【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
做一個負責任嘅人唔係基本係乜嘢?

大把廢老做唔到係佢地完全唔合格,造就下一代貧窮
其實都係睇你成唔成功姐,成功左做咩都係大條道理

革sir頭幾個point用係有錢佬身上會變成有性格,身邊留低既frd都係真心理解你既人,所以唔會有好多酒肉朋友
後面咩解難能力低,自我中心 完全唔聽人意見就變成可以專注係自己既proejct上面唔受人影響。

所以一個人係咪失敗要睇曬成個成長環境,冇一條formula 係可以包你成功

識一個ching,後生冇咩料到最後讀左個中學後既course,之後係香港買樓,最後97回歸+sars搞唔掂買曬d野去澳洲

咁你會點評價佢個人,佢有讀書架,但又唔係讀得好。佢有買樓但又守唔住。好似好失敗但而家成家都係澳洲人,不知係幾多香港人夢想。但事實上佢係澳洲既生活除左間屋大d窮到hihi
廢,但同時又好自大
短視
痴撚線,完全一樣
仲要啲性格低質都有女
屌你中晒 我以為係我出左post
我老豆成日閪面,句句粗口,郁d又話拎把刀捅死你
大男人主義,唔比人駁佢
中學個陣風筒著火,隻手燒親,都係自己落去睇急症
佢仲問好好地個風筒做咩著火關心個風筒仲多過我
本身有鼻敏感,佢都係咁係個廳到食煙
鬼唔望佢快d死
佢其實算好勤力
但衰在有個仆街大佬 留左一大筆債比佢同同啊嫲
same 嗰陣佢夠錢喺香港供樓,但反而選擇喺大陸買兩間屋,因為覺得香港有公屋,就算啲仔大個都可以申請公屋,只能夠話眼光太短淺。

而家300呎嘅屋住6個人
一直都無諗過佢廢唔廢,直到上到大學,先開始見識到其他人嘅成長環境同生活係點

再對比返個老豆,先諗到點解佢成世人出嚟做咁耐嘢,仙都唔仙吓,同埋點解我會被佢生出嚟
老一輩好多都要面,真係好撚on9,懷疑好多都係連登仔,住公屋以為自己好威
太重情義
佢自己搵得唔多 但佢啲啊哥成日問佢借錢 呢個借啲 個個借啲 班仆街又唔還錢
簡單講 養大我地 算係咁啦
自己就打緊hard mode 有時都好痛苦
娶左個唔番工老母
係支那買都有增值
Better than nothing
應該話以前啲女人太蠢定依家啲女人太精明?
8. 封建落後嘅家教(無家教)

野蠻人教育,一味靠打,阿爺打老豆,老豆打仔,仔打孫,惡習代代傳落去

完完全全唔知讀書/ 工藝/ 投資 嘅重要性,最緊要係蠢孝,盲目服從父權
小學住千幾呎私樓 佢爛賭依家住緊公屋
以前唔興拍同居試下個人
好多嘢一齊住先會見到真面目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞