【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
最後嗰句,睇得出樓主你好明白事理
抵你咁後生就發達!
頑固唔肯接受新事物,眼界窄又自我中心,自己做緊夕陽行業都唔肯變通,結果公司清盤收皮.因為係高息年代成長,有錢個陣唔買樓以為錢放銀行收息最好.到想買樓個陣已經生意失敗無錢.
冇朋友 口吃
但係 竟然有女比佢

喺怕冇面
相反新移民果批博命r着數
比大中華毒害
老母呢

冇錢剩冇貢獻,樓都係老母供,50幾歲人仲月月清冇儲蓄,之前嘈交我直接話我都唔求我有父幹,我但求佢老左唔好成為我包袱,我自己都搞唔掂唔好旨意我仲要理埋佢
反而欣賞佢努力還債
人生佢又生 生左件廢柴 生完又唔教 失敗
係黃金時期到而家都係咁借錢俾支那親戚
所以到而家樓都買唔到
買左間勁細私樓 唔知等錢洗定咩賣晒走去同阿麻住居屋

跟住抽到公屋,賣撚埋間居屋成班人分,佢分得10幾廿萬

老母乜都話冇錢唔做,都冇錢走佬拎bno做乜 (好彩老豆有拎),冇錢買樓抽綠表白表做乜,買架車做乜都冇錢(二手3,4皮買到架啦),股票買少少好 (我買左7成資產)

乜都做唔到,唔好做,人地話星期日飲茶 佢話禮拜咁多人點飲 (人地駁可以book位 可以早d去等),總之做人唔聽佢地講成功左一半
覺得投資同倒錢落海無分別,但會賭波賭馬
樓主一早叫人買tsla eth
沙士冇入貨
老細俾宿舍你住,免交水電費租金,所以老豆唔洗買樓
老豆4、5、6重症患者
樓主個老豆最多係零。我個情況係負

賭徒一名,幫佢還過唔少錢,比佢昆/偷都試過,其實都唔洗佢做多(唔洗比咩規劃我),唔好雷我就夠。感覺就好似打Lol / 信長,你本身諗住慢慢肥,後期可以carry,無奈自己隊友唔生醒,自己唔肥都算,仲要肥對面既感覺。

每次諗起自己要1打6,就有種興奮感覺。支撐住自己將人生呢個遊戲玩落去。
咁你做咪得,何必怪你唔做埋同你一樣既野,咁睇唔過眼又有信心,你咪同佢去律師樓簽約幫佢保本投資,責任上身,盈利就50/50,有乜野好怨自己唔投資,反正你都大個仔都唔駛靠屋企,如果屋企要靠你,你咪憑心決定點做囉,唔理定資助,點都好啦,都唔明有乜好怨
衰咸濕
就算唔升都唔撚會賣樓去租啦
我屋企連大學grant loan都唔敢填
蝕晒
老豆老母好遲先結婚生仔
我出世嗰陣阿哥又好細個
所以老豆提早退休湊大我地兩兄妹
無我地嘅話老豆做多幾年屋企會多啲錢
雖然屋企窮
但係大個諗返都好多謝老豆老母比左個好好嘅童年我地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞