【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
同你一模一撚樣
脾氣差 自我中心 冇長遠規劃 耳仔軟 沉迷賭博 吸煙

以前老豆喺大陸開廠,都叫做經濟環境OK,買到居屋養到架車。
後來信錯伙伴,比人穿櫃桶底,呃走晒啲錢,最後賣屋賣車,離婚排公屋
佢就由喺大陸做老闆變到返嚟做打工仔
有冇老母版
太老實
太有義氣
太樂觀
對人生冇風險管理
咁撚樣仲有老婆
睇完你地個d老豆,我發覺我老豆其實都幾好
係無咩時間陪我地,因為自己開鋪日日都要返工
得初一,初二個d日子可以休息下
可惜係死得太早,無咩機會比我對番佢好
整親
同你差唔多 不過係藍
仆街一個 同佢隻揪 打完脫離父子關係
唔聽人意見
佢批評人就得,人地批評佢就發細路仔脾氣,唔煮飯唔打掃
剩係識9up ,永遠好多偉論,但作為一個讀過書既聽完得談笑,佢就自以為自己真係好醒,明明小學都未畢業
總結:自大唔知自己幾多料唔肯面對不足地方剩係識賴人
咁啲錢收埋喺床下底?
以上皆是
唔怪老豆,自己努力就得
你老豆識唔識讀你user name?
所以買樓係香港人心目中幾咁根深蒂固啊
勸交都係一頭兩個月嘅事
竟然舉家搬返香港係咩事 你老母好癲
唔係
我全家最細
GET錯
我唔係細佬係細妹
我老豆後生嗰陣都搵到兩個錢俾首期 但係佢話唔想俾利息銀行同爭人錢 所以話一定要full pay 後尾真係有個俾佢full pay嘅機會 佢攞哂返鄉下買撻爛鬼地擺撚到而家都未升過值 搞到成家住喺個豆腐膶咁細嘅公屋入面 後尾又有個機會俾佢調遷去間大啲嘅公屋 佢竟然唔撚要 原因係話個單位座向佢唔中意 我聽到我老母講真係屌撚咗出聲 一世人做嘅決定冇一個係啱

仲有 成日以為自己係啱 唔肯聽人講嘢 佢後生嗰陣時做過一排保險 見到好多保險佬呃尻啲客仔(點樣呃就唔知道啦 佢講過但我唔記得咗)所以佢就一份保險都唔買 但又唔肯注重健康 身體有啲問題醫生叫佢食薄血藥 佢就會食完唔舒服跟住就唔肯食 早個兩個禮拜仲中咗風入埋醫院之後都唔知點算好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞