【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
我老豆除咗自制能力低之外全部中晒
無學識無計劃無專長,朋友都唔多個,放假淨係識煲劇賭馬
你老豆慘到無老母外家照顧?而家你又點
幾乎以為自己出post
1. 懶, 基本上5,6點已經攤係床睇電話, 7點已經熄燈攤係度但唔係瞓緊
2. 脾氣差+自卑到自大, 成鳩日幻想自己識好多野, 講到出口話自己懷才不遇, 實際上乜都搞唔掂, 一有咩事第一時間literally縮係其他人後面, 然後指指點點抽水
有啲野叫佢學嗰陣唔學, 到要用唔識嗰陣就發人脾氣
3. 廢+無能, 自以為好識野, 一落手做就見真章乜都搞唔掂, 基本概念都唔識, 要人執手尾, 一味要認威, 再唔係就企圖玩情緒勒索要人尊敬佢
以為自己真係大廚, 其實連屋企廚房都搞到好污糟, 實際上就係冇知識冇技能, 只有廚房會請佢做炒散, 長工都唔請
誇張嗰陣係睇完醫生之後, 自己神醫上身係度"醫"自己, 結果係留院觀察
4. 解難能力極低, 一有啲咩問題, 連發生緊咩問題都冇辦法理解, 然後自以為是咁搞啲完全唔相關嘅野 之後一味怨"點解唔得嘅?", 甚至連餐牌都睇到1999
5. 行為古撚怪怪, 口upup, 不斷整啲小動作出黎引人注意, 特登fing手fing腳整肢體動作, 特登笑出黎睇下有冇人望佢, 見其他人做緊野溫緊書之類, 就特登整啲怪聲出黎, 特登開部電視整聲但係唔睇, 到其他人真係留意佢嗰陣就扮乖扮冇事發生
6. 賭, 錢已經唔搵得多, 炒散得嗰$700/日, 仲要未扣使費, 覺得自己搵好多錢, 然後轉個頭$200一注
7. 死充大頭鬼, 係出面就扮大豪客, 借錢俾人唔問人還, 扮大佬俾利是, 轉個頭就做番死窮鬼扮死狗,
成日去扮到自己"識好多人", 實際上就係"冇人識你呀"
扮到自己好識野, 甚至會作野講大話, 但係啲野一聽就知係錯/假

唔好講話咩"佢都咁辛苦湊大你呀", 我自細就係書簿津貼同老母儲蓄養大, 住緊嗰度都係老母個名
已經唔求話成長路上佢幫到我啲乜, 我隻仆街老豆直頭係主動去滋擾你
娶左我老母。單身先能保發達,窮人結婚係窮上加窮,生埋仔簡直全家落地獄
無關係
你老母好勁
10年前已經失業
一直靠老母養
態度閪到仆街
鍾意推卸責任
我,作為一個仆街老豆,講到尾點會唔愛惜自己嘅仔女吖。無錯,你哋講果個年代望落去好似係Easy mode,但其實亦可以係Easy died.睇咗咁多回覆,似乎好多都係代溝上出現問題。男人壓力其實好大,好多時你哋講嘅黑口黑面,其實係你哋唔了解佢哋心入面嘅野,當然,有部分老豆亦唔識同家人溝通,所以好多誤會因此而起,時間耐咗,就成為代溝。

我,作為一個仆街老豆,同仔女關係就等於手足兄弟一樣,雖然大家分開住,但都成日見面食飯打機吹水,雖然我乜都俾唔到佢哋,無錢無樓,但我會盡力滿足佢哋,趁後生再努力工作,追返以前失去嘅一切,就算最後追唔返,起碼佢哋有需要嘅時候,都可以提供幫助。

各位巴打,有好多嘢,過去就過去,無得恨,活在當下,好好珍惜相處每段時刻!只要一家人團結齊心,夢想,總有機會達成!
仲要佢係黃

淨係呢樣已經夠
唔賣樓有咩錯
依家點會無人接貨
你係咪生活係香港
係咪講緊我老豆,中八成
冇 一事無成
毒一定第一 傾家蕩產不特止,仲會坐監,幻想起上黎殺埋屋企人
4. 解難能力低
7. 冇長遠規劃
好勤力顧家但唔諗嘢得個做字
爛賭爛滾
不過佢都算好命
無乜點做過野
成世幾十年做老闆
老豆無讀過書,16歲開始打工,做過好多行,最後都係做地盤,聽老媽講,係佢後生個陣鍾意打麻雀,一打幾日幾夜,d錢全部輸曬,40歲先結婚生仔,我未出黎做嘢,佢就因為肺炎腹膜炎過身,由細到大都無乜交流,佢淨係教我一樣嘢就係唔好學壞,由細到大都係自己睇書。到依家有能力想孝順佢,但係已經無機會,唯有對老媽好d,老豆既失敗,我諗佢都唔想⋯
其實咁先醒
佢過住自己好爽既人生
苦就留比其他人受
有燥狂 會攞刀恐嚇我同老母

自大 覺得所有後生仔都係垃圾

自私 佢冇既野我都唔可以有
所以我唔可以有房 唔可以讀大學

0理財觀念又鐘意洗錢賭錢
依加層樓都比佢拎左去借
應該都救唔返

藍到黑 全香港啲後生仔死哂最好

另外我老母都算失敗
當初話驚冇地方住 唔敢離婚
依加去到七老八十 都係就黎冇屋住
除咗第一段,唔覺其他有問題
thx革狗
可能系其他人眼中我老豆係失敗
但我想同老豆講多謝你

我爸爸雖然冇乜讀書
但我哥哥跟過佢做野
話佢好聰明
佢自己開左間裝修公司
好多野都係自學自己研究,發明出黎又work
但因為當d伙記係兄弟又大方所以成日俾人利用感情呃錢
慢慢佢開始搵到錢
剛買左架Volvo去載我地一家大細遊車河
對於一個自細住開劏房既窮撚黎講係好突破
當年既我第一次系爸爸車入面望出去街上既行人終於有自豪既感覺

好景不長
冇幾耐爸爸就因為肝癌入左醫院
發現時已經係末期
媽媽平時係好慳既人
但對爸爸好好,第一時間送爸爸入養和用最好既醫療資源救佢
車賣左,多年儲蓄用晒
半年後爸爸都係走左
媽最辛苦既時候一人打三份工撐起頭家
哥哥放棄左原本可以讀大學既機會出黎打工幫補

我雖然係窮二代
父母都讀書唔多
但我爸俾左我聰明、與人為善既天性
我媽教識我堅毅不屈、情義同拼博
如果爸爸冇病既話,我地應該早就買左私樓
但我想同爸爸講,我好感激可以做你個仔
我知你盡左力俾最好既我地頭家
天堂再會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞