真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
CU ARCH留名

一句講晒咪撚讀archi
未讀完已經肝都爛
認真,考咁高分大把野讀無謂cls走去讀archi,屋企唔係好撚有錢、要等你開飯既千其唔好讀,不過有錢當然係出去讀好過
如果鍾意design (特別平面設計個類graphic野)寧願你去讀poly,archi係兩個世界黎,亦更加唔係art
不過都無人主動問即係無人想知

Archi 的一條線都可以有唔同表達手法
加埋學砌model既技巧物料, software, presentation skills, vocabulary...
想報既諗下自己係咪清楚了解archi既workload 同 pressure

不過studio 裹面會同同學師兄姐熟絡啲, 算係少數讀archi既普遍著數

可唔可以講多些
讀左1001覺得一舊舊咁

more
前景如何?

biomedical engineering 要讀phy多,見到engineering 你都唔好諗咁多會少phy 如果你覺得而家asso 嘅phy 可以接受,大學又非常真心上堂,不至於死嘅。(但點都辛苦㗎啦邊個叫你冇底冇concept)
cityu 都市傳聞:
至於cu hku 你另外再八啦幫你唔到

可唔可以講下math有幾爛grade 同埋如果揀major想揀maec大概要拎幾多gpa? 唔該曬!

Marc gpa 要 at least 3.3 平均b+咁上下

點爭

畀啲掙扎,數course好撚輕鬆㗎

如果唔洗讀phy chem bio都輕鬆d 真係完全冇底
同埋巴打點睇cu econ

但 school requirement 係 phy chem bio 至少都要1個 lecture 加1個lab course 雖然難度係入門level

姐係都係要落苦功 d人係咪真係讀得好癲

唔係 痴線佬 有屬於佢地嘅course 一般人有一般人course 初學者有初學者嘅course 所以唔洗太驚比人屈機

咁聽完都定啲 一直1516擺唔擺好 多謝巴打同痴線佬巴打
CU ARCH留名

一句講晒咪撚讀archi
未讀完已經肝都爛
認真,考咁高分大把野讀無謂cls走去讀archi,屋企唔係好撚有錢、要等你開飯既千其唔好讀,不過有錢當然係出去讀好過
如果鍾意design (特別平面設計個類graphic野)寧願你去讀poly,archi係兩個世界黎,亦更加唔係art
不過都無人主動問即係無人想知

Archi 的一條線都可以有唔同表達手法
加埋學砌model既技巧物料, software, presentation skills, vocabulary...
想報既諗下自己係咪清楚了解archi既workload 同 pressure

不過studio 裹面會同同學師兄姐熟絡啲, 算係少數讀archi既普遍著數

可唔可以講多些
讀左1001覺得一舊舊咁

btw 有沒人讀uban studies
有冇人講 shitty ece
Shitty ee 真係咁差
too long didn't read
有冇人講 HKU Surveying?

測量主流既 3個 stream都係分為 BS (Building Surveying), QS (Quantity Surveying), 同埋 GP (General Practice Surveying)
不過 hku 就真心麻麻啦 4年內要人讀哂3個stream既嘢 搞到範範都唔夠 poly/city既人讀得專 especially BS/QS
有心讀測量就揀poly啦 其次city

你唔係諗住叫人考30分入City吓

例如 你想major chem
兩個sem 必讀嘅 有兩個chem course 兩個math 加個英文就ok

睇完官網係咪姐係指我可以揀chem / math / lifs / phy
入面既最多3個/最少一個?

可唔可以講下math有幾爛grade 同埋如果揀major想揀maec大概要拎幾多gpa? 唔該曬!

Marc gpa 要 at least 3.3 平均b+咁上下

點爭

CU Econ都重數嘅,唔差啊我覺得。但係就成日畀人話中大四大頹科之首。

UST MAEC vs CU Econ

就係UST MAEC啲數course真係pure math嘢嚟嘅
而中大econ啲數course應該都係圍繞住apply落Econ度教。
唔sure中大econ啲數course係數dept教定econ dept教。科大啲數course就一定係math dept教,個concept會清啲,但點應用返落去就要睇你醒唔醒目仔

兩個sem 必讀嘅 有兩個chem course 兩個math 加個英文就ok

睇完官網係咪姐係指我可以揀chem / math / lifs / phy

點爭

我都冇底其實
UST MAEC巴你當年幾多分入? 同埋你知唔知道幾多分入到
我dse好似炒炒哋

真係要我自爆?
JS1209 BEng Systems Engineering and Management
工學士(系統工程管理學)

下面呢堆英文係喺jupas 度copy 嘅,大概解釋下。

**University level mathematics and essential computer studies.
大學數同基本電腦,數嘅話有m2就已解決,電腦鳩讀都夠做。
**Fundamental engineering sciences and design.
有個基本嘅底背返你啲sicence 同基本喺設計一件產品嘅時候有啲咩條件、步驟、注意等等。

Core components – foundational concepts and techniques in systems/enterprise engineering and management.
Core 嘅部份呢,主要係讀如果你作為一個工廠大佬,要點樣安排啲資源(包括人手或材料等),可以對公司最有利。

Elective components – further concepts and techniques in total quality engineering (TQE stream1), in data analytics (DA stream2), and in general systems/enterprise engineering and management.

Elective 嘅部份你可以揀兩邊:TQE 或 DA

TQE 呢,就係教你喺出貨前或收到貨後,應該要點樣抽查,先可以保障到批貨係好嘅。比如話個客要求95%係好嘅,多過95%你哋就要賠錢。咁你總不可能一件一件檢查,就要喺數學上、統計上、工廠管理上,用辦法查最少貨但可以保證到有95%完成率。

DA,俾一大堆數據你,再分析點樣出到一啲統計學上有用嘅資料。比如話個廠接咗100張單,入面有五張單最後都係賠咗錢俾人,你就要望住啲有問題嘅數據去解決問題,同埋預測將來會唔會都係5%賠錢率。

補充下啦等我

Yr 1 都係讀果d college 要讀嘅野

2 科英文 ge1401 ge 2410
2 科maths ma1200 ma 1201
2 科sci 正常人會㨂Chem Bch1100 phy ap 1201
一科 computer cs1102

另加一科GE GE2319 GE2336

上面d course 當係dse level 再深入少少就ok

如果有人想知有咩出路呢 其實都冇咩
一係政府 一係煤氣 一係haeco

有野想問嘅可以留tg
Euler同大jjj有咩想問再留言講
Euler同大jjj有咩想問再留言講

留tg都得

點爭

但 school requirement 係 phy chem bio 至少都要1個 lecture 加1個lab course 雖然難度係入門level

唔係 痴線佬 有屬於佢地嘅course 一般人有一般人course 初學者有初學者嘅course 所以唔洗太驚比人屈機

唔使

唔使

Helping you is my pleasure

唔使

Able to help you is my pleasure
hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下

想問下唔住hall有無辦法參加到校內嘅比賽?
Faculty同街莊嘅分別又起邊?
有無人可以講下科大跨學科課程 實際係讀啲咩

識frd 讀rmbi, evmt都唔太講得清楚係讀緊咩

但學校又吹到佢地幾掂,第一年新收分已經算高

例如EVMT,係要讀哂environmental science啲course同埋啲某啲business course

佢地嘅地位係最高,間間school都有佢地入(SSCI, SBM, SENG)
有無人可以講下科大跨學科課程 實際係讀啲咩

識frd 讀rmbi, evmt都唔太講得清楚係讀緊咩

但學校又吹到佢地幾掂,第一年新收分已經算高

例如EVMT,係要讀哂environmental science啲course同埋啲某啲business course

佢地嘅地位係最高,間間school都有佢地入(SSCI, SBM, SENG)

唔夠GBUS QFIN高,sorry
hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下

想打波入sports club都打到比賽
Fac莊嘅財政權大過街莊好多
而且喺評議會有票投
不過而家到畢業都冇必要知道哂
hku

想打波入sports club都打到比賽
Fac莊嘅財政權大過街莊好多
而且喺評議會有票投
不過而家到畢業都冇必要知道哂

反而想問下唔想打波係咪冇得住hall

點爭

我都冇底其實

巴打唔係直入maec既咩 唔該曬巴打你先

biomedical engineering 要讀phy多,見到engineering 你都唔好諗咁多會少phy 如果你覺得而家asso 嘅phy 可以接受,大學又非常真心上堂,不至於死嘅。(但點都辛苦㗎啦邊個叫你冇底冇concept)
cityu 都市傳聞:
至於cu hku 你另外再八啦幫你唔到

btw唔該巴打先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞