【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
垃圾老豆, 錫乜鳩都假, 根本唔能夠以身作則, 佢做得最錯係生左你, 因為窮人生仔正仆街, 無錢又唔識教, 害完自己再害埋人, 延續劣等dna 係作奸犯科, 死左要落地獄
樓主老豆係咪同我同一個老豆 中撚哂咁濟
依家大個咗諗返有時就好撚灰
睇到身邊啲friend嘅老豆 10個有9個都好掂
唔係話要掂到好撚有錢 千萬財產咁 但起碼有遠見有諗過點對頭家好 無乜經濟壓力
自己有事有煩惱嘅時候老豆老母可以幫到手 但我大部分都係靠自己
細個又乜都無得學 以前覺得無乜所謂 人大咗就知好撚蝕底
上一代只係時代垃圾
sorry 未睇其他回覆,淨係想留低自己老豆有幾失敗
你講果啲我老豆中曬
尤其食嘢果到,我大個揾到錢請佢地去台灣旅行,佢夜媽媽發脾氣要食港式炒麵,搞到我同男朋友半夜要係台灣街頭揾炒麵,嬲到依家都記得

仲有好多對錢銀冇觀念嘅嘢,敗曬自己啲儲蓄
0203年果時佢有兩球儲蓄,果時呢舊錢掃兩三個單位不是問題,佢走去孖展all in 啲唔知咩股,跟住沙士到一鋪清袋。屋企大屋搬細屋,我老母原本少奶奶有工人服侍,搞到佢要岀嚟打工捱到依家

我老豆從此自暴自棄日日淨係坐係到賭錢,同埋追我交家用
其實學校應該教多啲實用野,點填稅表點做career plan
我老豆真係好好
只係文字都感覺到溫度
相信你爸爸會知道的
你可以睇埋我另一個回覆,唔係你想像中咁有福
癈,無腦,對自己太有信心,包2奶
成世人都想入上流社會
揾到錢果陣又亂咁信人,比人呃9晒d錢,搞到個屋企散晒
臨老都仲揾女人生多個小朋友
拎晒啲錢比大陸班親戚
革蛇而家啲tsla 點? 點睇未來1年嘅tsla
我老豆同樓主老豆一樣
窮L方程式
我哋係咪同一個老豆
樓主最後一段反高潮
你諗嘢都幾搞笑,我梗係有投資開先叫埋佢啦!
我係5年前叫佢買標普500 ETF喎,何來搏呀ching?
仲有我不過係叫佢投資少部分資金,無叫佢all in喎!點都好過擺係銀行等QE貶值
無放過,之前睇佢po話有一千萬身家,依家最少縮3-4成(鳩估)
不過仲有6-700萬算係叻仔
其實好多都唔撚會知自己問題係邊,屌極都唔肯改,自己折墜就好,點解要老婆仔女同佢受埋一份
勁極都係比佢個垃圾老豆當狗屌
老豆好勤力 以前有層私樓 家境好好
親戚都係住私樓 港島區
可惜同左個大陸女人一齊
老婆鐘意賭錢 差人成身數
老豆幫佢還錢 樓同親戚都冇埋
最後同老婆婚都離埋
依家都好勤力 成日進修又做義工
可惜好窮了 又同仔女相處得唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞