【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
你老母無你老豆既負面性格咩?唔怪得話男人一世兒女債,半世老婆奴,所有衰嘢都係男人責任,好嘢又唔可以take哂credit
1. 覺得自己好撚叻
上一個年代基本上肯捱就成功,生啱年代但就以為真係自己勁先會搵到食,成日逼鳩人聽佢嘅濕鳩理論,朋友又唔多個,唔知自己柒。

2. 得過且過 永遠淨係會同人鬥差 唔會同人鬥好
住到公屋就覺得自己好撚把炮,話乜撚嘢好多人瞓街、以前李嘉誠都窮到仆街。又唔諗下人哋之後幾撚努力,同埋人哋咩年代?成日話邊個邊個仲差啦,邊個邊個仲落魄啦。屌咁一定有人柒過你,咁係咪叻過個道友,你就好撚叻?

3. A字膊 完撚全冇承擔
由細到大屋企一有咩事,第一個走佬就係佢,完全唔理成竇仔女。屋企窮,佢就拎撚晒啲錢去賭,賭完返嚟問老母拎錢,老母話冇佢就發脾氣。60歲先嚟生我哋,完撚全冇諗過一陣玩下手我哋出世佢就死撚咗,咁我哋點算。
賭錢賭到就破產,唔敢面對,追數佬上門我老母先知,又係我老母同佢搞破產,之後佢老撚得濟冇人請,我老母一個養大我哋四個。其實結咗婚之後佢一分錢都冇畀過我老母,我老母一路做嘢養我哋,佢仲話係佢養大我哋,R撚晒頭。佢搞到我成個童年都喺自卑同恐懼中渡過,之後發奮高分考入大學,佢就話冇佢啲聰明基因遺傳畀我,我就唔會咁叻,要我感激佢一世
細細個開始,成撚日問我細佬借錢,借咗應該都有過百次(我老母畀我細佬嘅零用錢)拎撚完冇還過,全家都知,但到今日都可以唔撚認,話從來冇借過(全家睇撚住佢借佢都可以唔認,厚面皮到仆街)

4. 自己怨天尤人 但自己害鳩人一世就唔畀人怨佢
乜柒都話係人哋錯搞到佢發唔到達,又話我哋出世洗佢好多錢(我排隊入紙申請出世?我揸槍逼你屌閪中出?)
屋企因為佢爭成村街數,搞到我本身full grant 都要為佢借錢爭幾十萬,佢洗撚完啲錢唔認數,仲叫我拎借據出嚟證明
我憎撚到佢仆街,搞到我有情緒病,佢怨恨返我轉頭,話生我哋出嚟我哋竟然咁對佢

太多仆街野不能盡錄,所有嘢都係依靠其他人完全冇反省過自己,發現基本上所有公屋嘅廢老嘅人生都係copy and paste
永遠放大炒孖展輸到跳樓嘅人
但永遠唔講長期投資嘅成功例子
嘩大佬,你明知搵錢辛苦,投資下追通漲都好呀
以前應該只要勤力做野都買到樓
娶左我老母
以前老豆想樓換樓 老母就成日話驚供唔掂
樣樣都驚又唔撚識投資
一樣

真係唔明點解做咗幾十年人,可以月月清冇積蓄,唔會未雨綢繆,儲筆錢備用

細個我都唔信,以為係呃我老母,想自己收埋用
屌你,原來要佢拎3/4萬出嚟真係可以冇,要借ploan 笑撚死人

佢加埋應該送咗身家一半俾馬會,但到依家都仲係on99,以為賭會發達柒撚懵懵
佢輸咁甘都擺明係投機貪急財
唔係投資
革蛇都唔識 似係你垃圾多啲
結果論
賭贏可以買多間
窮人生仔
當時教育水平差異好極端
造就富者越富貧則更貧嘅基礎
最後咪輸晒囉
的確係有錢
但當時唔想供錯過咗
以為以後都仲有機會

咁就一世
以前無上網
個個都口耳相傳
唔係專登去揾嘅資訊梗係誇張失實有時好難怪曬啲死老鬼
但係懶就肯定係仆街

旺角廣東道一劏房2017年發生駭人兇殺案,染上毒癮多年的單親母親與12歲女兒同住兩個月後肢解女兒,女兒的殘肢遍佈浴室,部分頭顱和腦袋更留在電飯煲和馬桶內,精神科醫生認為該母親當時受冰毒影響患上思覺失調。母親早前在高等法院承認一項誤殺罪,法官今(12日)接納精神科醫生的建議,判處無限期醫院令。
支那思想生左你出黎一切功績等於佢自己
革蛇就財自咗啦 你財自咗未
圈子真係好重要,窮人圍爐又點會有出頭天
上面有人鬧自己老豆唔肯搏,但你就鬧老豆太搏(做生意)但搏輸左,其實所有人都係睇結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞