【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
賺到既錢俾晒阿嫲姑媽,自己一家仙都唔仙
姑媽表哥表姐個個係大陸有樓有盛,我同老母住公屋
我細個個陣佢煙酒過多生cancer去左,所有野靠老母支撐

有d掛住佢
最好笑嘅係廢柴老豆成日靠關係識到啲好勁嘅人 咩鄉下個堂叔 喺英國做緊律師嘅舊同學 以為自己同佢地好friend 人地當佢係笑話咋
你就好 單親好多學費都平/唔洗錢

屌 有個垃圾老豆 本身已經廢 又乜資助都冇
如果集中講樓主形容嘅廢窮惡老豆
咁一定係無老豆好過有
少一點拖累,救你一生
屌 我以為自己打出黎既 篇野.....
供完樓之後唔肯死
無錯過tesla gme,但要靠自己畢業儲錢投資,本少自然賺唔少,一樣在職貧窮
性格特點差唔多

冇耐性,解難能力低,脾氣臭,唔會體諒人,咩都諗自己

不過開game mode本應可以好啲

佢讀到小學冇讀

不過就做啲手藝上既生意,係八九十年代有鋪做老世

黃金時代收入可以接近六位數

不過可能係教育水平低,永遠都遊樂人生

洗腳唔抹腳

後尾就金融風暴,同期既生動伙伴上曬支那搞生意

佢就越做越梅

但到而家一樣洗腳唔抹腳

到而家都好彩叫有個竇口,不過退休呢,佢好似就無諗過啦

都唔知佢點

教育真係好緊要

特別係財商教育,咩叫先苦後甜,前人種樹後人承涼

呢啲真係要越細學識越好

家母就好癲,自己捱大細路哥

八九十年代香港做半導體代工生意,本身公司準備過星洲發展,佢放唔低小朋友過去。所以不了了

如果有去埋,而家應該人生大不同

大個先知間野叫仙童

Amd 同intel 既人都係呢度出黎

冇佢地,冇今日自己拼搏上遊既心態
起碼封左頂
未死你預還完又有第二單
本少自然賺得少
好想要個好嘅老豆
死左半夜返黎搵你
無買滙豐
好慘
我老豆又係廢老從來無拎過錢返屋企
俾咗啲錢阿媽轉個頭又碌爆阿媽張信用卡
不過好彩有間爛鬼公屋頂住
算係不幸中的大幸
1.極懶
2.係咁賭波賭馬
3.派到公屋就不求上進
4.冇儲錢月月清
5.上大陸搵老婆
應洗錢嘅地方唔洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞