真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
有冇人想知英國同llb

Hi

想知啲咩 儘量答
不過可能會晏少少 一個鐘後exam

Hi有興趣lm
想知如果我係香港讀ba之後grad左去uk讀llb好唔好
因為我想讀llb 但我dse應該入唔到

睇你aim咩學校 其實唔太難
中等至中上學校好多都係收554-5*55 (通常唔計LS, 有一大部分淨係睇一科core+兩科electives) IELTS 6.5 - 7.0左右 (每個domain都要過6.5)
Between第一輪UCAS已過
依家有少少學校已經截左龍
另外LLB有啲學校要你考個叫LNAT嘅試 例如bristol同Nottingham 好似係
另外睇你運氣 我識人間學校開555佢544都入左

上面嗰位巴打 擔心用太多錢依方面幫你唔到
Between你會唔會有可能係EU/UK國民

補充 好多都會喺555依類conditional offer中加埋 pass maths之類 即係3定4唔記得
DSE雞謹記有得入就中大啦
沙皇搞到HKU好撚絕望
UST又chur到斷氣
中大應該係最有Ulife嘅一間U

Ust chur 唔chur 好睇你對個科有冇天分同熱情

睇人姐 小弟4年讀咗180 credits都未死得 有人1個sem 15 credits都嗌哂救命

利申:science 撚
沙皇搞到HKU好撚絕望
UST又chur到斷氣

睇人姐 小弟4年讀咗180 credits都未死得 有人1個sem 15 credits都嗌哂救命

sci仔
準備好將來出嚟乞食未
沙皇搞到HKU好撚絕望
UST又chur到斷氣

JS 1091 City Asso (BSE/CEM/SURVEYING)
咪信早幾年高登啲post
今年難搵工好多
建議讀poly hd,不過唔好讀建築相關學科,爆緊煲
有冇dental巴絲講下畢業出嚟是咪好好景
有冇啲dental人先知嘅伏野?
有冇人可以講下cu 人類學

因為我打算major日文或者Gcin 諗緊year1洗唔洗做定d咩準備 同埋想問目標係畢業後考政府工嘅話 呢四年可以點善用港大嘅資源增值自己?

同問打算maj English min comlit/ european studies 點睇?我覺得school of humanities好多科都好正 樣樣都想讀啲
呢一科真係好鐘意 好多都係中學一直想讀又冇人帶 希望入到可以瘋狂學野
前兩晚發夢夠分入我開心到彈起

European studies既話一定要有major/minor一個european language先讀到,所以可能難啲做到你個combo,或者要chur爆咁多個sem comlit其實係幾正,可以讀電影個邊或者文學個邊,會學到好多唔同既門派同理論,仲用勁多paper(即係小說/散文)睇 同埋全香港得HKU有,真係就算唔major都要讀下

我覺得ba最大既優勢就係夠free 有好多free elective,workload又細(即係tappy ) 鍾意學野既真係會幾開心,但係搵唔到食都真既 所以可以把握我地夠hea呢樣野搵多啲相關既part time一路讀書一路讀,因為夠hea所以唔少人兼顧到 亦都可以去exchange 係kongu基本上gpa2.7以上就去到歐洲國家exchange,xxxxx studies/language major更加係包埋你去exchange,所以都好值得去! 同埋暑假都有唔少人會搵summer intern (faculty會norm人)增值自己!

巴/絲打加油啦!不過其實好多人都係當ba係水泡,皆在有kongu個名;同埋好多勁人入到黎就因為workload太hea同埋kongu太多野玩變到剩係慣住玩

major language既可以暑假讀下先,因為有唔少人係有底咁去讀,特別係日文 會被人屈機(雖然prof見到會勸個啲人drop個course讀啲advance course,但都有好多漏網之魚)

唔該哂絲打好詳盡
本身有學緊德文 但maj/min german又好似太concentrated
Hku ba呢一科真係超荀 多位又free 聽人講好似冇考試
因為我打算會再讀post grad或者出黎做野就做啲傳媒個行 所以我覺得應該冇太大問題...啩
我想知多啲考試個啲係點安排,同埋sem break幾長
好希望入到 日恨夜恨就黎喊
算係令我鐘意英文個位老師係我師姐又係hku 英文出身 我真係好想入返呢科報答佢

考試就睇下咩major啦 language一定會有口試
我個major幾乎個個course都有考試 不過係比其他faculty少既 一般以essay為主

考試就係assessment period同study period中間有一星期無考試無堂上既revision period (但係同BA無關 因為essay係不受限制 呢個stage ba人一般都差唔多完sem) 之後assessment period就唔同course都會有考試,hku會一早公佈timetable BA人大約五月頭五月中已經完哂sem 去到五月尾就全世界都完哂sem

sem break就係由你完sem個刻開始 直到9月

絲打妳係咪讀日文 如果真係暑假自學些少入去讀會唔會都俾人屌打到爛曬grade

唔係
都有唔少人係本身無讀過日文既
聽朋友講日文1字頭既course都易拎好grade
但讀上去有底既人緊係著數好多啦

聽聞宜家起薪五萬幾六萬,開sem有個ppt show過好似有5成人月薪30萬以上(如果冇睇錯
有無巴打講下 journal 個啲科?
CU 日研/政政 有冇巴打講下

聽聞宜家起薪五萬幾六萬,開sem有個ppt show過好似有5成人月薪30萬以上(如果冇睇錯

月薪30萬?
BU Journalism

1. 拆得好細
CJ(中文新聞)、IJ(國際新聞)、FJ(財經新聞)
而CJ底下又有BJ(廣播新聞)專讀電視同電台
黎緊唔知邊年仲會同sci fac合作,開多科專讀data
揀左major之後,基本上由yr2開始就係全神貫注讀果樣野

2. 超級chur
如果對新聞冇興趣嘅人,真心唔好揀呢一科
無論你揀咩J,工作量都係極大
新報人 (CJ)、BNN (BJ)、TYR (IJ)
成日都要出去訪問、拍野
同埋成件事係好認真,
好多時都聽到啲編輯同記者因為一份報道互屌

3. 建立人脈關係
講真,如果有志於呢行,呢科可以幫你搭到路
你成日出去採訪,都會識到一啲行家,
加上有強制intern,
基本上你正正常常,grad左係唔會搵唔到一份記者嘅工
(當然人工就...... 讀得jour就預左啦 )
有冇人講下hku nursing
有冇人可以講下apa(degree,HD)
有冇人可以講下apa(degree,HD)

唔係讀apa 不過朋友既朋友 dse中文冇3都可以入去讀degree
yr1 考返就得

月薪30萬?

自己開clinic 儲返啲客,甚至讀埋master應該有,種牙cool牙都幾皮。唔少醫生都係咁上下,甚至仲高
Hello
宜家DSE生揀科既時候好多時只可以參考一啲好資訊性既資料(如升學指南、info day既leaflet)
單靠呢d資料,佢地未必好清楚自己想入既科究竟讀咩,間學校文化係咩
呢個post就想提供一個平台俾大專生分享一d自己讀緊果科or學校既資訊,DSE有咩問題都可以係度問(eg想知d咩資訊?)

等我share下先
關於嶺南中文系
有七個core要讀:音韻、文字、古典文學、現代文學、各類文體寫作、文學概論、文獻研究
其他比較特別既course:有關於神話既course、武俠小說專題course、兒童文學
我覺得有好多course都係睇professor既專業同意願而決定開定唔開,所以呢d course 唔一定年年都開到
長期都有既electives:台灣文學、明清小說、明清戲曲、香港文學等

嶺南中文特別之處:
1 駐校作家計劃
以往一路有公司sponsor,但間公司由後代接手左就決定唔再sponsor,唔可以一直搞落去,但學校有盈餘既時候都試過撥款搞主要係請一d名作家返嚟教一個學期既寫作course

2.畢業論文
唔一定要做研究,都可以揀做創作(劇本、小説)

3.師生關係
中文系大部分老師都幾平易近人,容易搵到佢地,甚至有啲學生同老師好fd

再share多少少
intern方面,實習唔係畢業requirements,,每年暑假中文系office都會幫學生tran CV過不同公司,公司有報館同出版社等等

宜家中文系新生需要考到ielts 6分先可以grad

ielts要6有幾難?

無話難唔難
純粹想講有呢個requirement
大學畢左業幾年,不過都追晒成個post
好想知多d其他U其他科係點

不過最估唔到樓主講嶺南中文
我係畢左業好幾年的死老鬼
o岩o岩上網睇下老師有咩變動,原來汪汪會做左系主任

有巴打問去左報做intern係咪自願
我可以講,你申請o個個post,但Dept.最後派俾你個post可以好唔同
好彩,就揀記者,最後有得做記者,但唔係你最想做o個間;唔好彩,就係想做出版社編輯,結果彈你去做記者......至於游蕙禎佢當時揀乜,就佢自己先知喇。

hello 師兄
汪汪做系主任真係
至於intern宜家反而唔係學校派
而係office跟同學意願tran cv去公司
之後既嘢就由間公司follow
係咪無巴絲讀緊JS4226 或者JS3296

大學畢左業幾年,不過都追晒成個post
好想知多d其他U其他科係點

不過最估唔到樓主講嶺南中文
我係畢左業好幾年的死老鬼
o岩o岩上網睇下老師有咩變動,原來汪汪會做左系主任

有巴打問去左報做intern係咪自願
我可以講,你申請o個個post,但Dept.最後派俾你個post可以好唔同
好彩,就揀記者,最後有得做記者,但唔係你最想做o個間;唔好彩,就係想做出版社編輯,結果彈你去做記者......至於游蕙禎佢當時揀乜,就佢自己先知喇。

hello 師兄
汪汪做系主任真係
至於intern宜家反而唔係學校派
而係office跟同學意願tran cv去公司
之後既嘢就由間公司follow

完全想像唔到汪汪做系主任會點
開會一個鐘都變三個鐘
佢講嘢又慢又成日停頓,不停「啊」
講下 poly bem (building engineering and management)

一科幾職業導向既科目,出嚟多數做main con
主要係manage 成個建築project
聽呀sir講出面公司本身係請d bba既做
但係佢地唔識engine 野 淨係識睇數字

Bem 就學曬structural, building service, landscape 等等有關construction 既engine 科
再加project and contract administration, project management 等

讀既野好全面 出到嚟可以即刻埋位做野
所以起薪都成22k (sources: 2017 poly graduates 起薪表)
有有巴打講下hku civil
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞