【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
係香港黃金時代 Easy mode都玩唔掂一定有佢既原因
我先

1. 極度懶惰
以前每日收工/放假就全日對住電視,近幾年就全日睇電話,真係可以全日坐係度咩都唔做。

2. 脾氣差
少少野就黑面屌鳩屋企人,明明可以簡簡單單講下笑就解決到既問題係要搞到大家唔開心。我細個不知不覺受佢影響左都係咁對人,大個先原來咁撚大獲。搞到我少左好多本來可以FD到既朋友。

3. 自制能力極低
細個窮,呀媽為左慳10蚊8蚊會行去遠D既街市買送,我老豆就見到咩想食就一定要食到,有次出去food court食野,佢自己嗌到樣野佢話難食,食兩啖就唔食自己走去買過第二個餐。果陣仲好窮,我呀媽嬲到仆街。

4. 解難能力低
細個明明就好撚窮,小學有得申請書簿津貼,車船津貼,我攞左Form返去比佢,佢話填Form好撚煩,唔搞。我記得果陣私樓同學都有申請,都批半額。之後我就冇再攞form,到我中學識自己填,就試下申請啦,屌你老母一年有6000蚊津貼!! 多過佢一個星期人工,我嬲到仆街,返去串鳩佢:原來填張紙麻煩過你返一個星期工。

5. 自我中心 完全唔聽人意見
咩都覺得自己岩晒,叫佢食野健康D, 當聽唔到,叫佢做下運動,唔理。所有唔岩聽既野佢直接唔會回應,最後中左風要我執手尾。

6. 無知
好撚沉迷聽收音機,明明節目極低質,但佢就當係知識來源咁。細個仲成日灌輸錯既觀念比我,同我講香港大部分人都住公屋

7. 冇長遠規劃
成日話D錢唔知洗晒去邊,仲會笑鳩人儲錢

大個左睇到D朋友爸爸好撚叻 ,好識照顧屋企人,又好識為仔女規劃未來。再睇到D大我少少既同事/上司,有D岩岩生仔,佢地好有能力有魅力,真係好羨慕佢地D仔女。

我老豆比唔到咩資源我發展,人生路上更加比唔到任何指引我,入大學之後同佢溝通感覺好似湊細路咁,好多野都係佢唔識,要我慢慢教返佢照顧返佢。

我係crazy mode死頂過左幾年地獄式生活先叫做到少少成績,佢竟然覺得係佢既功勞

不過雖然佢有咁多缺點,佢能力低性格閪,但佢真係錫我既,每日都有陪我玩,佢已經將最好既野比晒我 ,仲要佢係黃!!所以我依家有能力都會好好對佢。

你地老豆又係點?
前排
比共產黨害
冇老豆
沉迷賭博
無老豆點算
革蛇
多謝革sir, 又中
識生唔識養

講緊我老母
唔想打咁多字 但累到我破產 講完
生左6兄弟姊妹
SAME
後生會單身唔生
到三十幾見人結晒婚又忍唔住要生
跟住無儲開錢人生已完
一個字,廢
咁心理上仲難受過無錢買樓
你老豆都幾極品。
最大鑊係無反省能力。
死要面
失業幾年想老婆養
仲日日黑老婆面
未睇完已經正評左
仲有咩都搵藉口 永遠係外在因素 其他人問題
同你差唔多
老豆死左 留低左債務
依家努力緊
廢囉
到我出世都仲要同老豆老母住
寧願買車,結果俾個fd 炒左
買左層居屋,又賣左
噤多年唔知有咩進步過
仲要睇何君堯youtube
所以好多仔女由細到大都俾佢地咁教,搞到唔知道咩係是非同人格。佢地好多時將負面思想傳落子女,搞到佢地無咗獨立思考能力。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞