【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
幫佢買保險好貴,六十中又煙又酒又少郁動
你係唔係我細佬
呢個真係廢人之最
仲有句金句架
人地咁讀 你又係咁讀 人地讀到醫 你咁嘅樣嘅?
你咁勁就一早買咗市區樓啦
唔撚知,由細到大我老母又係會灌輸我思想令我覺得老豆係好西利。到懂事之後我知道佢只係一個廢人
細個果陣乜資源都分唔到,無錢去學野同玩

朝早返工返學輪廁所、夜晚輪沖涼 輪到天荒地老

3個人屈一間房 乜私人空間都無

N人共用電腦,上咸網亂裝野中晒毒

未出黎做野之前個成長過程係地獄級
到出黎做野,有人開始搬出去
有錢買自己一部notebook
生活質素先有改善
講到老竇係有得自己揀咁
講個人垃圾有得自己揀咁
當年生完就唔俾老母返工,依加爛滾唔比家用,話喺度住要交租交水電媒俾佢
唔知點解好似10個入面一定會有幾個老豆係有賭

我以佢為榮
雖然我老豆都好多缺點又藍
但都好多優點

我覺得最大問題係讀得書少,冇一套明確既思考方法同分析能力
但呢d野都冇得好講,佢個年代文化大革命,個撚個都係小粉紅思維
共產黨真係害左太多人
VOO?
買埋d垃圾(港股 eg 雷蛇),之後同你講股票係輸多贏少嫁
我見到複利 諗起S&P 500
買港女
一樣 仲成日叫雞 好疏離下
如果無家累, 或者社會係行福利主義, 無後顧之憂嘅話當然係跳出自己comfort zone好
但係生活喺香港地有大有細, 唔理後果咁去搏, 根本係不負責任
我有乜怨氣我戥你老豆慘咋
無話要讚佢地,但無必要引導人屌自己父母,如果佢地唔係對你好衰,世界無論如何都有班無高質或能力好既人,就算個個努力做哂你所做既野,都會有班人係下層

而果個係對你唔差既父母,何必屌出口咁核突,你覺得佢地唔成功,你醒覺又成功咪你叻仔,我希望呢到數自己老豆老母只係呢到講下笑,對自己父母都係有親情,如果真實都係咁同父母講野真係好傷老人家心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞