真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
呢度有冇文科jj對UST GCS有興趣?

理科jj表示有興趣

有興趣
想入lingu 中文

想問下樓主係Lingu讀得開唔開心?校園風氣如何?

另外追過你既post見你有去歐洲exchange 想問下讀中文都可以去歐洲exchange?

咩都唔識 如果有野講錯勿插

係lingu讀得幾開心
最主要係識到d好好既roommate
lingu就保證你一定有hall住
中文系一路都有莊,每年都有ocamp
可以承機mark下groupmate做present
跟住呢度既professor一定學到野
因為佢地對自己教緊既科都有熱情
不過因為lingu係主打博雅教育
所以要讀好多同major 無關既科
至於exchange既地點就任你揀
其實最concern都係credit transfer
因為會間接影響你洗唔洗延畢
但好彩lingu有一部份既學分係free electives,即係你可以自由選擇讀其他系既科,minor其他系或者exchange用
所以我可以去歐洲exchange啦
仲有無咩唔明?
希望你可以順利入到lingu中文啦

唔該哂你呀 巴打

好詳盡呀

黎緊有interview 所以想知多啲

巴打衣家year 幾?

有冇啲例子有咩唔關事既科要讀?

理科jj表示有興趣

有興趣

真嘅? 想知啲咩?我盡力答你

理科jj表示有興趣

有興趣

咩嚟?
恕我冒昧 聽多未聽過

理科jj表示有興趣

有興趣

咩嚟?
恕我冒昧 聽多未聽過

UST嘅文科
Global China Studies.
我睇完都覺得幾得意
b5 得22分想入三大係咪得n賤同曬銀時仲要唔穩
HKU BBA IS/CS
HKUST Global China Studies (JS5411)
以下呢個網係GCS要讀嘅course
http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/gcs.pdf
你睇完少少core會見到一大堆elective,咩嚟㗎呢?
其實就係畀你任揀嚟讀嘅

你係對Literature有興趣嘅,可以reg多啲literature course嚟讀
對politics有興趣又可以reg多啲social science course嚟讀

等等,可以上去個pdf睇多啲

咁再之後有個叫 options
唔一定要揀,但揀咗就冇得返轉頭,要讀哂佢。

例如我想揀Applied economics research option
咁我就要讀sosc + Econ. Econ係要讀business school啲Econ,所以唔怕唔專

可能你都會覺得UST文科好怪,啲師資點㗎?
咁其實啲師資都唔差嘅

以我為例,今個sem我reg咗科sosc讀人口統計,個prof就係嚟自oxford嘅,好有料

利申:我唔係GCS,我MAEC,如果有錯請指正

GCS男女比例1:2,超多女

你本身想入咩?

你本身想入咩?

冇咩特別想入 但唔鍾意bba sosci 文科
數同ICT都ok既

你本身想入咩?

數同ICT都ok既

啫你入science會想讀math
入engine想讀CS (Computer science)?
HKUST Global China Studies (JS5411)
以下呢個網係GCS要讀嘅course
http://ugadmin.ust.hk/prog_crs/pdf/ug/gcs.pdf
你睇完少少core會見到一大堆elective,咩嚟㗎呢?
其實就係畀你任揀嚟讀嘅

你係對Literature有興趣嘅,可以reg多啲literature course嚟讀
對politics有興趣又可以reg多啲social science course嚟讀

等等,可以上去個pdf睇多啲

咁再之後有個叫 options
唔一定要揀,但揀咗就冇得返轉頭,要讀哂佢。

例如我想揀Applied economics research option
咁我就要讀sosc + Econ. Econ係要讀business school啲Econ,所以唔怕唔專

可能你都會覺得UST文科好怪,啲師資點㗎?
咁其實啲師資都唔差嘅

以我為例,今個sem我reg咗科sosc讀人口統計,個prof就係嚟自oxford嘅,好有料

利申:我唔係GCS,我MAEC,如果有錯請指正

GCS男女比例1:2,超多女

個時有諗過入黎再tran去maec

同埋聽過多女

你見到咁多女都唔會想trans走
UST Math dept有提供Math + CS double major
如果你地有人興趣係CS + math嘅話

你math/m1m2/science科成績如何
因為呢三科個scale重好多
呢D有5 機會大好多
UST Math dept有提供Math + CS double major

無論hku/ust
CS都係好易做double major 性價比高 將來大勢
對將來搵工好有幫助

無論hku/ust
對將來搵工好有幫助

冇錯啊弓
CS其實真心有用,我都諗緊

無論hku/ust
對將來搵工好有幫助

冇錯啊
CS其實真心有用,我都諗緊

呢D有5 機會大好多

Ust science 18-20 都收所以 22分 no worry

即係揀science之後major可以揀maths+cs?

你本身想入咩?

數同ICT都ok既

入engine想讀CS (Computer science)?

我maths其實都係鳩讀 major maths應該比人屈到渣都冇
但我又唔會讀phychembio 所以諗緊擺唔擺science
Shitty Information Systems
個人覺得同hku課程好唔同

可唔可以詳細講下

咁information systems其實只係一個department city bba由2016dse開始改制 以前係成個商學院收幾百人 再喺year1年尾根據大家gpa同埋choice派大家入唔同major 我覺得is dept好就好在裡面啲科都唔算好伏嘅 大部份is學生都唔覺得自己揀錯囉(戴返頭盔先:揀科都係睇自己喜好嘅 我自己本身想讀啲同it有關嘅嘢又想讀啲technical啲嘅嘢先揀呢科 不過我覺得其實is都唔算好technical 如果真係要學啲好專業好深嘅可以考慮返computer science, computational finance, 同埋management science呢啲)

is有兩個major 分別係global business systems management (GBSM) 同information management (IM)
GBSM喺city未開gbus之前係唯一一科有"global"呢個字嘅major 可想而知呢個major有幾咁多人想入 個名勁呀嘛 搵工都易啲啦 同埋gbsm規定咗一定要去兩次exchange(姐係成2個sem都去咗第二個)而city嘅exchange制度就係只要你喺exchange嗰度全部pass到就得 就可以拎返啲資助 exchange期間嘅成績係唔會影響到你gpa 換言之姐係去2次exchange=hea足兩個sem 計gpa只計3年 所以有啲gbsm嘅同學會揀啲最難嘅科tran過去exchange 咁樣就算喺嗰度拎C都唔會影響到gpa呀嘛 呢啲就係gbsm嘅好處 不過要留意返exchange係亞洲同非亞洲地區各一次 冇得去美國+歐洲 一定有一次要返大陸 所以如果你唔鍾意出國咁耐/冇咁多budget exchange真係要三思 另外我個人覺得gbsm呢科就比較空泛 唔會讀啲好technical嘅嘢 同我想像中嘅is都有啲分別

到IM啦 咁IM就有三個stream(每個stream只係得10幾20 cred分別 其餘課程大致上都一樣)我講下每科特性同出路有咩唔同啦

1. Business Intelligence
課程重點係分析大數據 出路就係做consultant呀project manager呢啲 算係穩穩陣陣嘅一個選擇 因為出路會闊啲 我有mentor以前讀BI 而家做緊大銀行嘅(其實我都唔知個名叫咩 總之係負責check住銀行裡面有冇洗黑錢嘅跡象呀 會同商業罪案調查科打交道)都有人畢業做銀行嘅sale屎 sell啲金融產品嗰啲

2. Internet Services and Social Networks
其實姐係digital marketing 同傳統marketing嗰邊唔同 呢度讀啲嘢係深啲同technical啲 以我所知city mkt本身課程裡面digital mkt嘅course唔算好多 如果個人鍾意做digital mkt嘅話我覺得揀呢個仲好 一嚟收生分數低過mkt 二嚟入到嚟is呢個department一定可以揀到呢科(競爭比較細 高gpa好多都揀gbsm)

3. Information Systems Auditing
呢一科係負責監管一間公司嘅系統/做consultant睇下客人嘅系統有冇咩漏洞同風險 以前讀呢科啲人好多都會double major埋accounting 因為公司好多system都係關acct事㗎嘛 你唔識acct嘢自然冇咁著數 但係呢幾年少咗人咁做 dept head話因為發現呢幾年(姐係考dse入u嘅人)handle唔到喎(轉個彎話我哋廢 好似係)所以就少咗人咁做囉 不過~我都有聽過係因為反正isa畢業出嚟做大公司嘅is auditor之後 公司都會逼你去讀返acct叫你考各種各樣嘅cert 所以唔洗咁急喺u讀埋acct 三個stream裡面呢個嘅收生gpa(根據返city以前嘅派major制度)最高 課程難度亦最高

- btw四個choice得BI同ISSN會收non jupas學生 呢層我就唔知點解 可能係資源問題掛

- 根據非正式統計(其實姐係個dept head話)呢科嘅畢業平均薪酬水平係$15000左右 不過都係嗰句啦 睇人嘅姐 我識人gpa唔過3 grad咗唔夠1年就加人工去到18000-19000(佢做細公司consultant)

- hku is特點係如果你讀多一年(姐係總共讀5年)就可以有bba同cs雙學位 佢哋課程嘅cs嘢多好好好好多 technical好多 如果cs唔掂入到去肯定gg jupas收分平均係best 5 25分左右 city is就係best 5 21分(記得睇返比重 今年好似唔同咗)

你本身想入咩?

數同ICT都ok既

我maths其實都係鳩讀 major maths應該比人屈到渣都冇
但我又唔會讀phychembio 所以諗緊擺唔擺science

其實engine science都要讀phy chem㗎喇
佢地兩者關係都密切

呢D有5 機會大好多

對左maths同m1 應該會有5 or above
science就……其實我冇take science 得科ict
但ust個science我睇佢個表有m1/2就入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞