【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
賭真係仆街
老豆70年代尾返跟老細
過東莞開廠 果陣2萬港紙一個月
成日掛住賭 輸鳩曬d錢
如果將賭d錢 係大陸買鋪
我宜家應該退休啦
唔係 但25歲就千萬身家 起碼唔係你口中所講嘅垃圾先
唔識教 冇錢養都算
遺傳垃圾基因比我係世界活受罪
借錢比親戚
以為自己出post
樓主幫我講晒了
全部中晒
想知你25歲有冇一千萬?
或者少一個零啦 有冇一百萬?
我自己就冇啦 所以就唔會話革蛇垃圾先
哇 以為自己開post
賭係個人本身on9,無得講
一個有正常智商嘅人稍為明白少少期望值嘅概念
已經唔會踩落去
最on9係 之後有個日本仔搵佢開廠
佢唔敢自己開 轉個撚頭俾個濕鳩老細炒咗
補得果10萬
阿爺有留低字條叫後代坐時光機返去通知爺爺2012年買Bitcoin
邊個仆街仔當我發噏風
咁都有老婆
我係窮二代,不過全中嘅係我老母,我老豆喺我好細嘅時候已經同我老母分開咗,然後發奮做埋sales manager, 而家玩名車當食生菜
係咪個個公屋老豆老母都中意拎錢上大陸
朋友老母搵得個萬零蚊,但成日科水俾大陸親戚做生意
你老豆聽你講就仆街啦
想問吓你老母又衰啲咩
我同個廢老直頭係近乎係零交流
一個星期對話應該少過5句,0對話都唔奇

同樓主所講 4, 5幾似,都係冇乜耐性&自我中心去理解事物,以前遇著一啲預計到將會撞板既事,想話講一句咁大把去糾正,佢就已經可以黑起塊臉自此我都慢慢由鳩佢自己死掂佢睇住佢撞板比阿媽屌

其次就樓主第6點無知,個廢老都應該係頂級,聽返黎佢舊時(廿年前)用信用卡,有借冇還,完全冇找數觀念,直到收到月結單連罰款成萬幾蚊,好在俾阿媽發現到,先找到筆數&怒cut左張 card

而就樓主第7點冇長遠規劃黎講,樓主「我老豆比唔到咩資源我發展,人生路上更加比唔到任何指引我」身同感受人大左先慢慢領悟到個死廢老係從來冇「教育」過我佢會覺得(甚至講埋出口) 好多野都係「長大就自然識」連第一次買鬚刨都係阿媽負責,而第一次買電話個死廢佬直情係覺得係冇咁既需要,以前中六返pt真係連電話都冇個放風想話叫買,佢會話去電訊公司買部$1,000頭個啲終極雜乜入門機就夠晒後尾我當然係搵左阿媽買,亦都係我想揀既個部中價機,到依家我出黎做野喇,我就好現實既,只會比意見 (電話一律建議是但搵部<$1,500),唔會俾金錢

而同樓主唔同既係「不過雖然佢有咁多缺點,佢能力低性格閪,但佢真係錫我既,每日都有陪我玩,佢已經將最好既野比晒我 從一啲生活細節位睇得出,佢亦都好自私下」好簡單,阿媽切定左啲生果係雪櫃,佢係會食到一件不留,直至飽,唔會考慮留俾人食,一係就留低1件等人食,順便等人洗埋個食物盒,其他食物情況都類似。

所以係黃都唔影響我點對佢
好彩佢老竇冇聽佢講
舊制公務員、的士佬、差佬

三大人格放埋一齊
唔係Wor
如果你真係有信念
無論政府比咩offer你
你都會reject

錢重要
但更想老豆有信念
取難不取易 面對困難
而唔係追求「歲靜主義」
一條路走到老
咁就真係「老豆」

如果老豆做政府
講真 係可能生活再好d
但唔會覺得佢成功
亦唔會當佢role model

利申:一直唔覺得做政府有咩咁成功 有咩咁值得讚賞 咩年代都咁講 Sorry 最撚憎歲靜安逸主義 on99 下世做人咪又輪多次
Elon musk 一搞Tesla 就發達咩
你根本結果論
佢搞生意成功你仲唔話你老豆屈機咩
係我眼中
懶唔肯試唔肯了解唔肯走出 comfort zone 絕對垃圾過「肯搏肯捱」
佢唔成功係事實咁係件事無成功唔係佢個人無成功既特質
你老豆當年HKU畢業你又覺得佢甘心做個ACO咩
唔洗長糧都可以唔洗
關咩事?????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞