【窮二代】分享下你老豆點解咁失敗

1001 回覆
3526 Like 100 Dislike
咁我差過你

佢有齊你果個之外

唔講錢唔同我傾計

又爛賭

還錢可以還廿年都未還晒

人地有父蔭

我叫我呢個父累
邊個先係垃圾
97破產
無儲錢 搵幾多洗幾多
真...我屋企放棄申請grant loan...話唔想俾人查自己有幾多資產...但明明已經買左間公屋
老母果邊好多兄弟姐妹
d姨媽姑姐見到就叫我老母平平地賣比佢 仲話分期比錢 分撚左廿年都未撚還過
老豆衰on9,好撚照顧大陸啲親戚
我出世無耐之後仲要比佢細佬呃曬啲錢
之後就日日返2份工 無乜點休息
去到小三小四左右就中咗風,又有高血壓同糖尿
跟住到我讀大學就有腦退化而家已經會撈亂我同我呀哥
之前返大陸嗰陣啲仆街親戚見到我老豆咁樣,個個都好似撞鬼咁驚咗佢,完全無諗過老豆後生嗰陣幫咗佢哋幾多
雖然老豆係個好人,如果佢自私啲唔理大陸班仆街嘅話可能佢都唔會搞到個身體咁
好多都係重親情而俾兄弟姊妹線鳩咗啲錢 其實都唔算失敗。
有父累先算啦。
當年六十幾萬買左間居屋
之後樓市起飛 升到二百幾萬到
佢唔知聽邊撚柒個講話到頂到頂要賣樓
我同細佬都極力反對日日同佢講千其千其唔好賣
有日放學返屋企見到地產帶人上黎睇樓
真係灰到爆
佢始終決定賣
而家住既地方 溶溶爛爛 久唔久就壞去水 壞電梯
同層見過有收數佬黎追數 有個單位係到放毒品(見過交易 )
注意係同層 成棟其他樓層有咩問題我真係不敢想像
真 可能佢唔想我叻過佢 窒頭窒勢
新會員
一定係 伙個名好似 似層相識
你on9少陣啦
自己有個正常老豆就覺得其他老豆一樣
一個人做到退休
一蚊積蓄都冇
仲要差人十幾個
個個月要幫佢還錢

請問呢類人有咩優點?
爛賭 唔儲錢

成日聽佢講舊時D人搵千幾兩千蚊一個月 佢就搵過萬 好風光咁

而家得間公屋
中2,5,7。
娶咗條港女
你都唔好話,當年高登見到有啲人走去笑鳩買公屋租置買公屋又笑,用綠表轉居屋又笑
到最後連太和邨到5,000,000成交
幾萬蚊首期都上唔到樓
真係垃圾中嘅垃圾嚟
度縮唔緊要 但唔好左格右格買棵菜平兩蚊
8號仔同你輸番2球就得
中撚曬 同一個老豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞