真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
btw 淨係讀過m2
入ust science會唔會慘過食2舊屎?
想揀到maec
HKU Sowk 歡迎發問

想問FOSS其實係點 想轉過黎 但係見到FOSS好似好煩

Trans既話睇dse分同gpa 想轉就轉 唔好嫌煩啦

但係依排睇到FOSS又要報intern定唔知點
我如果就咁double maj就可以唔洗FOSS
31號前要交表

Sosci double maj sowk好似冇牌

啱啱上網睇過 佢bsw講明有牌 但broad就冇講
差d中伏
有冇人想知poly radio 想嘅可以留底問題 答到盡答

讀得呢科係咪預咗無仔生

做空姐空少食得仲多過我哋
CU ARCH留名

一句講晒咪撚讀archi
未讀完已經肝都爛
認真,考咁高分大把野讀無謂cls走去讀archi,屋企唔係好撚有錢、要等你開飯既千其唔好讀,不過有錢當然係出去讀好過
如果鍾意design (特別平面設計個類graphic野)寧願你去讀poly,archi係兩個世界黎,亦更加唔係art
不過都無人主動問即係無人想知

Archi 的一條線都可以有唔同表達手法
加埋學砌model既技巧物料, software, presentation skills, vocabulary...
想報既諗下自己係咪清楚了解archi既workload 同 pressure

不過studio 裹面會同同學師兄姐熟絡啲, 算係少數讀archi既普遍著數
too long didn't read
有冇人講 HKU Surveying?
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

Ust science 收18-20 分 如果你有23-25分 入 屌打 輕鬆過三

利伸28分入 ust science
有冇人講下hku geog/ppa?
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

Ust science 收18-20 分 如果你有23-25分 入 屌打 輕鬆過三

year1其實要讀d咩?
洗唔洗讀曬phy chem bio 既basic野?
定係可以自己揀?
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

用calculator計過median係咪都穩入? 唔該
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

用calculator計過median係咪都穩入? 唔該

好多頁唔想爬文,如有重複就當多個參考啦

JS1207
Department of Mechanical and Biomedical Engineering (options: BEng Biomedical Engineering, BEng Mechanical Engineering)
機械及生物醫學工程學系 [選項: 工學士(生物醫學工程)、工學士(機械工程)]

Biomedical Engineering
嗱你入得engine 都預咗走唔甩要讀數同physics 㗎啦,然後因為呢科佢個目標係接近生物科技(大概係機械手啲朋友),所以會讀埋咩3D printing, 用software 畫圖之類。

Mechanical Engineering
簡單嚟講就係勁撚多physics 包括車呀,流體力學呀,飛機呀等等。唔鍾意physics 千祈咪撚當水泡咁鳩入 然後前境都唔錯,包括地鐵、廠、各大型有機械嘅機構都要呢個post。
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

除咗你major 要個兩三個之外 湊夠四科即可有major
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

想揀MAEC
HKu science/science and education 有冇人講下 收生要求同情況等等

lowest 好似21定22
但入黎會好辛苦
最好有m1 m2 底
不過都唔好入黎啦
唯一天文又執埋
其他科其他u 係更好選擇

我想出黎教書
請問有冇巴絲係讀國際關係抑或係廣告 可否分享心得
HongKongU哲學

難唔難讀?係咪要睇好多英文reading?全英上堂?
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

例如 你想major chem
兩個sem 必讀嘅 有兩個chem course 兩個math 加個英文就ok
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

細佬蠢睇唔明 可唔可以講得detail d 唔該
HKu science/science and education 有冇人講下 收生要求同情況等等

lowest 好似21定22
但入黎會好辛苦
最好有m1 m2 底
不過都唔好入黎啦
唯一天文又執埋
其他科其他u 係更好選擇

我想出黎教書

其實science 畢業後 可以part time 讀pdge
JS1208Department of Physics and Materials Science (options: BSc Applied Physics, BEng Materials Engineering)
物理及材料科學系 [選項: 理學士(應用物理學)、工學士(材料工程學)]

Material Engineering
一樣,見到engineering 都個走唔甩係physics 㗎啦。呢科內容大概係唔同物料,包括唔同嘅膠、鐵、鋼等,會有咩特性,要點樣先可以處理(折、拆、高溫、低溫...)。呢科半背半理解啦,畢竟物料特性都係焗背

apply phy 唔識
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

兩個sem 必讀嘅 有兩個chem course 兩個math 加個英文就ok

睇完官網係咪姐係指我可以揀chem / math / lifs / phy
入面既最多3個/最少一個?
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

細佬蠢睇唔明 可唔可以講得detail d 唔該

即係咁 第一年 你要讀2-3個同你心儀major有關嘅course 加 1-2math caculus course (math major 就淨係一堆 math course) 再加 兩個英文course 如果英文5*以上可以唔洗讀 咁你大概每個course 有mean 加冇fail 就可以係第一個暑假收到 major offer
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

睇完官網係咪姐係指我可以揀chem / math / lifs / phy

可唔可以講下math有幾爛grade 同埋如果揀major想揀maec大概要拎幾多gpa? 唔該曬!
btw 淨係讀過m2
想揀到maec

定係可以自己揀?

[list]

我記得可以排五個 但life science 你要再specific 你想行咩 track 例如 biotech , biochem 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞