【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3527 Like 100 Dislike
佢地好撚好野嫁
睇83台,可能睇5 6個鐘都得
如果大比重你點解釋有子女性格可以同父母相反?

我唔反對基因同性格有關係,但一定唔係大比重,父母影響子女性格最大嘅係成長環境同身教
讀書=/=學歷
你小學學歷但你日日都吸收資訊,係可以識好多嘢
我老豆同你差唔多
有一樣野唔同

就係佢藍到紅
老豆短命
家景唔算窮 可以話係小康
但我爸份人係頂級on9
永遠就係識聽佢個邊啲親戚說話
防賊咁防自己屋企
啊媽叫佢拎十幾萬去買大陸樓 唔聽賭撚哂
由細到大都冇乜感情 出左國幾年一個電話都唔會打
完全對我係零關心
但佢有供書教學 總括然而又愛又恨 好矛盾
大個左有時見人哋爸爸會好錫自己仔女 會好心酸
一個養鳩晒大陸全家, 明明佢係細仔
人地講咩佢就信, 立即比錢
家家有本難念的經
我果件直情係叫仆街, 基本上樓主講嘅嘢佢都做齊

我老母嗰時幫我儲咗筆留學基金畀我大個咗可以去外國讀書用, 屌佢老母條撚樣同我洗鳩曬, 而家仲開始洗緊細佬嗰份, 條撚樣攞去賭, 去旅行, 食高級嘢, 又唔撚係有錢

細個嗰陣去日本, 佢試過當街當巷當住啲親戚面好撚大聲咁屌鳩我, 一句sorry都冇, 黑口黑面返嚟香港跟住過幾日又扮冇嘢咁笑嘻嘻咁同你玩, 死仆街快撚啲死, 我記撚到而家, 我細個嘅所有童年陰影都係因為佢

樓主你嗰件都好啲, 我果件直情係小粉紅
有創造力先係受尊重的人。你創造過乜?

樓主有能力比常人搵多啲錢
但可惜臭錢亦有分級,有高能同低能之分
搵多幾個低能臭錢就也文也武都幾可憐,亦係生於香港以錢量化人等的可悲
巴打 ~ 我都有咁諗過呀~
沒上進心08年失業後一缺不振
一直活在生意會變好的夢想中
卻不能幫輕家庭沈重負擔
對他直說問題只會發脾氣
覺得自己只是懷材不遇
現在雖然有改善有了正職
但都會脾氣暴躁
覺得只是自己最辛苦
其他家人工作就不辛苦
一定要服侍他
所以我還是比較偏愛我媽媽
我會更孝順我媽媽的
其實無呢樣野
好似小鬼咁博最後都冇享受過就叫好咩
係有理由,但唔想去埋怨
始終冇人可以預計將來
冇得事後話返佢當年做錯左咁輸打贏要
890年代 發夢有過10萬一個月 非正當
每日賭錢飲酒,後尾輸到破埋產,
雖然都係我出世前嘅事,
我只係覺得真心戇鳩
一開始細個話住公屋夠 但係果時真係好撚多人一齊住
之後大個少少就聽老母講果時其實夠買3 4個單位 咩信錯人 金融海嘯清袋 最後仲要同老母果邊籌旗先買到個公屋單位
我老豆有兩個銀行戶口 加埋唔夠100蚊
吸毒 毒癮起會打我老母
之前有間居屋 車 唔知咩事 好似係還錢賣撚咗

離婚之前仲要攞走我老母 積蓄

之前就成日唔喺屋企 蒲 溝女 得我阿媽一個返工

夠唔夠仆街
自己有料就唔使怨上一代啦
你個不肖子 有毛有翼啦而家
要數臭老豆啦
冇我? 屎都冇得你食呀
小小野記咁耐
屌你老母
藍絲,都唔洗解釋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞