【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
馬後炮你睇返轉頭咪會咁講, 活在當下你咪係一9樣

幾十年後咪比人話上一代享受到幣圈高速增長期但老豆冇買
呃鳩你圈子啲窮人咪得
好似保險狗破處單咁
忠忠直直下一句
搵到錢,但賭曬
1. 鍾意賭錢賭馬賭打牌
2. 冇上進心,成世諗住做酒樓點心算
3. 自我中心
4. 冇責任感,生左我地出黎唔理
5. 唔識教仔,細個極度寵容我妹,偷野都唔鬧,佢而家大個左都係垃圾
6. 偏心
7. 發窮惡
8. 重視佢家姐個輩既人當自己仔女老婆個輩係垃圾
9. 冇溝通能力,淨係識講粗口
大把人由百幾蚊跌到四十幾都仲揸住
樓主同我老豆一鳩樣
而加d人既道德觀係差d,不過可能你係啱既
呢啲都未算老套
早幾年smartphone開始係主流既時候就話一定唔可以轉 唔係會點點點
仲有就係到今日都無申請過提款卡 有事要用錢一係用現金票同人換 一係就問我地借
做乜開埋啲post 咁似吉狗
你係我阿哥定細路
無自制能力同財政概念
我都識個公屋朋友唔夠膽開信用卡
搭多兩樣
爛賭同家暴
我地個代冇死真係好好彩
唔緊要啦 巴打都財務自由左 移民英國唔理你老豆好過
真 10年前full pay 都唔買
頹撚左
易信人,成日俾人呃,做事唔經大腦。 不過勝在肯學習,肯接受新事物
而我所知唔係因為咁 而係記password麻煩同埋覺得有唔止一個password

依個理由真係好荒謬,懶到極致
垃圾 淨係識賭
乜撚都唔識
而家8x幾都仲有火
我喺度就唔敢出聲
我唔喺屋企就發屋企人老脾
爛賭
香港的確大部分人住公屋
朋友老豆
聽佢老豆分享年輕偷渡黎香港 九死一生方式上岸
咁啱生錯年代
開始做打工仔 日日打工 升到廠長 幫人睇廠
朝早做廠長 夜晚返拍車仔
之後有錢果又幫親戚 但佢自己on9無開廠
佢身邊朋友 日日叫佢去舞廳 又叫佢賭馬
結果佢又on9無做
後來好彩都執左少少買左幾層樓係大陸 香港淨係得居屋 起碼有地方住
佢仲講話10年後悔借錢比親戚 借左成600萬人仔
結果佢哋厚面皮唔還

最後佢講 賺一萬好易 儲一萬好撚難
同埋
年齡應該唔好買樓 行樂須及春 日日應該玩玩食食搞女人 唔好幫地產佬打工 咩都好唔借錢比親戚 有馬季有波季就 要賭錢 呢樣先係享受生活

結果佢果仔可以返工唔洗比家用 日日做不孝子

爸絲要加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞