【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
一代公屋,三代貧窮
聽講老豆後生搵好多
賭錢唔係賭銀碼 係用間尺度疊銀紙有幾厚
老母就大洗 買金買銀買錶 就係唔買磚頭
最後都係乜鳩都無曬

正垃圾 好撚彩靠自己上到車
失敗就好多人都失敗,始終成功從來只係佔少數,
但明知失敗又唔願承認,淨係識係壓搾子女伴侶,由佢地身上取得優越感,開口埋口咩父親係天,要好好尊敬,打你鬧你都係應該,幻想到生活好艱苦,唔係冇俾家用,亦都冇要求過佢提供啲咩,但佢就認定你地仲可以生存係佢嘅功勞,大佬,呢到香港呀,唔係第三世界,一見到佢咁就覺得好可悲,對佢定對佢屋企人都係。亦都再冇力同佢講嘢。

最值得多謝嘅係佢做咗一個壞嘅榜樣,令我知道思想要開放,要識得聽唔同意見同溝通。
雖然上面好多人屌你,但我想講I know that feel

基本上佢同上一輩果一堆典型中坑廢老分別唔係好大,如果唔係公務員,佢既人生只會更失敗。所以佢一世人最大既成就同運氣就係做左公務員

點都好,佢有pension同醫療你已經煩少好多野,靠自己努力其實唔算好差,最差係俾屋企連累,阻止自己人生前進
基因佔好大比重咖
I know that feel
屌 你老豆同我果件差口多一撚樣
我老豆同樓主一樣🤧不過唯一唔同嘅係藍🤧18歲頂唔順自己租樓住了🥺
上面請哂工人又有大屋,轉頭就共產黨打到黎
好你少少
中左124567
無乜腦其實邊度洗佢佢就會聽
我明,我老豆都咁上下
所以冇咩感情
投資其實都讀書嘅 唔讀真係唔會識咁多
金銀錶無賣到都應該升好多啊
我阿婆果邊啲金比個賓賓偷晒
怨得屋企人失敗嘅九成九自己仲失敗過嗰個屋企人。
係標準公屋父母嘅特質細個唔覺佢地咁差,大個見識多左,見倒人地中產老豆老母係點樣,見倒公司上司係點處事,就知道細細個嘅身教有幾差

我老豆同你老豆大致一樣,但我冇你咁叻Crazy Mode都可以廿幾歲搵倒1000萬,托賴有d成就可以脫離公屋
arm ar 革sir
識左我老母
脾氣差
女人真係最怕嫁錯郎
咁都要幫廢中打飛機
革蛇你老豆喺你細個果陣都有6千一個星期,應該唔算太窮

不過最慘係有幾多洗幾多,唔投資唔儲錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞