真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
Cu english

有咩想知

其實一直想知CU English 係咪linguistics-oriented
利申:其他院校嘅英文系

其實我唔係好明個問題
不過我覺得lit同ling其實一半一半
Major Required入面lit同ling都差不多各佔一半,仲有d極煩嘅ceng course(communications for English majors)
個9個Electives想點讀都係自己揀,想讀多d邊方面就揀個方面嘅course
利申 small potato 有錯請指出

我有朋友又係讀CU ENGLISH
見佢U-life 好開心
不過讀ENG LIT讀到嗌曬救命
哦 你個名好熟
原來bio討論區 halo
哦 你個名好熟

睇下 幾多人讀哂銀時讀到呢一刻都未訓呀 仲讀

CU bio啲女正唔正

cu biochem

不如巴打講下cu life science

認真講埋CU BIO吧

厹巴打 你係dse定係讀緊u

Dse la 唔係做咩問CU bio
樓上我答人既野全部google有

你等cu嘅答你啦 我隔離u 睇番你之前recombinant DNA個post啲問題都幾深入 如果你真係咁好彩入到去就希望你可以keep住個passion啦
哦 你個名好熟

關乜事
哦 你個名好熟

巴打bio好勁

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

你等cu嘅答你啦 我隔離u 睇番你之前recombinant DNA個post啲問題都幾深入 如果你真係咁好彩入到去就希望你可以keep住個passion啦

你唔係dse meh?
我見你有考17dse?
哦 你個名好熟

巴打 你係腳膠bor

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

你唔係dse meh?
我見你有考17dse?

可能係個名似掛 我平時做開cd-rom
哦 你個名好熟

巴打bio好勁

勁乜9 大把人勁過我
不過可以講近呢5-10年bio個面科技進步得超快 睇返ug個syllabus其實開始有d變得落後
哦 你個名好熟

巴打 你係腳膠bor

有邊個男人唔鐘意腳
哦 你個名好熟

巴打 你係腳膠bor

有邊個男人唔鐘意腳

Me
利申 小妹
哦 你個名好熟

巴打 你係腳膠bor

有邊個男人唔鐘意腳

Me
利申 小妹

笑咗
哦 你個名好熟

巴打 你係腳膠bor

有邊個男人唔鐘意腳

Me
利申 小妹

笑咗

屌你 stalk 我
有無巴打可以講下HKU BA

想知咩 只可以講呢科你想hea可以好hea咁輕鬆second low second up grad 想搏盡讀都可以好搏盡咁過3爆4 好睇你個人有無自我推動既能力

其實想知呢科嘅global creative industry讀d乜同埋year1未揀major之前嘅安排係點

kongu ba有唔少人文學科eg China studies係讀中國既野 HK studies就研究香港文化咁 Gcin其實就係睇呢個世界 內面啲course都幾闊下 可以讀東亞luxury market又可以讀數碼世代既出版業 可以話咩都有 有興趣可以上hku個網睇下course list

year1 其實係預左俾你咩都讀下,想take咩intro course都得
一種人就一早諗好major咩計好哂啲cred點分配,讀自己想major既科,之後year2 declare
另一種人就可能想咩都試下讀,讀幾個intro course先,year2 declare完繼續讀上去

hku 一個sem最少讀24cred姐係4科,最多36cred六科 總之你grad之前讀左240cred+6個common core+大學中文英文就得,而ba讀左72cred就major到一科
即係話如果你single major既話你可以有114cred free elective讀其他faculty既野
同時讀到year23想轉major都係無問題,只要grad個陣讀夠72cred同讀哂個major要求既course就ok

因為我打算major日文或者Gcin 諗緊year1洗唔洗做定d咩準備 同埋想問目標係畢業後考政府工嘅話 呢四年可以點善用港大嘅資源增值自己?

同問打算maj English min comlit/ european studies 點睇?我覺得school of humanities好多科都好正 樣樣都想讀啲
呢一科真係好鐘意 好多都係中學一直想讀又冇人帶 希望入到可以瘋狂學野
前兩晚發夢夠分入我開心到彈起

政府工睇你想做咩啦。。AO EO 個啲source問CEDARS拎就有 英文唔夠好,寫CV嗰啲CAES幫到你。
你想讀嘅野同我當初好似
不過BA啲course可以講邊個教重要過個course本身好多,所以add drop 記得sit多啲堂/問下人先免中伏

有冇city Chinese and history可以分享下
有冇人對cu bio 有興趣

CU bio啲女正唔正

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

唔識點講你知 你問問題比較好
哦 你個名好熟

巴打 你係腳膠bor

有邊個男人唔鐘意腳

Me
利申 小妹

笑咗

屌你 stalk 我

啱啱先入個po

CU bio啲女正唔正

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

有咩stream讀?
Ecology / marine / physiology / microbiology / genetic engineering / biochemistry or?
其實我都唔知我興趣係乜

CU bio啲女正唔正

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

有咩stream讀?
Ecology / marine / physiology / microbiology / genetic engineering / biochemistry or?
其實我都唔知我興趣係乜

做咩咁睇唔開 你唔係話好似係aim nursing?

巴打 你係腳膠bor

有邊個男人唔鐘意腳

Me
利申 小妹

笑咗

屌你 stalk 我

啱啱先入個po

吻張
接吻要張開口
敏張
張敏
口接

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

有咩stream讀?
其實我都唔知我興趣係乜

Medical related 既野都問定先ma
有無巴打可以講下HKU BA

想知咩 只可以講呢科你想hea可以好hea咁輕鬆second low second up grad 想搏盡讀都可以好搏盡咁過3爆4 好睇你個人有無自我推動既能力

其實想知呢科嘅global creative industry讀d乜同埋year1未揀major之前嘅安排係點

kongu ba有唔少人文學科eg China studies係讀中國既野 HK studies就研究香港文化咁 Gcin其實就係睇呢個世界 內面啲course都幾闊下 可以讀東亞luxury market又可以讀數碼世代既出版業 可以話咩都有 有興趣可以上hku個網睇下course list

year1 其實係預左俾你咩都讀下,想take咩intro course都得
一種人就一早諗好major咩計好哂啲cred點分配,讀自己想major既科,之後year2 declare
另一種人就可能想咩都試下讀,讀幾個intro course先,year2 declare完繼續讀上去

hku 一個sem最少讀24cred姐係4科,最多36cred六科 總之你grad之前讀左240cred+6個common core+大學中文英文就得,而ba讀左72cred就major到一科
即係話如果你single major既話你可以有114cred free elective讀其他faculty既野
同時讀到year23想轉major都係無問題,只要grad個陣讀夠72cred同讀哂個major要求既course就ok

因為我打算major日文或者Gcin 諗緊year1洗唔洗做定d咩準備 同埋想問目標係畢業後考政府工嘅話 呢四年可以點善用港大嘅資源增值自己?

同問打算maj English min comlit/ european studies 點睇?我覺得school of humanities好多科都好正 樣樣都想讀啲
呢一科真係好鐘意 好多都係中學一直想讀又冇人帶 希望入到可以瘋狂學野
前兩晚發夢夠分入我開心到彈起

European studies既話一定要有major/minor一個european language先讀到,所以可能難啲做到你個combo,或者要chur爆咁多個sem comlit其實係幾正,可以讀電影個邊或者文學個邊,會學到好多唔同既門派同理論,仲用勁多paper(即係小說/散文)睇 同埋全香港得HKU有,真係就算唔major都要讀下

我覺得ba最大既優勢就係夠free 有好多free elective,workload又細(即係tappy ) 鍾意學野既真係會幾開心,但係搵唔到食都真既 所以可以把握我地夠hea呢樣野搵多啲相關既part time一路讀書一路讀,因為夠hea所以唔少人兼顧到 亦都可以去exchange 係kongu基本上gpa2.7以上就去到歐洲國家exchange,xxxxx studies/language major更加係包埋你去exchange,所以都好值得去! 同埋暑假都有唔少人會搵summer intern (faculty會norm人)增值自己!

巴/絲打加油啦!不過其實好多人都係當ba係水泡,皆在有kongu個名;同埋好多勁人入到黎就因為workload太hea同埋kongu太多野玩變到剩係慣住玩

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

有咩stream讀?
其實我都唔知我興趣係乜

咁你dse syllabus入面有冇話鍾意邊個chapter多啲 都成30個㗎喎

cu biochem

認真講埋CU BIO吧

有咩stream讀?
其實我都唔知我興趣係乜

咁你dse syllabus入面有冇話鍾意邊個chapter多啲 都成30個㗎喎

純邏輯挑戰性而言
Physiology / ecology
幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞