真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
Ou t&c 乞食到不能
上年UST MAEC最低收22分

好彩唔係我
有無巴絲可以分享下幼教 唔該哂
jupus/non-jupus都好
CU QFIN 留名

巴打可唔可以講下QF課程同出路方面
咪有個excel可以幫手排jupas
準唔澤準

但本身我對讀數學興趣大啲 會唔會加完 變咗數嗰邊讀得冇咁深入?
Btw. 可唔可以解答吓我嘅問題

你會學到用數學apply落economics度,感覺都幾正其實。啫係學完唔止係識咗唔用,而係識咗又用得著。

其實你要預咗大學數學同中學數學唔同

鍾意嘅咪take多幾個數course(我打算咁做

即係如果負擔到嘅 可以take到好似真係數學degree咁? 無知一問

如果你double major math+econ要預左數course少過single major math
不過冇所謂,無論hku定ust,我覺得math+econ d數course都算夠用

多謝巴打先
因為我嘅終極ff夢係數學PhD 所以先咁多嘢問啫 但可能入到大學已經dur了皮

嘩屌你,同我一撚樣嘅

我係plan緊讀多啲數course
E.g. Complex analysis, ODE, etc. 呢類requirement冇嘅

頂我又係啱啱去ust maec㱃口網到睇course structure 見math 嗰到連electives 都冇complex analysis嘅 跟住就變咗
原來可以另外再take

For real?

你會學到用數學apply落economics度,感覺都幾正其實。啫係學完唔止係識咗唔用,而係識咗又用得著。

即係如果負擔到嘅 可以take到好似真係數學degree咁? 無知一問

如果你double major math+econ要預左數course少過single major math
不過冇所謂,無論hku定ust,我覺得math+econ d數course都算夠用

多謝巴打先
因為我嘅終極ff夢係數學PhD 所以先咁多嘢問啫 但可能入到大學已經dur了皮

嘩屌你,同我一撚樣嘅

E.g. Complex analysis, ODE, etc. 呢類requirement冇嘅

頂我又係啱啱去ust maec㱃口網到睇course structure 見math 嗰到連electives 都冇complex analysis嘅 跟住就變咗
原來可以另外再take

到時入到UST可以再傾多啲
期待偽入嚟做另一個MAEC痴線佬

多謝巴打先

嘩屌你,同我一撚樣嘅

原來可以另外再take

到時入到UST可以再傾多啲
期待偽入嚟做另一個MAEC痴線佬

期待你*

For real?

係咪即刻唔驚
咪有個excel可以幫手排jupas
準唔澤準

試下先囉,冇壞。
UST有JUPAS calculator

多謝巴打先

嘩屌你,同我一撚樣嘅

原來可以另外再take

其實UST pure math track嘅complex analysis都係elective嚟
好想讀中文呀屌
ust跨school additional major得唔得 (好似hku咁)

唔得 只可以minor

新policy 下可以
講下理大設計,
分傳意、產品、廣告同室內設計
由面試個刻已經要簡定條路

適合唔鍾意考試既你
逢Studio堂就要交功課,一星期交兩次到啦
Workload 好大,尾班車走就例牌既
唔多Lecture上,上Tutorial大多只係聽Tutor單對單咁畀評語,講五至十分鐘咁啦,其他人可以繼續做自己野

每年都有Annual Show有興趣入既同學建議去睇

附上Studio既相,一人一張大檯做野,好似Office咁 八成堂都留係度上

基本上對住班同學四年,Yr1-2 廿幾個,Yr3計埋Non Ju就40人左右

校園生活同中學班房無異,幾開心
OU Gbus屌打三大
85分以上就有A
篇文有冇人貼

點解唔入UST science school再揀MAEC
啲year 1 calculus好淺㗎咋

你讀哂成個M2嘅calculus夠玩

無。。。我意思係我無m1,m2 ,入唔到maec
如果唔係呢個因素,我都會揀maec
小弟係呢個月已自修完m1

我意思係呢個暑假讀埋M2啲calculus
試下由science school 入MAEC啦,你預咗要畀我少少心機咁啦。

因為科大同城大比,資源點都係科大多啲

Agger
Ust sci入maec唔算好難
但係入city e&f,city個名跟一世

無science 我ecom bafs
對晒銀野0 興趣

科大business school都可以揀MAEC嘅

MAEC有咩 career prospect?
有冇JS6119 science and education 分享下

試下由science school 入MAEC啦,你預咗要畀我少少心機咁啦。

Agger

對晒銀野0 興趣

MAEC 係行PG路線
當然因爲佢仲quan 過qfin
如果想做ibd/s&t,可以做下intern
唔難入
真係想有好多嘅career prospects 又想讀econ 可以考慮BSc(ECOF) + minor Maths
ust跨school additional major得唔得 (好似hku咁)

唔得 只可以minor

得呀

Agger

對晒銀野0 興趣

1)用呢個底去讀Econ postgrad, 可以返嚟做HKMA。
當然你喜歡嘅去academic發展都得
統計處又得啫

2)正路嘅banking, financial blah blah blah

3)some alumni have joined top-ranked financial institutions and multinational firms such as Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan, Credit Suisse etc
(喺個網睇返嚟)
Poly BDLCC
Year1 主要讀 音韻學 英語喺世界嘅角色 加少少文化野 year2可以揀 英文系/中文及雙語
鐘意讀文學嘅人千祈唔好揀 佢個course主要係for翻譯嘅人讀 所以覺得都幾伏下 已quit u 想入返中文系

唔得 只可以minor

得呀

有frd CS, Maths, Physics 3個major grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞