真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問

1001 回覆
142 Like 10 Dislike
hku, cu, ust science講左咁多,咁有冇人可以講下bu science? 佢個bio major有細分biotech同environmental science,想問下bu biotech同其他u嘅biotech有乜分別,讀完可以做乜?

講真 如果你真係要讀science 三大之外其他都

我都知,但係唔夠勁入三大啊嘛

試下ust science,22分都有機會

18就可以
想知中醫邊間好d 有人話cu 最好 /bu 最好
鍾意cu 多d 但cu 好似好難入 有冇讀緊中醫巴打可以分享下
真係唔好讀biomedical sciences 有同學明明個陣夠分入mbbs又唔揀 依家讀完4年grad左又入返mbbs 讀十年書 有興趣又夠分嘅不如直接考慮mbchb/mbbs

想補充下mbbs
1. PBL
係一組人做case study, 主要跟返lecture進度,幾得意同真係幫到手清concept

2.enrichment year
今年yr 1嘅轉左syllabus, 有成年yr 3可以9fing, 有幾多選擇下
可以跟faculty俾嘅做intern, medical attachments, exchange programme
或者自己出去搵ngo都得,比以往得一個summer嘅enrichment 正好多

巴打 MBBS 22? 想知多啲enrichment year 同埋係咪可以用嚟讀intercalated MSc?
有無人讀過business analysis 可以講下
想知Poly三種surveying(JS3789/JS3753/JS3442)同CU嘅hospitality&real estate(JS4226) + Geography and resource management (JS4836)
有冇得介紹下入面讀咩同幾多分左右穩陣

等我講下poly 野先
Js3789 Bsc (Hons) in Surveying
測量學主要分三隻 QS(quality survey) BS(building survey) LS(land survey)
讀既野係唔同engine
3789 主力讀qs bs 另一科叫LSGI (js3727) 就讀LS
QS 主要關錢同資源事 起數用幾多成本就係qs要讀同控制既野
BS 就似驗樓 去睇下樓宇建成後合唔合符原本design
因為survey 係有牌 將來做野要簽字孭法律責任
所以個分都幾高 ~27分左右

Js3753 Beng (Hons) in Building Services Engineering
呢科係engine野 唔係survey
Bse 要讀既係一座大廈入面大部分既device 傳統叫風火水電
分別係hvac 消防系統 供水去水系統 電力供應
呢一科係要讀點樣去design 合適既device 去比occupants 用 詳細版本我上面都有講過 可以碌上去睇
收分唔高 好多都係入唔到me/EE 先入嚟或者當水泡
收~21 22分

Js3442 Bsc (Hons) in Property Management
Prop man 就讀點樣去manage 物業入面既設施(好似講緊廢話 )亦都唔係純survey 嚟
例子就好似點用電腦 sensor 去monitor 設施等等
亦有少少同錢銀有關 (econ, finance 等)
聽講都好似比HKIS 認可 睇下有無prop man/ bre 巴打補充
收分:23 24

即係得JS3789同JS3442先出到黎做測量?

poly 冇gp

有 gp 不過qs bs 出名d
利申 我讀bse

師兄有咩方法有以contact你
HKU Sowk 歡迎發問

聽行內人講多喇請人都唔睇好hku點解?其實sowk係咪poly比較好
you sowk chur唔chur 你嗰陣幾分入?

首先我唔會覺得hku sowk既人搵唔到sowk工
Poly 就比較著重實用 Hku就理論+行政
完全唔chur 當然你想chur都可以好chur
B5 24分
CU Information Engine grad
有興趣可問
(唔讀MIE真係冇咩用)
hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下

想問下唔住hall有無辦法參加到校內嘅比賽?
Faculty同街莊嘅分別又起邊?

1. 可以, 靠fd搭路
2 Workload, 資源, 上下莊人事關係
通常faculty莊既莊務, campaign會較chur

究竟hall culture 有幾洗腦同有幾令人不識分是非黑白 特別傳hall
同埋住hall有幾淫亂

見人見智,不過除非你份人比較特立獨行,否則你一係會自動埋堆,一係會住得唔耐就自己quit hall
不過住得hall你都預左自己gpa唔會好得去邊
想知Poly三種surveying(JS3789/JS3753/JS3442)同CU嘅hospitality&real estate(JS4226) + Geography and resource management (JS4836)
有冇得介紹下入面讀咩同幾多分左右穩陣

等我講下poly 野先
Js3789 Bsc (Hons) in Surveying
測量學主要分三隻 QS(quality survey) BS(building survey) LS(land survey)
讀既野係唔同engine
3789 主力讀qs bs 另一科叫LSGI (js3727) 就讀LS
QS 主要關錢同資源事 起數用幾多成本就係qs要讀同控制既野
BS 就似驗樓 去睇下樓宇建成後合唔合符原本design
因為survey 係有牌 將來做野要簽字孭法律責任
所以個分都幾高 ~27分左右

Js3753 Beng (Hons) in Building Services Engineering
呢科係engine野 唔係survey
Bse 要讀既係一座大廈入面大部分既device 傳統叫風火水電
分別係hvac 消防系統 供水去水系統 電力供應
呢一科係要讀點樣去design 合適既device 去比occupants 用 詳細版本我上面都有講過 可以碌上去睇
收分唔高 好多都係入唔到me/EE 先入嚟或者當水泡
收~21 22分

Js3442 Bsc (Hons) in Property Management
Prop man 就讀點樣去manage 物業入面既設施(好似講緊廢話 )亦都唔係純survey 嚟
例子就好似點用電腦 sensor 去monitor 設施等等
亦有少少同錢銀有關 (econ, finance 等)
聽講都好似比HKIS 認可 睇下有無prop man/ bre 巴打補充
收分:23 24

即係得JS3789同JS3442先出到黎做測量?

poly 冇gp

有 gp 不過qs bs 出名d
利申 我讀bse

師兄有咩方法有以contact你

你留tg 囉
測量讀唔過
hku
academic既野可能答唔到,但如果你想了解下hku其他culture (e.g. 學生會/莊/hall之類) 既information都可以答下

究竟hall culture 有幾洗腦同有幾令人不識分是非黑白 特別傳hall
同埋住hall有幾淫亂

見人見智,不過除非你份人比較特立獨行,否則你一係會自動埋堆,一係會住得唔耐就自己quit hall

想住hall唔好入hku
D hall撚日撚日講住搏盡無悔,你顧唔到學業
唔好以為都係練下波咁簡單,入到去會比你想像中chur得多
測量讀唔過

你個名 巴打分享下

有名你叫shitty 會唔會同三大一樣分 biomedical science 同biomedical engineering 好大分別

論興趣biomedical science 真係大過science 一直都想入 希望入到cityu
其實我係想兩科分別問下 我知兩科無關係
我係諗緊有無可能nonjupas入u讀phy 洗底
有興趣可問

cu engine仔
你會唔會自稱係中大學生
有興趣可問

cu engine仔
你會唔會自稱係中大學生

點解唔會?
btw我當年個分夠入cu ibba,但對商科冇興趣所以唔簡, 出到黎做野反而做番近商科

聽行內人講多喇請人都唔睇好hku點解?其實sowk係咪poly比較好

B5 24分

如果我夠free elective,可唔可以double major
因為計過如果trans到cred,會有多過96cred淨
想知中醫邊間好d 有人話cu 最好 /bu 最好
鍾意cu 多d 但cu 好似好難入 有冇讀緊中醫巴打可以分享下

想易入就hku啦,best5 27就入到

cu要best5 29-30先得

bu唔會諗啦,non-三大

3間冇咩分別啦,出黎都係考牌

B5 24分

如果我夠free elective,可唔可以double major

Sowk可以double人地個major
但人地double maj sowk就冇牌
有興趣可問

巴打覺得cu mae 讀唔讀得過?

利申:簡major
前面好似有個問landscape

Landscape 同archi好似,係以前master 既stream 拆出黎開bachelor
人好少,小班教學咁,都係design studio 不斷做野交野通頂比人crit,印像中要背樹名
隔離登好似有人講過,同archi模式差唔多但讀/design既野唔同

不過都係無決心無覺悟屋企無乜錢千其唔好讀design,壓力好大而其他正常讀U既人唔會理解到你,只會知你「忙」

其實本身都讀緊係hkdi 讀緊landscape
有hku interview 所以好想試下 但係知道機會渺茫
hku

同埋住hall有幾淫亂

因為有FD住過傳統hall, 但未到最chur個D hall兩年
平時都無乜野, 但一講到大學生活同住宿文化就IQ降低左五十度咁
hku

同埋住hall有幾淫亂

因為有FD住過傳統hall, 但未到最chur個D hall兩年
平時都無乜野, 但一講到大學生活同住宿文化就IQ降低左五十度咁

講呵既野死出去開個新post啦
不過上網講既野信3成好啦,其實真係人夾人,想住咪住囉,住左唔岩咪quit囉,就好似揀科咁永遠無讀過都唔會知係唔係岩自己
利申:quited
hku

同埋住hall有幾淫亂

講呵既野死出去開個新post啦
不過上網講既野信3成好啦,其實真係人夾人,想住咪住囉,住左唔岩咪quit囉,就好似揀科咁永遠無讀過都唔會知係唔係岩自己
利申:quited

死乜鳩出去 個post你架?hall撚係惡D既
係上面有人話可以問佢hku hall 既野咪問下
咁都唔得 咁跟哂你規矩呀下

B5 24分

Sowk可以double人地個major
但人地double maj sowk就冇牌

咁我直接trans過bsw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞