撚哂MBB
Mckin 請1個= hkust gbus *1
BCG 請4個= hkust gbus + hkust e&f + hkust fina + cuhk gbus
Bain 請1個= hkust gbus *1
HKU? SORRY今年 intake MBB冇HKU
IBGM?BBALAW

依家成日後悔當初冇揀ust qfin
不過ust qfin多mainland
所以先咁把炮

cu qfin數就一定深過hku同ust
career support唔錯

HKU QFIN = WORST

https://lihkg.com/thread/142545/page/2

Hku所謂business神科真係得個名,唔明點解仲咁高分
本身fbe就已經係伏既代名詞
我係HKU qfin
HKU vs CU vs UST QFIN
UST QFIN>>>CU QFIN>>>>>>>>>>>>>>>HKU QFIN
你去google 打ust qfin salary
第1條link已經係ust qfin recruitment talk 2016
BSc QFIN School of Business & Management
Mean 28,421
Median 25,000
2014 survey

2015果年朋友話mean 30k
計前途計出路完全收唒hku同cu皮
>50% 入ibank (冇Ops/Hr) 上年拎全港最多ibank IBD
MBB都有1個嘅 不過今年就仆街ust gbus拎撚哂MBB
Mckin 請1個= hkust gbus *1
BCG 請4個= hkust gbus + hkust e&f + hkust fina + cuhk gbus
Bain 請1個= hkust gbus *1
HKU? SORRY今年 intake MBB冇HKU
IBGM?BBALAW

依家成日後悔當初冇揀ust qfin
不過ust qfin多mainland
所以先咁把炮

cu qfin數就一定深過hku同ust
career support唔錯

HKU QFIN = WORST

https://lihkg.com/thread/142545/page/2

Hku所謂business神科真係得個名,唔明點解仲咁高分
本身fbe就已經係伏既代名詞

hku個名囉
hku中文收成25-27分好似
出到黎 ................
有冇人想問問題

你9成做通識教蓄

仲講9成 笑大人個口咩

我唔撚信囉
警告dse雞咪以為cu hku biomed收高分就係好野
你讀到爆哂3.5-4轉到醫就係好野
一般人讀完同其他哂銀時分別唔大架

中學已經睇透了
講真讀business related嘅科唔好揀hku
除非想拎個名黎打飛機啦
利申 hku anf
有冇人想問問題

想知
係咪姐係沈生果啲咁

BU呢個 我自己會話係歷史系既分支 上堂溫習方法都一樣
只係改為集中係政治方面既野
同歷史系既最大不同係會與時並進(例如教美國會講Trump)
同埋做essay/exam會要求你有多d個人意見

中學已經睇透了

Hku biomed今年開始正喎,今年讀得好可以轉medic,就算唔得都可以畢業讀多個獸醫/物理治療degree
千萬不要做設計
人工低過看更
工時長日日OT
要慬18般武藝
有冇人想問問題

你9成做通識教蓄

仲講9成 笑大人個口咩

我唔撚信囉

係呀係呀 八大全部政治系社科系學生都係教通識呀
滿意未

中學已經睇透了

Hku biomed今年開始正喎,今年讀得好可以轉medic,就算唔得都可以畢業讀多個獸醫/物理治療degree

舊年已經有人轉啦 但一隻手數哂 你真係要好勁先得囉
香港讀?
有冇人對cu bio 有興趣

CU bio啲女正唔正

cu biochem

不如巴打講下cu life science
有冇人想問問題

你9成做通識教蓄

仲講9成 笑大人個口咩

我唔撚信囉

係呀係呀 八大全部政治系社科系學生都係教通識呀
滿意未

我唔撚信囉

中學已經睇透了

香港讀?

Hey bro
但你點睇佢出個career figure
22% Hku mbbs (~7-8個人)
算非常高
有無巴打可以講下HKU BA

想知咩 只可以講呢科你想hea可以好hea咁輕鬆second low second up grad 想搏盡讀都可以好搏盡咁過3爆4 好睇你個人有無自我推動既能力

其實想知呢科嘅global creative industry讀d乜同埋year1未揀major之前嘅安排係點

kongu ba有唔少人文學科eg China studies係讀中國既野 HK studies就研究香港文化咁 Gcin其實就係睇呢個世界 內面啲course都幾闊下 可以讀東亞luxury market又可以讀數碼世代既出版業 可以話咩都有 有興趣可以上hku個網睇下course list

year1 其實係預左俾你咩都讀下,想take咩intro course都得
一種人就一早諗好major咩計好哂啲cred點分配,讀自己想major既科,之後year2 declare
另一種人就可能想咩都試下讀,讀幾個intro course先,year2 declare完繼續讀上去

hku 一個sem最少讀24cred姐係4科,最多36cred六科 總之你grad之前讀左240cred+6個common core+大學中文英文就得,而ba讀左72cred就major到一科
即係話如果你single major既話你可以有114cred free elective讀其他faculty既野
同時讀到year23想轉major都係無問題,只要grad個陣讀夠72cred同讀哂個major要求既course就ok

因為我打算major日文或者Gcin 諗緊year1洗唔洗做定d咩準備 同埋想問目標係畢業後考政府工嘅話 呢四年可以點善用港大嘅資源增值自己?

CU bio啲女正唔正

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

CU bio啲女正唔正

cu biochem

We are student of bio

中學已經睇透了

香港讀?

Hey bro
但你點睇佢出個career figure
22% Hku mbbs (~7-8個人)
算非常高

個年成個major都係痴線佬 一大堆1st hon怪物
所以唔係唔得 但你真係要有決心讀得好
Cu english

有咩想知

其實一直想知CU English 係咪linguistics-oriented
利申:其他院校嘅英文系

其實我唔係好明個問題
不過我覺得lit同ling其實一半一半
Major Required入面lit同ling都差不多各佔一半,仲有d極煩嘅ceng course(communications for English majors)
個9個Electives想點讀都係自己揀,想讀多d邊方面就揀個方面嘅course
利申 small potato 有錯請指出

CU bio啲女正唔正

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

厹巴打 你係dse定係讀緊u
Cu english

有咩想知

係咪全部同學都係5* or above 失左手應該得5

識人英文4咗入中大英文

Cu 係咁上下

英文4應該係好少數,同埋會讀得好辛苦。(應該話英文4入大學讀大部份嘅科都會幾辛苦下
唔排除有d人係入完CU 英文再trans,畢竟收分唔高。
5其實都有機會入到架,當然啦,要睇埋你其他科 best 5 24分左右就ok (應該係)
記得揀科都要睇興趣,唔好因為收分低就入,會好辛苦架。

明白阿多謝你阿繼打 另外想問下interview係點,有乜要注意?

有咩想知

係咪全部同學都係5* or above 失左手應該得5

識人英文4咗入中大英文

Cu 係咁上下

英文4應該係好少數,同埋會讀得好辛苦。(應該話英文4入大學讀大部份嘅科都會幾辛苦下
唔排除有d人係入完CU 英文再trans,畢竟收分唔高。
5其實都有機會入到架,當然啦,要睇埋你其他科 best 5 24分左右就ok (應該係)
記得揀科都要睇興趣,唔好因為收分低就入,會好辛苦架。

明白阿多謝你阿絲打 另外想問下interview係點,有乜要注意?

CU bio啲女正唔正

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

厹巴打 你係dse定係讀緊u

Dse la 唔係做咩問CU bio
樓上我答人既野全部google有
有無巴打可以講下HKU BA

想知咩 只可以講呢科你想hea可以好hea咁輕鬆second low second up grad 想搏盡讀都可以好搏盡咁過3爆4 好睇你個人有無自我推動既能力

其實想知呢科嘅global creative industry讀d乜同埋year1未揀major之前嘅安排係點

kongu ba有唔少人文學科eg China studies係讀中國既野 HK studies就研究香港文化咁 Gcin其實就係睇呢個世界 內面啲course都幾闊下 可以讀東亞luxury market又可以讀數碼世代既出版業 可以話咩都有 有興趣可以上hku個網睇下course list

year1 其實係預左俾你咩都讀下,想take咩intro course都得
一種人就一早諗好major咩計好哂啲cred點分配,讀自己想major既科,之後year2 declare
另一種人就可能想咩都試下讀,讀幾個intro course先,year2 declare完繼續讀上去

hku 一個sem最少讀24cred姐係4科,最多36cred六科 總之你grad之前讀左240cred+6個common core+大學中文英文就得,而ba讀左72cred就major到一科
即係話如果你single major既話你可以有114cred free elective讀其他faculty既野
同時讀到year23想轉major都係無問題,只要grad個陣讀夠72cred同讀哂個major要求既course就ok

因為我打算major日文或者Gcin 諗緊year1洗唔洗做定d咩準備 同埋想問目標係畢業後考政府工嘅話 呢四年可以點善用港大嘅資源增值自己?

同問打算maj English min comlit/ european studies 點睇?我覺得school of humanities好多科都好正 樣樣都想讀啲
呢一科真係好鐘意 好多都係中學一直想讀又冇人帶 希望入到可以瘋狂學野
前兩晚發夢夠分入我開心到彈起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞