【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
真,所以我覺得佢本質唔係咁柒,係比我呀爺教柒
連登仔話無樓留俾佢地就累到佢地要供樓
依家睇返就升升升,嗰陣邊個肯定呢十年一定會升到仆街?
仲要賭到就黎家破人亡都仲繼續賭 以為自己贏一次就可以贏翻晒啲錢翻黎
想問下,咁老豆平時會唔會教到你英文?
定係你都係靠自己學
千金小姐之特質
唔理咩濕鳩藉口
佢鍾意咁做就咁做
睇到好心酸
同果d廢老圖寫d quote一樣style
有錢仔fing錢乃人之常情
我阿爸都幾懶,後生有機會讀書讀唔成,做工時又顧住踢波捉棋,冇嘢做又唔主動搵工諗住靠老婆養

不過我零用錢係中學同學之中最大份呢件事我好記得(兩公婆一齊出去做嘢),同埋佢個年代上中學係要爭餐死上唔到唔怪佢,係當年佢冇搵工攪到買唔到天馬苑最衰囉,唔係我估我可以去外國讀大學

失敗就一定架啦(我都失敗,成功有幾多人?),但總體我都唔怪佢。
窮/有錢 其實係你自己問題....

黃 都起碼好過藍啦
拎養左個便宜仔 呃左層樓同啲錢去咗外國
好多都係咁,明明上一代為咗逃避共慘黨而落黎香港,依家竟然變藍,將下一代推向共慘黨
其實唔係個個都因為避共慘黨而走
更多既係因為當時太窮想改變生活環境而走eg我老豆

中國人從細就俾共產黨洗腦,唱紅歌讀毛語錄已經變左做信仰
老豆返街市 天黑返工天黑收工 一年做足363日 無返果三日就係年初一二三養大我同我阿哥同老母 值得專重我愛你老豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞