真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
上面個幾遍文好假 不能盡信
中醫

實際課程教援

BU都要學MBBS (醫科) D野,同埋BU係dUal degree,所以多野讀,好多要讀埋BIO CHEM。

4 各大學課程比較

至於邊間大學中醫學系最後,坊間有不同意見,可歸納出以下幾點:

名牌效應

意見一:

港大個名響d,如果你想將來係香中醫院/中醫中心做返醫師,唔好讀浸大,部分大型中醫醫院,in都唔比。我間只收中大、港大、內地大學三類大學grad。講多少少,我係仁濟中醫做,中港內地大係基本,唔係呢三類grad,一定無得係依間做,但係,grad左都要再睇gpa…可能浸大課程好,可能中港中醫唔係出名,但係,最重要嘅係第一眼就係中港大,非三大已經將你定型。

意見二:

讀HKU 有個好處係,即使將來唔係中醫行業發展,轉行做其行,都算畢業於名牌大學,就職也較容易。

實習及Training

Training同實習都係BU比較好。中港浸全部都有得實習,但只有BU六年都有實習。

三間大學都會搞exchange:
BU實習係去南京中醫藥 / 廣州中醫藥
CU實習係去廣州中醫藥
HKU實習係去上海中醫藥

承認程度

1. 香港業界老一輩嘅中醫師/醫師公會普遍都認為同認同BU>>>>CU>>>HKU。
原因係:三大對於校內資源分配到中醫學科上的比重,同實習生表現,以及出到黎臨床執業,訓練水準等等,都係睇得出有差別。

2. 街外人實際對中醫嘅印象,比較深係BU > HKU > CU,因為三間大學中,BU係爭取中醫醫院方面明顯比HKU同CU落力。

當然,坊間亦有D淨係從「名牌效應」去睇,甘除左HKU,其餘咩都係廢。

3. 三間個師資主要來自國內老中醫/現職中醫藥大學教援挖角過黎。而BU係三間大學中,同國內各間中醫藥大學嘅聯繫同交流係最密切,密切到我果間中醫大學,中醫學院同中藥學院嘅兩位院長,都認識前任同現任嘅BU中醫學院院長。

經歷
三大學生到北京中醫藥院交流,教授問左一個病案同方劑分析,三大學生輪流答,答完教授對各間大學既評語係:

BU學生明顯係勤學努力,基礎理論紮實,思維活潑,見解創新。
CU同HKU學生基礎理論功底唔錯,但係響辨識上可以有更全面嘅睇法。

因為BU響行內名氣、學術水平、學生動手能力及質素、特別係同政府Bargain中醫院呢件事上,令香港行內對BU都普遍性持有較正面嘅評價,呢個係現時不爭嘅事實。

畢業生人際網絡

頭幾屆浸大畢業的中醫,而家都出咗去做老細,月入都唔錯,師兄師姐網絡亦較好。資源亦較多。

大學資源分配

香港最好嘅中醫PROGRAMME係浸大,浸大投放於中醫學系既資源都比其餘兩大多,而且浸大有全港唯一中醫樓。

5 中醫畢業進修

續牌三年一次,進修聽CoUrse之類儲夠分就得。起薪點萬幾蚊只係頭一兩年。 之後上得幾快就要睇個人修行。

http://dse00.blogspot.hk/2017/01/ChineseMedicine.html

Bu最好但唔請?

kongu ba有唔少人文學科eg China studies係讀中國既野 HK studies就研究香港文化咁 Gcin其實就係睇呢個世界 內面啲course都幾闊下 可以讀東亞luxury market又可以讀數碼世代既出版業 可以話咩都有 有興趣可以上hku個網睇下course list

year1 其實係預左俾你咩都讀下,想take咩intro course都得
一種人就一早諗好major咩計好哂啲cred點分配,讀自己想major既科,之後year2 declare
另一種人就可能想咩都試下讀,讀幾個intro course先,year2 declare完繼續讀上去

hku 一個sem最少讀24cred姐係4科,最多36cred六科 總之你grad之前讀左240cred+6個common core+大學中文英文就得,而ba讀左72cred就major到一科
即係話如果你single major既話你可以有114cred free elective讀其他faculty既野
同時讀到year23想轉major都係無問題,只要grad個陣讀夠72cred同讀哂個major要求既course就ok

因為我打算major日文或者Gcin 諗緊year1洗唔洗做定d咩準備 同埋想問目標係畢業後考政府工嘅話 呢四年可以點善用港大嘅資源增值自己?

同問打算maj English min comlit/ european studies 點睇?我覺得school of humanities好多科都好正 樣樣都想讀啲
呢一科真係好鐘意 好多都係中學一直想讀又冇人帶 希望入到可以瘋狂學野
前兩晚發夢夠分入我開心到彈起

European studies既話一定要有major/minor一個european language先讀到,所以可能難啲做到你個combo,或者要chur爆咁多個sem comlit其實係幾正,可以讀電影個邊或者文學個邊,會學到好多唔同既門派同理論,仲用勁多paper(即係小說/散文)睇 同埋全香港得HKU有,真係就算唔major都要讀下

我覺得ba最大既優勢就係夠free 有好多free elective,workload又細(即係tappy ) 鍾意學野既真係會幾開心,但係搵唔到食都真既 所以可以把握我地夠hea呢樣野搵多啲相關既part time一路讀書一路讀,因為夠hea所以唔少人兼顧到 亦都可以去exchange 係kongu基本上gpa2.7以上就去到歐洲國家exchange,xxxxx studies/language major更加係包埋你去exchange,所以都好值得去! 同埋暑假都有唔少人會搵summer intern (faculty會norm人)增值自己!

巴/絲打加油啦!不過其實好多人都係當ba係水泡,皆在有kongu個名;同埋好多勁人入到黎就因為workload太hea同埋kongu太多野玩變到剩係慣住玩

major language既可以暑假讀下先,因為有唔少人係有底咁去讀,特別係日文 會被人屈機(雖然prof見到會勸個啲人drop個course讀啲advance course,但都有好多漏網之魚)

唔該哂絲打好詳盡
本身有學緊德文 但maj/min german又好似太concentrated
Hku ba呢一科真係超荀 多位又free 聽人講好似冇考試
因為我打算會再讀post grad或者出黎做野就做啲傳媒個行 所以我覺得應該冇太大問題...啩
我想知多啲考試個啲係點安排,同埋sem break幾長
好希望入到 日恨夜恨就黎喊
算係令我鐘意英文個位老師係我師姐又係hku 英文出身 我真係好想入返呢科報答佢

考試就睇下咩major啦 language一定會有口試
我個major幾乎個個course都有考試 不過係比其他faculty少既 一般以essay為主

考試就係assessment period同study period中間有一星期無考試無堂上既revision period (但係同BA無關 因為essay係不受限制 呢個stage ba人一般都差唔多完sem) 之後assessment period就唔同course都會有考試,hku會一早公佈timetable BA人大約五月頭五月中已經完哂sem 去到五月尾就全世界都完哂sem

sem break就係由你完sem個刻開始 直到9月

絲打妳係咪讀日文 如果真係暑假自學些少入去讀會唔會都俾人屌打到爛曬grade
冇追 想問下asso gpa幾多左右入到lingu中文?

asshole仔

本身讀邊間?咩系?
HKU 商學院(FBE)真係儘量唔好揀
夠分最好揀cu,ust
HKU對比其他2間既優勢淨係得可以跨Faculty major/minor
講下理大設計,
分傳意、產品、廣告同室內設計
由面試個刻已經要簡定條路

適合唔鍾意考試既你
逢Studio堂就要交功課,一星期交兩次到啦
Workload 好大,尾班車走就例牌既
唔多Lecture上,上Tutorial大多只係聽Tutor單對單咁畀評語,講五至十分鐘咁啦,其他人可以繼續做自己野

每年都有Annual Show有興趣入既同學建議去睇

附上Studio既相,一人一張大檯做野,好似Office咁 八成堂都留係度上

基本上對住班同學四年,Yr1-2 廿幾個,Yr3計埋Non Ju就40人左右

校園生活同中學班房無異,幾開心

點解理大 speed part time media course requirement 有 asso/HD 都要讀 4 年

聽日就要交portfolio 我AD
其實我已經整好左 問過朋友佢地話覺得排版都ok
但我上網睇覺得比起其他人個啲好yup
我係咪應該去參考返人地個排版整唔好自己整
同埋得7頁算唔算好少?
Hello
宜家DSE生揀科既時候好多時只可以參考一啲好資訊性既資料(如升學指南、info day既leaflet)
單靠呢d資料,佢地未必好清楚自己想入既科究竟讀咩,間學校文化係咩
呢個post就想提供一個平台俾大專生分享一d自己讀緊果科or學校既資訊,DSE有咩問題都可以係度問(eg想知d咩資訊?)

等我share下先
關於嶺南中文系
有七個core要讀:音韻、文字、古典文學、現代文學、各類文體寫作、文學概論、文獻研究
其他比較特別既course:有關於神話既course、武俠小說專題course、兒童文學
我覺得有好多course都係睇professor既專業同意願而決定開定唔開,所以呢d course 唔一定年年都開到
長期都有既electives:台灣文學、明清小說、明清戲曲、香港文學等

嶺南中文特別之處:
1 駐校作家計劃
以往一路有公司sponsor,但間公司由後代接手左就決定唔再sponsor,唔可以一直搞落去,但學校有盈餘既時候都試過撥款搞主要係請一d名作家返嚟教一個學期既寫作course

2.畢業論文
唔一定要做研究,都可以揀做創作(劇本、小説)

3.師生關係
中文系大部分老師都幾平易近人,容易搵到佢地,甚至有啲學生同老師好fd

再share多少少
intern方面,實習唔係畢業requirements,,每年暑假中文系office都會幫學生tran CV過不同公司,公司有報館同出版社等等

宜家中文系新生需要考到ielts 6分先可以grad

ielts要6有幾難?
有冇人想知英國同llb
Btw. 除咗每科嘅嘢 可唔可以講吓每間u啲特色啊 culture ah之類
事關我好憎香港啲大學成日都有埋晒啲所謂文化 嗰啲咩要聽senior話啊嗰啲
同埋係咪一唔埋堆就會俾人I

科大嘅特式
UST嘅全名係咩先 stress and tension嘛
不過其實唔算太chur,睇你咩科啦,engine會多啲嘢

科大就冇senior嗰啲啦,唔似HKU
喺科大都好多人唔會埋堆,但一啲事都冇
喺hall唔埋堆都唔會畀人搞鳩你
係有啲hall會玩得癲啲,你唔玩就唔會逼你,通常玩熟人

當然都有啲on9嘢,ocamp有啲濕鳩game係組爸媽玩你

早排去科大interview 個yr 1話佢玩ocamp玩到病咗想早走但啲oc就覺得係唔畀要佢哋 之後佢就俾人玩
有冇人想知英國同llb

Hi
有冇人想知英國同llb

報咗幾間 但冇scholarship就唔想用屋企咁多錢去
Btw. 除咗每科嘅嘢 可唔可以講吓每間u啲特色啊 culture ah之類
事關我好憎香港啲大學成日都有埋晒啲所謂文化 嗰啲咩要聽senior話啊嗰啲

科大嘅特式

早排去科大interview 個yr 1話佢玩ocamp玩到病咗想早走但啲oc就覺得係唔畀要佢哋 之後佢就俾人玩

佢玩咩ocamp啲爸媽咁撚惡
通常house ocamp先咁惡
有冇人想知英國同llb

Hi

想知啲咩 儘量答
不過可能會晏少少 一個鐘後exam
有冇人想知英國同llb

報左幾間llb?
如果屋企環境許可嘅話一去無妨
大學畢左業幾年,不過都追晒成個post
好想知多d其他U其他科係點

不過最估唔到樓主講嶺南中文
我係畢左業好幾年的死老鬼
o岩o岩上網睇下老師有咩變動,原來汪汪會做左系主任

有巴打問去左報做intern係咪自願
我可以講,你申請o個個post,但Dept.最後派俾你個post可以好唔同
好彩,就揀記者,最後有得做記者,但唔係你最想做o個間;唔好彩,就係想做出版社編輯,結果彈你去做記者......至於游蕙禎佢當時揀乜,就佢自己先知喇。

科大嘅特式

Hall 嗰啲 好似係
有冇人想知英國同llb

報左幾間llb?
如果屋企環境許可嘅話一去無妨

No 我唔係報LLB
Maths only

科大嘅特式

Hall 嗰啲 好似係

正常嘅hall,因為佢地好鐘意咁樣玩。
睇你玩咩hall,各人覺得有幾個hall係玩得癲啲嘅
有冇人想知英國同llb

Hi

想知啲咩 儘量答

Hi有興趣lm
想知如果我係香港讀ba之後grad左去uk讀llb好唔好
因為我想讀llb 但我dse應該入唔到
有冇人想知英國同llb

Hi

想知啲咩 儘量答

Hi有興趣lm
想知如果我係香港讀ba之後grad左去uk讀llb好唔好
因為我想讀llb 但我dse應該入唔到

睇你aim咩學校 其實唔太難
中等至中上學校好多都係收554-5*55 (通常唔計LS, 有一大部分淨係睇一科core+兩科electives) IELTS 6.5 - 7.0左右 (每個domain都要過6.5)
Between第一輪UCAS已過
依家有少少學校已經截左龍
另外LLB有啲學校要你考個叫LNAT嘅試 例如bristol同Nottingham 好似係
另外睇你運氣 我識人間學校開555佢544都入左

上面嗰位巴打 擔心用太多錢依方面幫你唔到
Between你會唔會有可能係EU/UK國民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞