真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
有冇人對cu bio 有興趣

有 請講所有你知既野
上至課程

下至同professor扑野

唔扑野 點讀bio ah ching
有無人對hku nursing 有興趣

有阿有阿有阿
你嗰年幾多分入到去?

24 best 5入硬
唔會再升更高架啦
Cu english
講下BBA(LAW) & LLB 分兩個degree既野講先,最後先講下成科有咩特別

1. BBA(LAW)
Blaw既BBA degree雖然係(LAW)但其實都係同普通BBA degree差唔多,都要讀general BBA courses, 好似intro to accounting, microeconomics, statistics, marketing之類,大概讀7-8個

依科亦都有得揀major,分做兩個stream
a) Accounting (總數大概讀11個courses)(讀完係可以好似AnF咁去考會計師牌)
b) Non-Accounting business major (4個major courses + 6個free electives)
- Marketing, HRM, Information management, Wealth management, Business, Design and Innovation

雙方都有優劣既, Accounting stream 就比較Chur 同埋exchange trans courses會有機會要overload, 但係比心機都會有翻咁上下成績
course既內容就主要Accounting, 有時有計數嘅科要小心中伏
至於Non-accounting stream 就比較輕鬆, 可以揀下自己中意嘅free electives,但係就可能無咁專(始終hku嘅BBA courses 都)

2. LLB
成個programme嘅重點就係又BBA又LLB,咁其實個LLB就同純LLB係差唔多,大家都係要讀156credits 嘅core LLB courses,好似contract law, tort law, criminal law. Law courses主要都係無限睇Readings, 有唔同嘅Principles apply 落去唔同cases, 然後又會有exceptions, exceptions嘅exceptions (個人感覺係考你閱讀,整合,應用能力) 多數都係Exam based assessment (有時Closed-book, 有時open book, depends on professors)

我暫時諗到BLAW同純LLB主要有兩個分別

a) Courses分佈情況唔同
LLB: 最多全年law courses係year 2,要一次過食Tort, Land同Crim ,但係之後就會比較輕鬆
BLAW: Law courses比較平均分佈,但係Year 4 and 5 會比較多law courses

b) 專注程度
雖然話就話大家都係5個courses一個sem,但係可以全心睇law readings同書,係比BLAW要一路睇law readings 一路兼顧BBA嘅濕9 project mid term final 為之輕鬆

c) BLAW有major揀, 雖然話做律師都唔會話真係好用得上咩BBA既知識, 但係始終有一技旁身都係好嘅, 亦都多個選擇

個人對LLB評價
千其千其千其唔好無端端走入黎人間煉獄, readings 多到hihi (差唔多係幾十本DSE既教科書加埋 for 1個courses)
競爭又激烈,因為要同同學爭入PCLL, 嗰種壓力未必人人受到

當然,食得鹹魚抵得渴,你見到做律師既人工幾高就知有幾多人就算讀到辛苦都會想捱埋落去
(順帶一提,律師係有分大律師同事務律師,詳細分別就自己google下就知)

3. 總結
BLAW既課程其實安排得幾好,你中間Year 2想drop LLB 出去做BBA嘅野又得, 中意繼續讀上去做律師又得, 但係就真心好辛苦,同埋成個curriculum好packed, 你如果揀Acct major 基本上係無野可以揀(除咗Common core)

講住咁多先, 有咩問題可以再問
利申 Acct maj 讀到成隻狗咁
千撚其唔好揀CU engine

好多大陸教授同TA d英文差到仆街 (其實有d香港ge都係)完全唔知佢地up乜 試過最過份ge係聽左幾分鐘先知佢係講緊英文

Year one 有三個ENGG字頭ge course一定要讀 一個係programming 一個係19 砌車 一個係數學(俗稱賤數) 我果時係sem one 修programming sem two 修賤數同砌車 大家對programming ge反應都好極端 有人覺得好簡單 但係都有好多人唔合格要重修 sem尾仲要齊個19 project 浪費你好多時間 到19砌車 我真係未讀過d咁on9 ge course d technician ge 指示極唔清晰(尤其果個光頭阿伯好似叫陳生 問佢問題又唔識答 仲要串串貢 我真係屌佢老母)架車砌完又拆拆完又砌 仲要次次比唔齊零件 電池又要唔比用私人ge 但係公家ge電池又廢到喊 搞到tune極部車都有問題 行唔到直線 最後final 仲要入個program入部車到 等佢自己完成一個mission (類似係避開曬d障礙物然後用架車上面個炮台射中個目標)我唔識人唔係用hardcode黎做囉 仲要考試果個場地同平時試驗個場地係唔同ge 完全影響曬架車ge表現 呢個course ge workload大到我同partner 連續四個weekend都要番中大通頂搞架車 最後仲要爛grade 我屌 最後係個數學course 出左名爛grade 有個professor 仲要唔比人上堂開電腦/ipad drop notes 好奇怪 讀左成個sem都唔知學左d乜 當時好彩pass到 但都聽聞有唔少人要重讀 我自己都識幾個

唔好以為過左year one 讀完呢d 19 course就脫離苦海 當你升左year two 揀左major 你就會發覺到除左做CS 果類IT狗 其他都係出名乞食 d faculty 阿head仲要係離地撚 成日對著堆stat黎打飛機 門面話約學生出黎交流下意見了解下學習有咩問題 點知就唔尻理你 好d ge professor 就意見接受行動照舊 差d ge就當場ban 9 你又話努力d咪得乜乜乜想當年我又點點點老屎忽到無得再老屎忽 果d meeting根本係浪費大家時間

到gear果方面 cu engine 唔知點解d lab ge 電腦係廢到仆街 開部腦又10分鐘 開個sofeware又半粒鐘 keyboard 都想打爆佢 工程大樓仲要無校巴直到日日行到成隻狗咁

所以最後都係果句 千撚其唔好揀CU engine
Cu Risk management science 有冇人想知

CUHK
Mechanical and automation engineering
有無人有興趣
Cu english

有咩想知
Cu english

有咩想知

You gays English am good?
無乜人講science

利申:poly science
LM
無乜人講science

我咪講咗 ust science 之後都有巴打講cu science
Cu english

有咩想知

其實一直想知CU English 係咪linguistics-oriented
利申:其他院校嘅英文系

CU bio啲女正唔正
各位dse雞記住唔好讀Science
無乜人講science

我咪講咗 ust science 之後都有巴打講cu science

你班science仔grad咗就等乞食啦
Cu english

有咩想知

係咪全部同學都係5* 失左手應該得5
Cu english

有咩想知

係咪全部同學都係5* or above 失左手應該得5

24 分夠做啦ibba

真係有咁低咩 佢個mean高得嚇人[/quote]

夠架喇好多人24 25入
利申Ibba year1 有啲後悔[/quote]
25分入唔到
各位dse雞記住唔好讀Science

Cu english

有咩想知

係咪全部同學都係5* or above 失左手應該得5

識人英文4咗入中大英文
無乜人講science

你班science仔grad咗就等乞食啦

有樓收租

CU bio啲女正唔正

識幾個 好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞