腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
樓主隻字不提警告信
若警告信己講佢得番一個月機會佢又係中間離職佢就係要賠或最多番到改善期內
認真答
你口講唔做,不過冇出resign letter未算真正resign,請半日假你有申請既話係正常請假,所以理響你度。
等樓主刑事告鳩佢囉
實際同理論係兩回事
你地ws有紀錄,可以去告佢,話係佢叫你唔好返
幾時講要resign letter 你番一日打個電話話聽日唔番都要計糧
係勞記既角度呢⋯除非雙方同意,否則僱主係任何情況下都需要履行發薪日7日內出糧既責任,而唔可以私自從中扣取任何並非由其他法例條文要求佢扣取作特定用途既款項(公迫金、你打爛公司野個max cap etc.)

雖然你係口頭上辭職果部分有啲含糊,但如果你份僱傭合約上邊有寫明離職係需要一個月通知而你又冇係當刻聲明自己要即走,咁根據份僱傭合約你個簽名係代表你implied & agreed辭職後會一個月通知。你老闆要求你即走係屬於counter offer,佢係需要你同意既情況下出多一個月代通知金俾你。

另外,你口頭上進行辭職嘅動作同你當日申請事假並不存在明確既因果關係,因為你請假既時候假設你係有知會你老闆你要請假而佢又冇即時拒絕或表示不知情。所以唔能夠用你下午冇返而假設你即走既⋯

btw,勞記啲官通常都企勞方果邊,所以唔駛太擔心(除非你老闆係大劉nor澤楷果個層次,但明顯呢啲程度既人唔會犯呢啲低級錯誤
無尾BEAR (#292292) 五毛屈手足

https://lihkg.com/thread/1601170/page/38
留言881
"依家係無証據話廢老先打人, 但有証據前線打人呀, 你有片既請share出黎我同你say sorry"

收皮啦你仲成日開POST洗底
冷血無尾 bear #292292 歷史

香港人, 輕鬆吓啦, follow 大波madam 有咩問題
https://lih.kg/1488251

係冇
但係公司員工守則可以有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞