【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
我老豆相反, 淨係識搵錢,其他野乜都唔識,又係日日睇電視同訓係到,最撚慘係淨係煲大陸台同抗日飛機片,又唔識同人溝通,又無文化,但又要扮乜都識,成日認屎認屁周圍借d 耳透露俾人知佢自己身家,不過綠帽戴過兩次都唔敢出聲,老母同佢都係同一類人黎。。。

屋企唔算窮,住既地方唔差,可惜佢地份人極度孤寒,唔會肯洗係屋企人身上,我細個身世仲衰過好多屋企無乜錢既同學,著d爛衫似乞衣,屋企所有野大部份都係垃圾房執返黎,玩具都無買過咁滯,一次去外國旅行都未試過。

d錢洗撚晒係食煙賭錢叫雞就好捨得,不過咁多年我都習以為常,但經過最近呢兩年事件,發現佢地真係一對不折不扣自私到仆街既藍屍
好事呀,一人千幾蚊家用就得
以前黃金年代錢搵錢,佢叫食到甜頭上左中產買左大樓。層經中過獎但錢易來又錢易去,成日賭錢輸。無投資又唔識亂咁買,金融風暴全部輸蝕。再後期又俾人呃錢欠債,結果中產變破產,大屋蝕賣埋還債。重要係籃絲,完全唔認自己有錯有問題。
俾人昆曬啲錢
當年幾十萬聽講
本身想叫樓主唔好理你老豆,不過睇最後就算。
人生冇得揀啊爸啊媽,我可以同你講你老豆唔係最差!
細個老豆搵錢都OK,但有幾多使幾多,唔會存錢,話存嚟無用,梗係要使晒佢。

佢以前賭馬一萬幾千咁買,又成日約人打麻雀,仲要喺酒樓開房打,從來輸多贏少。如果贏到錢會請朋友食飯,但從來唔帶仔女出街食。讀書時無零用錢呢個term, 有一排窮到無錢食lunch,問佢可唔可以俾錢我食飯,同佢講只夠錢食杯麵,佢話:咁你咪食杯麵囉。

就算唔講錢,都唔關心我,就連我讀邊間學校都會答錯。
我都係
你老豆最大成就生咗你
問題係,十幾年前樓價啱啱開始升,兩老就忍唔住賣咗淨係賺少少,賣完之後樓價就繼續升升升升升,另外一個目光短淺嘅例子

所以而家成家都仲做緊窮撚
詳情你先知啦,
你老豆係屋企有無處理其他事情先?
佢有無嘢幫你阿媽處情你又知?
你阿媽有無向你抱怨過先?
老豆對我好好 明明果時裝修好搵到食
係唔識儲錢又賭錢 好在老母識諗都有層樓住下
真,起碼係黃,呢樣難得
識啲有錢朋友,老豆深藍唔認仔女要自己返大灣區住
做零售比03年玩撚死
你老豆都好廢
點解你老母都肯嫁?
你老母係咪盲撚左
睇到呢個以為係自己覆嘅post
好努力做野
正直唔貪橫財
信一分耕耘一分收作
唔信投資

失敗在唔知通脹
投資就係咁
一切都係考耐性
你試問自己可唔可以揸實一隻股票十年,可唔可以抵受一時嘅可觀回報?
我老母都講過呢句
玩女人
基本上都中晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞