真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
UST Math dept有提供Math + CS double major
如果你地有人興趣係CS + math嘅話

即係揀science之後major可以揀maths+cs?

學校有提供到呢個option畀Math major嘅人,可以double maj埋CA
UST Math dept有提供Math + CS double major

學校有提供到呢個option畀Math major嘅人,可以double maj埋CA

CS*
b5 得22分想入三大係咪得n賤同曬銀時仲要唔穩

你本身想入咩?

冇咩特別想入 但唔鍾意bba sosci 文科
數同ICT都ok既

啫你入science會想讀math
入engine想讀CS (Computer science)?

我maths其實都係鳩讀 major maths應該比人屈到渣都冇
但我又唔會讀phychembio 所以諗緊擺唔擺science

其實engine science都要讀phy chem㗎喇
佢地兩者關係都密切

我都明 係講緊唔會major佢地姐
Cu/hku政政點揀
City ppp>poly spa?
讀政政係咪乞硬食

你math/m1m2/science科成績如何
因為呢三科個scale重好多
呢D有5 機會大好多

對左maths同m1 應該會有5 or above
science就……其實我冇take science 得科ict
但ust個science我睇佢個表有m1/2就入到

Year 1就點都要讀phy Chem bio。但其實都係入門班,唔會太難,唔好咁緊張。
就算爛咗,你想major math都唔緊要。因為math major冇乜人爭 (應該係)
千祈唔好讀物理治療

爆啦爆啦

夠分讀PT 不如讀speech and hearing

你本身想入咩?

數同ICT都ok既

入engine想讀CS (Computer science)?

我maths其實都係鳩讀 major maths應該比人屈到渣都冇
但我又唔會讀phychembio 所以諗緊擺唔擺science

佢地兩者關係都密切

千祈唔好讀physics,你會享受4年男校生活

你本身想入咩?

數同ICT都ok既

佢地兩者關係都密切

千祈唔好讀physics,你會享受4年男校生活

不過睇你,都似係揀engine會好啲

GPA要 > 3.5先得 低過嘅話要cs course average > A

GPA要 > 3.5先得 低過嘅話要cs course average > A

好啦,當冇得揀就得喇
想入CS入Engine啦
Cu/hku政政點揀
City ppp>poly spa?
讀政政係咪乞硬食

CU同HKU 最大分別係個文化
一邊就大家都hea鳩鳩咁慢慢讀,一邊就好大競爭。
不過讀政政要想搞清楚你係走咩路線,到底係想讀政政啲乜,到底係philosophy 定係 politics 定係 public administration,你要諗清楚。

呢D有5 機會大好多

science就……其實我冇take science 得科ict

如果係咁
可能ust engine機會會大過hku engine
不過hku engine鳩流流 感覺係食老本 呃飯食
有d後悔走去讀hku engine

呢D有5 機會大好多

如果係咁

如果入到engine
建議你選大路傳統engine科或者computer science
果d咩chemical/logistics/industrial諗都唔好諗
信我

呢D有5 機會大好多

如果係咁

如果入到engine
建議你選大路傳統engine科或者computer science
果d咩chemical/logistics/industrial諗都唔好諗
信我

Civil
Mech
CS

有無AL psy老屎忽 / 大學 psy人?

小妹(因為Ls personal growth溫課外psy理論而感興趣)想襯呢個暑期為興趣打好psy底,想首先由AL syllabus 開始入手,從而有個基礎psy根基。

以下係HKAL既syll:

請問有無好評參考書/note,完整地覆蓋以上課程推介?

Thanks 心急人上

CUHK MATEMATICS
難撚到仆街,冇返咁上下底都可以準備爛grade
極多analysis,冇乜同中學連接返嘅course,一嚟就當咗識m2係基本

小妹(因為Ls personal growth溫課外psy理論而感興趣)想襯呢個暑期為興趣打好psy底,想首先由AL syllabus 開始入手,從而有個基礎psy根基。

Thanks 心急人上

可能冇人讀過呢 冷靜啲
我睇下有冇咩大學textbook幫到你啦

Thanks 心急人上

可能冇人讀過呢 冷靜啲

應該好多 CU psy ching / ching major minor in psy?
Poly account 定 city account 好 打算唔夠分入cu ibba 就入呢兩科

Thanks 心急人上

可能冇人讀過呢 冷靜啲

我地科大有兩個校內熱門嘅psychology course
SOSC1960 Discovering Mind and Behaviour
本textbook叫做
Feldman, R.S. (2013). Psychology and your life. New York: McGraw-Hill

SOSC1980 Psychology and Person Growth
Textbook:
Nevis, J.S.,& Rathus, S.A. (2010). Psychology and the challenges of life: Adjustment and growth (11th edition). New York: John Wiley and Sons, Inc.

希望幫到你

Thanks 心急人上

可能冇人讀過呢 冷靜啲

應該好多 CU psy ching / ching major minor in psy?

唔知㗎,可能佢地未咁快上到水啫,睇到會覆你
唔quote咁長

請問你呢兩本書有無e-book?
唔quote咁長

請問你呢兩本書有無e-book?

我冇
你試下google下睇下搵唔搵到

好啦,當冇得揀就得喇

想經maths major cs好似係0可能
不過實入唔到engine
冇讀phy chem bio 佢地仲*2

我都係搏cu engine算

不過大學maths major會係讀咩

好啦,當冇得揀就得喇

想經maths major cs好似係0可能
不過實入唔到engine
冇讀phy chem bio 佢地仲*2

我都係搏cu engine算

不過大學maths major會係讀咩

Prove and prove and prove and prove and prove and prove..................

講緊嘅係pure math
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞