【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
兒登真係越嚟越低質,個po叫分享下嘛,你唔認同咪唔好入黎囉。同埋我咪做咗囉,講咩律師9唔搭8,最大怨氣個個咪你囉6ou
細佬,我終於搵返你
太單純太正直一味得個做字唔識投資,成日俾人搵笨
宜家有互聯網已經好左好多,好多野網上搞惦,唔會因為自卑而唔去take action。但富人既圈子係唔一般窮人可以入到去
08年賣清水灣半島
10年買返層居屋

驚天大賊王啲情節嚟
老豆失敗在太過顧家

佢係大仔最早落黎香港
搵到嘅錢都寄返大陸照顧佢兩個細佬(即係我啊叔)同埋俾錢啊嫲
幫佢地俾錢起屋,啊叔啲仔女讀書又係問我地攞錢

我啊媽果邊又係咁,啲錢寄哂返去照顧大陸啲屋企人
而我地自己就住公屋

細個唔識諗真係會怨點解一家要養幾家
而家到佢哋環境好又唔會話幫返我地轉頭,但我地都無計較咁多

雖然係咁,佢都好盡力俾佢能力所及嘅資源我,亦好記得啊爸同我講
「啊爸呢一代雖然由農村行出黎香港,但係要顧住大陸(啲屋企人),好多野都身不由己,老豆希望你無大陸嘅包袱,係香港出世,係香港接受教育,自己要努力,將來會成功過老豆,唔好俾人睇死。」

一直都記住呢番說話,亦知自己屋企無人無物只可以靠自己
雖然都係資質有限,天生懶底
但都叫做到屋企第一個大學生,記得收到jupas offer我老豆仲開心過我
而家畢業幾年完成到上一代人嘅「四仔主義」,叫脫離到屋村
勉強做到老豆眼中嘅成功,無辜負佢嘅期望

而家我就諗緊點樣教育我個仔,即係佢個孫再向上流動
除左最後一段,跟本講緊我老豆
怨唔緊要
最緊要怨完提醒自己唔好學上一代啲衰嘢
唔好無限輪迴
冇普及教育→學歷低→令思維上缺少遠見→繼續承轉上一代思維→死做爛做→靠勞力草錢→通脹→無限輪迴
好快你個孫會屌你on9 做咩唔買bit coin
1 2 5 6 加成日學人投資買股票但從來未贏過 同埋賭馬 仲要固執 控制狂
分唔到你講果過係你老豆
定係我老豆
食正經濟起飛,做銀行大粒野,20年前月入60k,有我老母呢個賢妻幫佢儲錢管數
然後佢走去食支那女人仲離埋婚d錢比個支那女呃哂,抵撚死佢
老母同以上有8成似 不過係藍 過兩個月收樓終於脫苦海
其實冇得怪你可能覺得佢係easy mode
但係嗰個年代冇手提電話電腦同埋上網
讀書講知識,冇講理財,財技
唔係精通嗰行好多都係事後孔明,例如買樓摸貨
我覺得佢哋冇中傳銷,冇中101儲蓄人壽已經好叻
冇冒險精神,冇學習精神

1. 唔玩股票、唔投資、唔賭錢、唔買樓
淨係覺得隱隱陣陣,返工放工收肯定回報,零利息都冇問題,總之唔可以有蝕既機會

轉工、轉手機、轉台、去旅行,諗起就驚,乜都驚。

2. 乜都唔肯學
世界變左,要佢做d未做過既野,好似世界末日,學下填form,手機加個app用都唔肯,乜都用冇需要去逃避學新野。

有新野就質比人搞掂佢,總之新野就唔做,比人學,比其他人完成。
社會不公更加重要嘅原因係個制度
香港首富?
唔夠系統lor 讀書有得讀點解唔讀 唔係差個幾年呀嘛 大把時間做嘢啦之後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞