【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
呢個frd好L醒
係搞生意搞廠 然後炒樓
衰過一鑊 再軟硬兼施逼你幫佢
結果咪衰第二鑊 仲累撚埋個“寶貝仔”
我理解上一代點解咁諗,搵食大過天
但我唔認同呢樣野正確/要吹奏做真男人
家庭唔止需要物質,仲需要陪伴同理解

個個都係黎生咁咪ignore左生命上其他重要既野囉
咁你只係result oriented, 冇搏又比你屌,搏輸左又比你屌,我係你老豆都唔留錢比你啦
我屋企無人知到底佢輸咗幾多 前排佢又走去買滙豐,我都叫住佢唔好買,唔知點解對自己咁自信
帽過兩次?
有冇離婚?
唔注重健康就算仔女真係發達都冇幾年命享啦
無乜特別
無咩大資源比到我,但又無拖我後腿

中學仲要要星期比500蚊我,出來做野又唔洗比家用都算好老豆

但細個好少陪我玩同去街,所以對老豆無乜feel咁,尷尷尬尬
嘩,呢啲人話竟然係連登出現
呢度我頂住
巴打你走先
你爸爸自己開裝修公司已經唔係失敗架啦
哇屌你咩係連登竟然係會有洋蔥
攞撚著佢老豆(我呀爺)層樓 一星期先返2日工
我屌你老母 層樓唔攞去賣你都冇錢架啦
禾係屋企有樓嘅窮西
依家屋企靠老母份糧開飯
屋企雖然窮 細個住木屋 大個住公屋 但唔覺得老豆老母失敗 辛辛苦苦養大咁多個 仲要供書教學個個大學畢業
應該要感恩老豆老母 好佩服佢地既膽識 後生個時係大陸偷渡落黎香港先有今日既我地幾姐弟 雖然到而家唔係大富大貴 但係埋生活無憂無慮

I love you dad and mum
老實講老豆發達全靠支哪
我老豆
唔肯比錢我老母
當年50幾歲人係香港最好景個陣搵得2萬就話我老母睇中佢啲錢

話要比錢養佢阿哥家姐
依家無錢無人show佢

當年啲樓平又唔肯買樓
我老母黎咗香港之後又唔肯申請公屋
話老咗要返大陸養老有家姐照顧
依家去到支那連屋都無得住要住賓館

我細個陣比500蚊生活費一個月
比咗2個月同我老母嗌交從此無比過

買股票輸撚晒啲錢

借咗十幾萬比佢個fd個老公
然後人地老公走佬渣都無

好在老豆老母離咗婚
如果唔係要養埋佢真係加重我負擔
上一代真係出好多癈老, 啲老婆頂得住先好嘢
一個老婆撐住頭家先勁
其實我老豆都差唔多廢
聽以前講 賣左大陸層樓有一筆錢
本來想做生意開便利店
你老尾最後拎曬去賭
睇得出你老豆最廢係生埋條垃圾出黎
你閱讀理解u?
不如分享下樓主你點解咁失敗?

你老豆失唔失敗又點? 你老豆起碼養大左你,有幾失敗?
小學雞只係想做富二代,不勞而獲
wtf...
老豆中過風冇工作能力,我一畢業就咩起成頭家。所有野靠自己摸索出黎,捱到月入高過大部分連登仔仲要自己死慳儲錢投資

你邊忽睇到我想不勞而獲? 兒登仔,唔好自己廢諗到個個同你一樣廢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞