【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
爛賭 包二奶 打自己個仔
太有自信
明明人生失敗到極都會覺得自己好撚醒
首先 我老豆對我同我家姐真係好好 我地要啲咩佢幾乎唔會托手踭 煮飯家務係佢做晒咁滯

但係聽我阿媽講佢完全冇盡一個丈夫應盡嘅責任 佢哋姑咗婚之後要搬去同我阿爺阿嫲住 我阿嫲睇唔起我阿媽 仲成日針對佢 搞到我阿媽產後抑鬱 我老豆就晚晚半夜先返屋企 家用都冇俾過 仲無視婆媳糾紛 忍咗幾年我地終於成家搬出去住租屋住

又要養頭家又要交租 我阿爸仲係唔嗲唔吊 中意就返呢份工 唔中意就唔撈 今日唔知聽日事 搞到我阿媽成日擔驚受怕 怕冇錢開飯冇錢交租

後尾派到公屋 住屋穩定咗 佢肯返長工 個屋企先叫做好返少少
有無諗過下一代成功與否同上一代有好大關係
灌輸到正確既價值觀 有資源去培育
實有人屋企窮到仆晒街都出到頭既例子 但一定唔多
同你老豆一樣除左4、7
但係細個住公屋依家有私樓
1.太老實做人,後生既時候同兩個fd一齊做生意,下下都聽人講,水就佢地賺,力就老豆出(依兩兩個fd都超過11位數身家),自家9位數身家

2.同人合資又成日被人搵笨,成日抱住唔好要人地蝕心態

3.唔肯投資(有錢唔肯做分期買樓,下下要full pay買)

4.時運唔好,每每大投資都遇上經濟危機
月光族
借錢唔還 累全家
4,6,7
當年佢炒蒙古能源後贏左100萬後只係買左嘉湖幾個單位 好可惜2017年賣左2間 如果唔係我就可唔駛做
唔識買樓
太易信人
信外人,信朋友都唔信家人
比哂啲物業朋友,佢細佬果啲收租管理
都唔肯比老婆、仔女去管
啲錢keeps哂係親友度,借哂比朋友
幾千萬資產

但媽子、仔女咩都冇
可能係第日比d細路笑我300蚊買coinbase

lm警惕自己
我差唔多中撚曬
我係垃圾
淨係黃嘅已經好好彩啦
好撚慘 樓主講既野全部都有
但最後好個部份對樓主好個啲全部冇
成日打我 一句唔岩聽就郁手郁腳 影響我極深遠
好多野唔敢做 細膽 冇自信
當然佢都係藍
以為講緊我老豆

我老豆都中咗好多point
你講既都基本上中得哂係我老豆身上
除左我老豆係藍
問題就係講緊好多上一代無遠見 覺得俾幾十萬個仔/女讀大學係嘥錢嘥時間 不如早啲出嚟做野幫補屋企
得中五/六可以做到啲咩好工 人工低又要俾大舊家用
同樓主老豆差唔多
不過好彩佢係黃 叫做冇咁嬲
全部point中撚晒
連事例都一樣
其實個機制係點的,真係有父債子/女還?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞