【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
唔肯學新野,固步自封
有少少煩惱嘅野都唔想搞
安於現狀
啲錢交6成俾馬會
唔信股票

唯一優點係唔煙唔酒
同埋退休後唔洗我交家用,自己搞掂
Very agger
智慧先係最值錢
一個家族經歷戰亂、疾病天災果d,咁多代總無可能財富真係永續留傳到,但有能力、識諗既人就算游水偷渡落黎,翻身機會都會大過一個無思維既人

以前幫人補習去過一個家教好好既家庭,家境都唔錯,個父母同小朋友d 交流真係成熟穩重過自己屋企好多,雖然年紀唔同,但人地個細路明顯iq eq都高過自己父母。我會羨慕人地父母empower自己努力獲取成功同幸福,多過羨慕佢屋企有錢。
單親 老豆賭輸哂錢
細細個就離婚
樓主起碼叫有個老豆
雞蟲,除咗一個星期見佢幾次 其餘時間係深圳過夜,然後過境返香港返工。
Eq 極差,成日黑口黑面。基本上佢同佢自己啲兄弟姊妹都好少聯絡。
購物狂 成日買嘢,成間屋都係佢啲嘢,佢啲衫褲多到阿媽3倍有多,廚具又買好多、行李篋10幾個。

屋企層樓係我媽自己供。
其實我阿媽幾叻,本身仲有幾層。
2010 左右賣咗層 幫我老竇套現。 唉 點解啲女人咁傻。
老母唔成功 但一定唔會累到自己啲仔女
老豆9成都係廢 只不過係差在廢嘅程度去到邊
唔一定差 最少從小就知道自己係輸左 好個比個老豆灌輸打飛機思維

你係咪我失散兄弟?
有個識投資有賺嘅屋企人已經收貨
我夠膽講幸福過8成人
藍絲
唔肯放手去博
靜係識守財
練成個種窮人度縮性格
注定發唔到遲
我老豆同革sir老豆都有啲位幾似,又係懶,好早就無做嘢。自制能力低,成日買無謂嘢。仲有一點就係唔肯冒險,叫佢投資少少落美股大盤指數佢都驚
講得好
What never die is THOUGHT
富人窮人嘅承傳最主要就係「思想」,思考模式影響一個人嘅一生
好慶幸自己天生有智慧去擺脫廢老嘅思維教育
鬥慘大會
同你差唔多,不過係藍,日日共產黨萬歲,聽聞仲好似係紅衛兵
佢好憎我,信d濕鳩算命佬話我陀衰家
日日都等緊佢死
垃圾地盤佬 地盤佬講得出d衰野中哂
一出世好窮,老豆老母教育程度低。
但教仔女教得好好,對朋友家人都好好,慳家、eq高

後來開左間鋪一家人一齊做,而家叫有啲成績。
認同身教同培養價值觀係最重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞