【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
我老豆都係廢
不過好彩既叫死得早
老豆衰偷食 搞到我依家唔想拍拖唔想結婚對愛情冇仼何憧憬
最失敗咪生左我
佢地兩公婆感情好,嗜好健康又廣泛,就算窮啲都幾開心
養我啲錢拎去投下資就唔憂退休生活
我老豆:「儲錢有咩用,孩子天(老母儲比我嘅讀書基金)入面啲錢比我攞去食煙好過啦」
有親戚又係唔係好冒險,俾個仔話睇佢唔起,結果個老豆俾左500萬個仔投資輸左大半,但個老豆做判頭,有窿頭有人脈有買磚,唔駛冒險都印印腳,最後再俾多過千萬個仔買樓

你講就易,你想冒險你自己都做到啦,反正你醒覺左,你老豆冒險成功你就讚啫,搏輸左你由細生活衰過而加你怨得仲勁
巴打其實唔駛夾硬搵野覆
好難怪佢哋,上一代冇咁嘅見識或者敎育指到條路比你行。唯有希望自己下一代唔使行返自己條路。
做幾十年老闆本身已經唔容易
就算機械化,Master in Electronic都應該應付到個喎
7樣中6樣
除左無知嗰樣唔太似
37歲先生我(42生我細佬)
打一份牛工打足一世
(我細個仲以為打一份工打足一世係好難)
社交能力極差,一開聲有50%機會得罪人
當年我老母提議我老豆抽居屋 佢話供緊車所以唔抽
另一方面我阿姨當年收入應該同我老母差唔多 同我姨丈係十年八年前已經供滿左層私樓
我老豆宜家骨子裡多多少少都有住公屋好過私樓呢啲概念
仲有諗野偏激 覺得股票唔係我地普通小市民買
真係不孝子,以為投資咁易賺
短視 自私 孤寒
買匯豐 買三桶油
明明有錢買樓攞晒去賭錢
賭波賭馬賭股票(肯定佢唔識分析啲股票,只係靠人地啲tips)
之後輸咗就借錢叫老母還
唔識反省不停loop賭輸借錢叫老母幫手還

仲會偷老母信用卡
穿公司櫃筒底拎去賭輸
最後親戚幫手清晒所有債,屌9佢諗住幾會改
點知幾個月後都係一鳩樣照借錢賭

好撚柒憎佢
上一代啲男人真係好廢零人生規劃, 今朝有酒今朝醉
老豆價值觀正確 都已經好好 值得樓主關愛
Hku 都搞到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞