【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
我老豆除咗有少少1同7其他都冇,但係藍到黑
係100萬樓都叫天價既年代,搵3皮一個月,手上仲拎住幾個的士牌,因為賭錢同叫雞乜都輸晒,仲成日係屋企遊手好閒同打人,要老母打兩份工黎養家,係老母帶我走時仲差緊人幾十萬賭債,利伸我走左再無同佢聯絡過,有聽講過條廢柴又搵左個大陸雞生左個仔,住垃圾公屋
我老豆唔算太蠢不過份人極冇責任感,廿歲唔夠生完我仲日日去浦,我老母生完唔想湊就走咗佬,佢就直接掉我比我阿嫲湊自己日日去玩,乜野資產都冇,又大洗,成日買奢侈品,一係就賭錢,份人eq又低少少野就發晒癲,最撚差就係紅底大中華膠而家直接返埋支那住唔洗見到佢
勤力係優點,剩係識勤力唔識用腦,就係缺點。
咁佢依家又冇賭錢既
其實如果呢件事發生係巴打身上
你既諗法會同你依一刻諗既好唔同
係值得尊重但呢樣唔係好事
完全失去個人時間同陪屋企人既時間
幾乎同我果個一模一樣
不過佢無日日同我玩,仲扔左我畀個無關係既呀毛湊,拎錢去賭馬都唔做正經野,依家80歲人都仲未死,打完兩針科興咩事都無
叫雞叫得幾多錢
玩明星雞就。。。
慈母多敗兒
老豆當年外國大學回流返黎 咁既學歷打咩工到今日起碼都高層啦 點知去左自己搞生意 仲要生意失敗
我老豆同阿叔4兄弟
仲有我阿爺都係沉迷馬會
好想睇下佢地到時有幾多錢帶到落棺材
係呀 基本上同老豆無乜童年回憶細個都係同阿哥週街玩
包起幾隻大陸雞係深圳你無睇錯係幾隻
賭馬過大海正係我童年記得既都試過一下輸六位數
所以我自少發誓唔掂黃賭毒
係依幾年多左一家人去旅行
睇到一星期份糧多過$6000就無再睇落去
一個月24000都叫窮?
上一代邊有呢個觀念呀,講真搵食最重要,對家庭最好的承諾就係俾好d的生活佢地。呢種先係真男人
起碼都仲未欠債累全家,同走去滾惹埋比老母
擺明係想回流

是但搵個藉口

有咩差錯又可以埋怨人哋,講到自己好大犧牲咁
比哂成棟樓啲錢親戚
婆婆窮人屋企 生左5個 5個有4個成功到
所以到我呢代都仲有窮有窮養既心態
只要教育做好一樣可以成功
我識有條友輸思捷輸幾百萬,不過佢係賣水餃嘅
唔係賭就係毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞