真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
Cu/hku政政點揀
City ppp>poly spa?
讀政政係咪乞硬食

CU同HKU 最大分別係個文化
一邊就大家都hea鳩鳩咁慢慢讀,一邊就好大競爭。
不過讀政政要想搞清楚你係走咩路線,到底係想讀政政啲乜,到底係philosophy 定係 politics 定係 public administration,你要諗清楚。

巴打讀緊?可唔可以講多啲

政治學同政治哲學其實係兩樣完全唔同嘅科嚟
政治學係研究現實政治歸納出理論
政治哲學係讀規範嘅政治安排
你睇吓自己想讀啲咩囉
CU 兩項都好出名嘅,嶽爺出名教民主化同選舉研究,李家翹就勁在用sociology去分析政治,例如法理學、文化政治學、地緣政治學,周保松就出名都政治哲學。個人認為CU師資幾出名又教得都唔錯。但學生內部都會有啲內鬥,左膠vs本土,不過唔算好嚴重,唔理學生組織呢啲可以skip。大多人都係做啲社運、記者、同政府關係個啲,較少人做到政府工

HKU嘅教資就無咁出名。但係內部就感覺上係競爭為主,唔太清楚。HKU好似幾多人係做ao eo ,你自己諗吓啦

City同poly就無乜點聽過 你問其他人
有冇人講下CITY FINANCE/POLY FINANCE???

Poly finance? 你指financial service?

YES
我收到POLY FS既YR1 OFFER同埋CITY FINANCE YR3 OFFER
諗左好耐究竟POLY值唔值得我遲兩年畢業
如果差別唔太大我會簡CITY FINANCE
利申:ASSO仔+GAP YEAR左一年

唔值,揀city算啦
如果你望到以下既野已經覺很好頭痛既
唔好揀econ,呢d已經係最basic,CU econ/ ust MAEC更加係難好多

利申: ust, 應該會揀econ major
跪求cityu ece
有冇人可以講下city cs 同 poly computing?
利申:估計20分邊緣人......

city cs易入 但讀到仆街 gpa要過2先有cert

可唔可以詳細d,譬如有咩伏位

cs前途就真係幾好嘅 性價比高 唔洗好高分就入到 不過讀唔讀到又係另一回事
不過有fd本身擺city bba mgt science a1 最後失手跌咗入city cs(佢擺呢科係band c都入)入到cs都係讀唔掂 所以quit咗u retake dse 佢話cs淨係core嘅cred都已經100-110 cred(唔記得實質數字 可以上返cs個網睇返課程嘅介紹)留意返 city理論上讀夠120cred已經可以畢業(一個學期讀15-18cred左右)我哋讀bba呢啲core得80cred 其他free cred讀下中英文 讀下啲GE course儲夠120就畢業 但係cs嗰班自己啲core已經多嘢讀到仆街 仲要讀多30幾cred讀啲大學必修科(中英文嗰啲)所以cs要讀嘅嘢真係好多

利申唔係讀cs 講錯唔好屌 留返俾city cs jj介紹

你個fd幾分?

全4 best 5 20
唔好揀econ,呢d已經係最basic,CU econ/ ust MAEC更加係難好多

DSE純文字討論應該呃左好多巴絲

真心正啊MAEC
Cu/hku政政點揀
讀政政係咪乞硬食

不過讀政政要想搞清楚你係走咩路線,到底係想讀政政啲乜,到底係philosophy 定係 politics 定係 public administration,你要諗清楚。

你睇吓自己想讀啲咩囉
CU 兩項都好出名嘅,嶽爺出名教民主化同選舉研究,李家翹就勁在用sociology去分析政治,例如法理學、文化政治學、地緣政治學,周保松就出名都政治哲學。個人認為CU師資幾出名又教得都唔錯。但學生內部都會有啲內鬥,左膠vs本土,不過唔算好嚴重,唔理學生組織呢啲可以skip。大多人都係做啲社運、記者、同政府關係個啲,較少人做到政府工

HKU嘅教資就無咁出名。但係內部就感覺上係競爭為主,唔太清楚。HKU好似幾多人係做ao eo ,你自己諗吓啦

How about political science?
科大Civil (土木工程)
若要生活好
咪撚讀Civil
Cu/hku政政點揀
讀政政係咪乞硬食

你睇吓自己想讀啲咩囉

Politics Science 其實即係 politics囉
強調用科學實證推演歸納囉

究竟hall culture 有幾洗腦同有幾令人不識分是非黑白 特別傳hall
同埋住hall有幾淫亂

見人見智,不過除非你份人比較特立獨行,否則你一係會自動埋堆,一係會住得唔耐就自己quit hall
不過住得hall你都預左自己gpa唔會好得去邊

因為有FD住過傳統hall, 但未到最chur個D hall兩年
平時都無乜野, 但一講到大學生活同住宿文化就IQ降低左五十度咁

講呵既野死出去開個新post啦
不過上網講既野信3成好啦,其實真係人夾人,想住咪住囉,住左唔岩咪quit囉,就好似揀科咁永遠無讀過都唔會知係唔係岩自己
利申:quited

死乜鳩出去 個post你架?hall撚係惡D既
係上面有人話可以問佢hku hall 既野咪問下
咁都唔得 咁跟哂你規矩呀下

唔係針對你,係好多個回覆都係講hall問hall,完全唔對題加晒左個post,有冒犯我道歉
不過如果咁樣都覺得我係hall撚,咁hall真係比人妖魔化同label得好,哈

我就咁睇,其實講hall既話你所住個層樓既文化係影響大過間hall既culture,換言之例如話即使你入到間頹hall都好,你住入chur層都一樣會chur死你,反之亦言(只係後者機會較少)

所謂hall膠同妖魔化hall既人都係一樣咁ignorant,我見過憤世嫉俗、連其他人講下住hall見識多左都話對方係hall膠既人,見過被hall洗腦、被人玩都可以話學到野得著既人,亦都見過八面玲瓏、住hall無被洗到腦、keep到gpa>3.3、少玩hall function但又唔會被人話既人,所以單憑一言兩語就將對方否定係唔make sense

我就覺得,year 1 fm真係未必會諗得清楚咩野係自己想做/需要做,尤其係身邊都無咩客觀既advice,你去ocamp, hall touch camp固然只係向你灌輸好個方面,但你聽哂網上/身邊主觀既人亦係唔可行,所以我先想係呢度襯未reg day打手未出現時比定少少information比大家 我唔會叫大家去唔去上莊住hall,大個仔自己諗下讀大學year 1 想做咩再衡量下啦
Cu/hku政政點揀
讀政政係咪乞硬食

你睇吓自己想讀啲咩囉

Politics Science 其實即係 politics囉

不過我認為political science好多時都係唔算好準確
最準確應該都係得 duverger law
其他個啲好多嘅prediction都好無料到
好似modernization theory同dependence theory咁

有無D難D既睇下
想睇下econ同engine用既mathematical models/skills有咩同異

有無D難D既睇下
想睇下econ同engine用既mathematical models/skills有咩同異

以下係microeconomics theory嘅lecture notes:
http://people.tamu.edu/~gtian/micro1.pdf
想知dental讀乜
dse science 剩係讀phy 會唔會好辛苦

頭一兩年讀全身不過主要focus 頭,之後變職業訓練工場,可以唔使再返campus 得physics應該好難追,phy幾乎冇乜關係
Cu/hku政政點揀
讀政政係咪乞硬食

你睇吓自己想讀啲咩囉

不過我認為political science好多時都係唔算好準確
好似modernization theory同dependence theory咁

thx 黎近pg會讀political science方向
反而真係無接觸political philosophy

你睇吓自己想讀啲咩囉

political philosophy都幾麻煩
要狂睇好多reading
John rawls, John S Mill, nozick, hobbes, john locke, Montesquieu, 盧騷、邊沁、Sandel
新興個幾個已經唔係好記得,好易諗爆頭

你睇吓自己想讀啲咩囉

political philosophy都幾麻煩
要狂睇好多reading
John rawls, John S Mill, nozick, hobbes, john locke, Montesquieu, 盧騷、邊沁、Sandel
新興個幾個已經唔係好記得,好易諗爆頭

睇就睇過下 不過真係唔岩對住呢便既問題
都係便實證研究/砌theoretical model岩d
想問下asso有冇咩生存策略?
UST Math dept有提供Math + CS double major
如果你地有人興趣係CS + math嘅話

即係揀science之後major可以揀maths+cs?

學校有提供到呢個option畀Math major嘅人,可以double maj埋CA

GPA要 > 3.5先得 低過嘅話要cs course average > A

好啦,當冇得揀就得喇
想入CS入Engine啦

想經maths major cs好似係0可能
不過實入唔到engine
冇讀phy chem bio 佢地仲*2

我都係搏cu engine算

不過大學maths major會係讀咩

ust math 會簡track 入面有cs track ,其實同double maj無咩大分別http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/math.pdf

好撚大分别囉

真心正啊MAEC

英文?勤力?

英文?勤力?

勤力
同埋唔好space扮hku, hkcc扮polyu果d就得

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞