腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
佢冇post chat record 真係唔comment
一間又俾人話無良
你漏左半日,好重要
樓主無交代情況下走左
可視作無交代下單方拒絕協議
型完夜晚先蒲頭話返埋五月
僱主話搵左替代既話
判賠一個月唔出奇
但四月係可以追
你一個月通知佢邊日離職,使鬼賠一個月?

即時離職就要賠一個月
圓滿結局,super
勞資問題一律支持上勞資審裁
佢話請假個老細都可以屈到唔係啦
首先急事放半日假,即係事假,事假係要經批准,唔係你話放就放,照走就當擴工論

而問題係優先次序,你先講唔撈劈炮,再無故走人,我就見過勞審處係判伙計敗訴囉,不過人地好似扣佢七日,唔係一個月咁甘
No pay 要申請Ga
法律係雙向, 無得樓主話唔撈, 係等同一個月後唔撈
樓主衰衝動講左自己唔撈, 但又唔講明返埋呢個月先唔撈
佢老闆就可以反駁話無諗過樓主講唔撈, 但聽日仲想返工
可以話公司果日下午已經請好晒人, 按足程序接納左樓主離職, 點知樓主夜晚先反口話要返埋呢個月, 但公司已經安排好晒
冇錯
個半日唔走就贏硬
樓豬應該以為自己好型咁
放低一句“我唔做喇”就走左
唔係一定唔會講到咁唔清唔楚
噉樣應該犯法喎,點可以夾硬扣人一個月糧
仲報popo撚到你仆街
你使唔使賠另一件事
四月糧一定要出,邊到有扣糧哩d野
出完比你佢再問你追
你講咗唔做先請半日假呢個位可能有爭議性
不過佢無比機會你做埋通知期
但又响無協議下直接扣你糧
呢下佢明顯違法
警告信日期應該係故意打錯
反正上到庭你證明到係5月先收到就無問題
積極啲搵老勞幫你啦
反正你比佢炒咗
而家零成本嗰個係你啊
唔好驚輸
重點在於你話唔做果下有冇講清楚話係即時唔會再返工定返多一個月先唔做

你話係由果刻開始即時唔返既話 咁你先要俾代返一個月人工做代通知金
唔係既話你都唔需要俾任何錢佢

如果係佢叫你唔返工 咁就調返轉佢要俾返一個月代通知金你 除非佢有方法證明到你有嚴重失職啦先可以當即時解雇而無需賠償

所以你要搞清楚當初你點同佢講 當然講錯都唔緊要 最多咪當講得唔清楚誤會了
咁要睇下樓主究竟係
我唔做啦,走左去。
定係
我唔做啦,請半日假。

兩句野差好遠,
仲有你唔做啦,走左去,打返黎話有急事請半日假
個時間都重要既。
咁直接扣起成份糧當代通知金呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞